GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
17 Ocak 2016 Pazar 10:37

Kılıçdaroğlu'nun anahtarları: Listelerde kimler var?

CHP'de çarşaf listeyle yapılacak Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri seçimi başladı. Seçime dakikalar kala Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun 104 ve 52 kişilik iki listesi salona geldi.

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Cumhuriyet Halk Partisi’nde 35.Olağan Kurultay bugün tamamlanıyor.

‘Demokrasi, Değişim ve Kardeşlik’ temalı kurultayda dün başkanlık seçiminin yanı sıra tüzükte 3 maddelik değişiklik oylanmış ve sonuç bildirgesi yayınlanmıştı.

- KURULTAY’DA İLK GÜN RAPORU: NELER YAŞANDI?...

İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın 92 imzada kalmasıyla tek aday olan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu 1100 imzayla resmileştirdiği adaylığına 990 oyla onay aldı!

‘KEMAL ATATÜRK’ TEPKİSİ!
Ancak seçimlerde 248 oy geçersiz çıktı, 37 delege ise oy kullanmadı. Bu oyların büyük bölümünün Kılıçdaroğlu’na tepki oyları olduğu, hatta bazı oylarda ‘Kemal Atatürk’ yazdığı ileri sürüldü.

Kılıçdaroğlu’nun yeniden genel başkan seçilmesinin ardından gözler Parti Meclisi seçimine çevrildi. Kurultayda bugün CHP’nin 60 kişilik üst yönetimi belirlenecek, ayrıca Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri de seçilecek. CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinin kilidi açacağı seçim öncesi 248 tepki oyu çizik sayısının fazla olabileceğini işaret ediyor.

PM'YE 462, YDK'YA 103 ADAY
Kurultayda Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyelikleri için başvurular öğlen saatlerinde sonlandı. Buna göre 60 kişilik PM için 462, 15 kişilik YDK için de 103 partili başvuru yaptı.   

VE O 2 LİSTE SALONDA 
CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu 60 kişilik Parti Meclisi listesi için 104 kişilik ve 52 kişilik 2 liste hazırladı. 3 büyük ilin başkanlarına teslim edilen liste saat 19.15 sularında salona geldi. 

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun Anahtar Listesi ve Örgüt Anahtar Listesi olarak adlandırılan ve kulislerde 'Kılıçdaroğlu'nun ve il başkanlarının' olarak ayrılan 2 liste şöyle şekillendi. 





MYK’dan 5 isim yok
Tüzük değişikliğinin verdiği yetkiyle kurultay sonrası Merkez Yürütme Kurulu’nu 12 kişiye düşürmeyi planlayan Genel Başkan Kılıçdaroğlu anahtar listelerinde üst kademeden 5 isme yer almadı.

Kılıçdaroğlu'nun listesinde mevcut MYK üyelerinden Mehmet Bekaroğlu, Nihat Matkap, Faik Öztrak ve Seyhan Erdoğdu yer almıyor. Yakup Akkaya, Sencer Ayata ve Ercan Karakaş ise PM için adaylık başvurusu yapmamıştı.

Danışmanlar listede
Kılıçdaroğlu’nun danışmanları da PM listelerinde yer aldı. Veli Özdemir ve Erdal Aksünger anahtar listelerin ikisine de yazıldı.

21 vekil 
Örgüt anahtar listesinde, PM kısmında 20, Bilim Yönetim ve Kültür Platformun'nda da 1 olmak üzere 21 milletvekili bulunuyor.

İNCE'DEN DEMOKRASİ, DEĞİŞİM VE KARDEŞLİK LİSTESİ 
Bir önceki kurultayda genel başkan adayı olan bu kez yarıştan hafta arasında çekilme kararı alan Yalova Milletvekili Muharrem İnce hazırlanan anahtar listeyle Parti Meclisi yarışına ortak oldu. İnce ve arkadaşları sahaya 35.Olağan Kurultay'ın parolası olan 'Demokrasi, Değişim ve Kardeşlik' adını verdikleri listeyle çıktı. Listede İlhan Cihaner, Fikri Sağlar, Aykut Erdoğdu, Adnan Keskin, Süleyman Çelebi ve Sefa Sirmen gibi isimlere yer verildi. İnce ve ekibinin anahtar listesinde Parti Meclisi'ne aday olan ünlü şarkıcı Atilla Taş'ın da yer alması dikkat çekti. 



'SOL KANAT'TAN ÖRGÜTÜN SESİ! 
Parti içinde 'sol kanat' olarak tanınan Fikri Sağlar ve arkadaşları geleneği bozmadı ve Parti Meclisi seçimi için bir anahtar liste hazırladı. Listede Sağlar'ın yanı sıra Gürsel Erol, Erdem Eren, Ali Özcan, Nurettin Demir, Efkan Bolaç, Süleyman Çelebi, Hilal Dokuzcan gibi isimler bulunuyor.


LİSTE YAĞMURU
Bu iki liste dışında salonda çok sayıda anahtar liste dağıtıldı. Bu anahtar listeler şu şekilde sıralandı: CHP Örgütün Listesi (Sarı), Birlik ve Kardeşlik Listesi, Değişim ve Kardeşlik Listesi, Örgütün Sesi Listesi, Parti Meclisi Aday Listesi, CHP’de Değişim ve Yenilenme Listesi, Gelenekten Geleceğe Listesi ve Genel Başkan Listesi…  

EN AZ 47, EN FAZLA 52
Kurultayda PM ve YDK seçimleri çarşaf liste yöntemiyle yapılıyor. Oy kullanmaya başlayan delegeler, başvuruda bulunan 462 aday arasından seçim yapacak. Delegeler en az 47, en fazla 52 adayı işaretleyebiliyor.



KILIÇDAROĞLU İLE BALBAY YAN YANA
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kurultayda yeter imza sayısına ulaşamadığı için aday olamayan İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ile aynı anda yan yana kabinlerde oy kullandı.



Zarfları az farkla sandığa attılar ancak hiç temasta bulunmadılar.



İzmir delegasyonu da gece geç saatlerde birer birer sandık başına gelerek seçimini yaptı.