GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
26 Eylül 2021 Pazar 13:07

Kılıçdaroğlu’ndan Bayraklı’da ‘emsal artışı’ talimatı!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bayraklı’da depremde evleri hasar gören vatandaşların sorunlarının çözümü konusunda “emsal artışı” talimatı verdi. Kılıçdaroğlu yaptığı açıklamada “İzmir gibi çok daha kapasiteyi içeren yeniden yapılanmanın maliyetini 11 büyükşehir belediyesinin karşılaması mümkün değil. Doğrusu nedir, kat yüksekliği vereceksiniz gelip yapacaklar, maliyetini karşılayacaklar, kimsenin cebinden ek ücret çıkmayacak. Sosyal belediyeciliğin anlamı budur” dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - 30 Ekim tarihinde İzmir'in Seferihisar açıklarında yaşanan 6.9 şiddetindeki deprem sonrası kent genelinde 118 kişi hayatını kaybederken, yüzlerce ev için ağır, orta ve hafif olmak üzere çeşitli hasar kayıtları oluşmuştu.

Genel Başkan Kılıçdaroğlu, TÜLOV’daki programında ardından İzmir’de 30 Ekim depremi sonrası proje alanları mağdurları ile bir araya geldi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN TÜLOV BULUŞMASINDA GENÇLİK REÇETESİ

Baro Bahçesi'nde düzenlenen etkinliğe CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra İYİ Parti Türkiye Büyük Millet Meclisi Grup Başkan Vekili Müsavat Dervişoğlu, İYİ Parti Genel Başkan Baş Danışmanı Aytun Çıray, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İYİ Parti İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, CHP İzmir Milletvekilleri, CHP PM Üyesi Devrim Barış Çelik, İlçe Belediye başkanları yer aldı.

SİZE KAĞIT İMZALATIYORLAR VE SİZİ BORÇLANDIRIYORLAR
Genel Başkan Kılıçdaroğlu yaptığı açıklamada iktidara yüklendi. Mağdur olan depremzedelerin yeni yapılacak konutlarla ilgili borçlandırılmasını eleştiren Kılıçdaroğlu “Deprem olmuş can kayıpları var, sıkıntılar yaşanmış… Can kayıpları için bir şey yapamayız ancak mal kayıpları için sosyal devletin bir şey yapması lazım. Sizlere kağıt imzalatıp ne kadar borcunuz olduğunu söylemiyorsa o zaman karşınızdaki sosyal devlet değildir. Bütün depremzedelere seslenmek isterim; Hakkınızı arayın, haklarınız aradığınız süreci biz yanındayız. Zaten zar zor ev sahibi olmuşsunuz ve sosyal devletin size yardımcı olması lazım. Ancak gelip size kağıt imzalatıyorlar ve sizi borçlandırıyorlar.  Normalde sosyal devlette bir kişi depremzedeyse onun tüm zararının karşılanması lazım. Bu konuda İzmir milletvekillerinin verdiği kanun teklifleri var. Onlar açıklandığında siz göreceksiniz kimler afetzedenin yanında kimler değil diye…” açıklamasında bulundu.

EMSAL ARTIŞI ÇAĞRISI
Emsal artışının yapılması ile sorunların çözülebileceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Kat yüksekliği konusunda Sayın Tunç Başkan, eğer vatandaş bunu ödeyemiyorsa ve bunu başka yoldan karşılamak gerekiyorsa sizden isteğim emsal artışı yapılması. Buradaki yüksek binalar yapılıyor, diğerleri niye yapılmıyor? Engel mi çıkaracaklar? Onlar engel çıkarırsa bunu İzmirliler hesabını sorar. Ama engel bizden çıkmasın. Yangın bölgesinde de 1-2 katlı evler vardı. Onlara da kağıt imzalatmışlar. Zararınızı biz karşılayacağız dedik. İzmir gibi çok daha kapasiteyi içeren yeniden yapılanmanın maliyetini 11 büyükşehir belediyesinin karşılaması mümkün değil. Doğrusu nedir, kat yüksekliği vereceksiniz gelip yapacaklar, maliyetini karşılayacaklar, kimsenin cebinden ek ücret çıkmayacak. Sosyal belediyeciliğin anlamı budur. Merak etmeyin, konunun takipçisiyiz. İYİ Parti’nin de milletvekilleri burada onlar da aynı dikkatle takip ediyorlar” dedi.

ÖRNEK BİR SÜREÇ YAŞANDI
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer etkinlikte yaptığı konuşmada deprem sürecinde Büyükşehir Belediyesi olarak iyi bir koordinasyon sağladıklarını belirtti. Soyer açıklamasında “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak koltuğa oturduğum ilk günlerde deprem daire başkanlığı kurduk. Çünkü İzmir'in deprem bölgesi olduğunu bilerek geldik görece. İyi ki kurmuşuz o daire başkanlığımızı… Onun vasıtası ile çok büyük bir çalışma başladı 30 Ekim itibari ile. En mühimi 30'ncu günde 50 bin insanını dışarıda kaldığı depremde bir tek çadır bırakmadık. Büyükşehir’in koordinasyonunda tüm İzmir seferber oldu ve olağanüstü destek kampanyaları yapıldı. Halkımız depremzedelere sahip çıktı ve Türkiye’ye örnek bir deprem süreci yaşandı”

Deprem sonrası fay hatlarının tespiti ve yapı envanteri çalışmaları yürüttüklerini söyleyen Soyer, “Geldiğimiz noktada Bayraklı’daki hasarların giderilmesi ile ilgili vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi için biz ne yapabiliriz diye baktım. 10 üniversite ve 84 akademisyen ile İzmir'in röntgenini çekmek için dev bir proje başlattık. Tüm İzmir'i tarayıp sondajlar yapıp diri fay hatlarının tespitini yaparak İzmir'in neresi güvenli, neresi değildir diye ilgili araştırma yapıyoruz. Türkiye’de böyle bir çalışma hiç yapılmamış. İnşaat mühendisleri odamızla da bir çalışma başlattık. 33 bin 100 hanenin deprem güvenlik karnesini çıkartıyoruz. Onları bitirince diğer binalara başlayacağız. En önemli mesele yaşadığımız şehirde güven duygusu ile yaşamamız gerektiğidir” dedi.

ADA BAZLI EMSAL ARTIŞI
Emsal artışı talepleri ile ilgili olarak yeni bir çalışmaya hazırlandıklarını söyleyen Başkan Soyer, “Öncelikle şehrimizin güvenliğini ortaya çıkartmak istiyoruz. Bunu yaparken imar mevzuatı ile uygun olmayan çözümler üretmek zorunda kalacağımızı fark ettik. Hasar görmüş binalar ile ilgili yeni düzenleme yapma ihtiyacı ortaya çıktı. Tablo çok büyük hak kayıplarına yol açacak bir tabloydu. Biz de K alanı dediğimiz bir düzenleme yaptık. Emsal artışını biz bir biçimde vermiş olduk. Ancak biz sizleri dinledikten sonra, genel başkanımızın talimatı ile Büyükşehir ve Bayraklı Belediyesi olarak ada ölçeğinde yada daha geniş ölçekli revizyon yaparak emsali arttırmak için ne gerekiyorsa yapacağız. İlçe başkanlarımızdan gelecek öneriler doğrultusunda artış için ne yapılması gerekiyorsa yapacağız” şeklinde konuştu.

ALİ ÖZTUNÇ'A YETKİ
Diğre yandan kentsel dönüşüm ve yıkılan binalarla ilgili kendisine iletilen raporları inceleyen Kılıçdaroğlu kaldığı Swiss Otel’de zirve gerçekleştirdiği belirtildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’le bir araya gelen Kılıçdaroğlu’nun emsal artışı konusunda “çalışın, gerekli çalışmayı yapın” dediği öğrenildi. Kılıçdaroğlu, kentsel dönüşüm ve planlama konularında yetkili olan Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç’a da konuyu takip görevi verirken kısa sürede konunun meclis gündemine getirilerek hızlandırılması yönünde talimat verdiği yansıdı