GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
29 Haziran 2016 Çarşamba 08:25

Kestelli’den tarımda sıçrama müjdesi!

İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli geride bırakılan yılık ilk yarısını değerlendirdi. Risklerin hakim olduğu ilk yarıya karşın Kestelli, ikinci yarıda tarımsal büyümede sıçrama beklediklerini açıkladı.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Borsası(İTB) Haziran ayı meclis toplantısında güncel ekonomik sosyal konular tartışıldı.

TARIMSAL SİT PROJESİ
Meclisin açılış konuşmasını yapan İTB Meclis Başkanı Barış Kocagöz, azalan tarım arazilerine karşı Gıda Tarım ve Havancılık Bakanlığı’nın tarım dışı arazi kullanımını önlemek amacıyla başlattığı “Büyük Ova Projesi” hakkında konuştu.

184 tarımsal potansiyeli yüksek ovanın tarımsal SİT alanı ilan edileceğini söyleyen Kocagöz, “Son on yılda toplam tarım arazimiz yüzde 10’u oranında 2,6 milyon hektar azaldı. Tarım alanlarında yapılaşmaya karşıyız ve bu kararı destekliyoruz. Ancak güneş ve rüzgâr enerjisi yatırımlarının tarım alanlarında yapılmasının tarımsal üretime hiçbir zararı yoktur.  Bu anlamda bu alanlarda bağlı olduğu kurulların görüşleri de alınmak kaydıyla yenilenebilir enerji yatırımlarının yapılabilmesi gerektiğini ve düzenlemenin bu yönde yapılmasının ülkemizin kalkınmasına daha çok ivme kazandıracağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

İP ÜSTÜNDE BİSİKLET SÜREN TÜRKİYE
Kocagöz’ün ardından gündemi değerlendiren İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, ülke ve kent gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.



2016’nın ilk yarısı geride bırakılırken gergide bırakılan dönemi yorumlayan Kestelli, “2016 yılını adeta ipin üstünde bisiklet sürmeye çalışan cambazlar gibi zor ve maksimum dikkat isteyen bir süreçte geçiriyor. İç ve dış terör kaynaklı güvenlik sorunları, ülke yönetiminde kan değişimi, dış politikada yaşanan ralliler ve tüm bu gelişmeler altında bir yandan büyümeyi sürdürmeye ve diğer yandan reformlarla dönüşüm gerçekleştirmeye çalışan bir Türkiye.  Ve bütün bunların üzerine, henüz çok yeni bir sorun olsa da İngiltere’nin AB üyeliğinden çıkma kararı tüy dikmiş durumda. Doğrusu, bütün bu şartlar altında 2016 yılının ilk yarısını başarılı sayılabilecek bir performansla tamamladığımız söylenebilir. Yılın ilk çeyreğinde elde edilen yüzde 4.8’lik büyüme, ağırlıklı olarak tüketime yaslansa da ekonomimizin güçlü potansiyelinin devam ettiğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

İKİNCİ YARIDA SIÇRAMA BEKLİYORUZ
Yılın ikinci yarısında tarımsal üretim açısından müjde veren Kestelli, “Tarımsal hasadın yoğun olarak yapıldığı özellikle yılın ikinci yarısında tarımsal büyümede de sıçrama bekliyoruz. Hasadın ilk işaretlerini verecek olan yeni sezon rekolte tahmin çalışmalarının hazırlıklarına devam ediyoruz. Geçtiğimiz sezon bölgemizin geleneksel ürünleri olan pamuk, zeytinyağı ve kuru üzümde rekolte kayıpları yaşanacağını, kuru incirde ise çok az bir üretim artışı tahmin etmiştik. Bu tahminlerin etkisini yılbaşından bu yana gerçekleşen tescil işlemlerinden de açıkça görüyoruz. Nitekim üretimdeki gerilemenin bir yansıması olarak tescil miktarında pamuk ve zeytinyağında yüzde 20 civarında,  kuru üzümde ise yüzde 50’ye yakın gerileme oldu. Kuru incir tescil miktarında ise yüzde 3 artış yaşadık. Önemli işlem miktarına sahip olduğumuz bu ürünlerdeki gelişmeye rağmen işlem hacmimizde artış olması sevindirici. Canlı hayvan, et, bakliyat, hububat, orman ürünleri, deniz ürünleri, küspe ve prina işlem miktarı artan ürün gruplarımızın başında geliyor. Bu yıl pamukta meclis başkanımızın belirttiği gibi iyi bir rekolte iyi artışı bekliyoruz. Geçtiğimiz sezon kötü bir hasat yaşanan kuru üzüm ve zeytinde bu sezon daha iyi bir rekolte olması bekleniyor. Bundan sonraki iklim koşullarının ürün miktar ve kalitesi üzerinde iyileştirici bir etki yapmasını ve üreticimizin iyi bir hasat sezonu geçirmesini temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

İTB REKOLTE TAHMİNİNDE YANLIZ KALDI
Meclis oturumunda önümüzdeki ay başlayacak çekirdeksiz kuru üzüm rekolte tahmin çalışmaları tartışma konusu oldu.  

Rekolte tahmin çalışmalarında Borsa’nın yalnız kaldığını ifade eden İTB Meclis üyesi Mehmet Esmer, “Rekolte tahmin çalışmaları geçen sene 190 bin ton olarak açıkladığımız zaman olay olmuştu. Çok ciddi tepkiler alıp doğru tahminleri yakaladık. Rekolte tahminlerinde giderek yalnızlaşıyoruz. Manisa Ticaret Borsası katılmamayı düşünüyor. TARİŞ destek vermiyor. Bu gidişle İTB ile İhracatçı Birlikleri rakamları açıklayacak. Ondan sonra siz ihracatçıların istediği rakımı açıklıyorsunuz diyorlar” dedi.

6 LİRADAN ÇIKTIK 3 LİRAYA DÜŞTÜK
Esmer, “Burada ciddi bir sıkıntı var. Bu sadece İzmir Ticaret Borsası’nın sorumluluğunda olan bir sistem değil. Ya bunu hep birlikte kurumsal bir biçimde çalışma haline gidelim ya da beyan etmeyelim. Ettiğimiz takdirde çok ciddi sorun oluyor. Geçen sene 190 bin ton açıkladığımız zaman kimse inanmadı. 6 liradan başladık geldik 3 liraya kadar düştük” ifadelerini kullandı.