GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
24 Mayıs 2019 Cuma 14:04

Kılıçdaroğlu özel talimat vermişti... İzmir'deki o taş ocağına vize!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yerel seçim öncesinde “ilgilenin” dediği, milletvekilleri ve bölge halkının eylemlerle tepki gösterdiği Menemen Yamanlar Dağı eteklerindeki taş ocağı yeniden izin aldı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, “ÇED gerekli değildir” kararı verdi. Gözler, yeni sürece çevrildi.

EGEDESONSÖZ- Yerel seçim öncesinde kesilen ağaçlar ve doğa katliamı iddiaları nedeniyle tepki gösterilen İzmir’in Menemen İlçesi sınırlarında bulunan Yamanlar Dağı eteklerindeki Alaniçi ve Göktepe köylerini etkileyen taş ocağı yeniden ortaya çıktı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bizzat ilgilenilmesini ve yakın takip edilmesini istediği taş ocağı ve kırma eleme tesisi projesi için Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca İzmir’e gelmişti. Milletvekilleri Sevda Erdan Kılıç, Mahir Polat, Murat Bakan, Bedri Serter ve bölgedeki birçok siyasetçinin de yakından takip ettiği projeye bölge halkı da sert tepki göstermişti. Yapılan eylemler ve çeşitli organizasyonlar ses getirirken daha önce valiliğin verdiği “ÇED Gerekli Değildir” kararı İzmir 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.  Köylüler kararı, meydanda zeybek oynayarak kutlamışlardı.

Bilirkişi raporunda ise uzmanlar işletmenin faaliyeti sırasında ormana zarar vereceğini, İzmir'in içme suyunu sağlayacak Değirmendere Barajı'nı, orta ve uzun vadede olumsuz şekilde etkileyeceğini, tesisin içme ile kullanma suyu havzasını tehdit ettiğini ifade etti. Dava konusu tesisin faaliyete geçmesi ile birlikte, bölgedeki geçim kaynaklarının ortadan kalkacağı vurgulanırken, uzmanlar raporda yerleşim yoğunluğuna da dikkat çekti. İşletme ömrü 27 yıl olarak planlanan tesisin, yine dere ve çay gibi su kaynaklarını olumsuz şekilde etkileyeceği belirtilmişti.

1 MİLYON 200 BİN TON ASFALT
Yerel seçimin hemen ardından aynı bölgede tekrar çalışmalara başlayan S.K.Y. PETROL MAD. İNŞ. NAK. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. Alaniçi Mahallesi Dedeönü Tepesi Mevkii’nde bulunan sahada II-B Grup Maden (Bazalt-Andezit) Arama, İşletme ve Asfalt Plent Tesisi Projesi’ni hayata geçirecek. Toplam 99,71 hektarlık alanın yaklaşık 15 hektarında maden arama ve çıkarma işlemi yapacak. Faaliyet kapsamında 130.000 m3 kapasiteli ocaktan yıllık 30 bin metreküp ürün elde edilecek. Asfalt tesisinden ise 1 milyon 200 bin ton asfalt üretilecek.

Konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuru yapan şirket süreci yeniden başlattı. İzmir Valiliği, şirketin başvurusu üzerine yeniden “ÇED Gerekli Değildir” kararı verdi. Buna göre, bir sorun çıkmaz ve süreç ilerlerse aynı yerde tesis bu kez faaliyete geçecek. Mahkeme kararı da yeni karar ile birlikte geçersiz sayılacak.

Öte yandan, Ticaret Sicil Kayıtları’na göre SKY Petrol Şirketi’nin sahibi Kayhan Yalçınkaya görünüyor.  Aliağa merkezli şirketin sahibi olan Yalçınkaya’nın Aliağa’da birçok yatırımı ve projesi bulunuyor. Yalçınkaya aynı zamanda petrol markası TECO’nun da yönetim kurulunda yer alıyor.