GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Dünyadan
3 Eylül 2023 Pazar 09:05

Kerkük'te tansiyon yükseldi: Sokağa çıkma yasağı!

Irak'ın Kerkük kentinde, Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) kente dönüşü protestolara neden oldu. Sokağa çıkma yasağının ilan edildiği Kerkük'te protestolar sırasında 1 kişi hayatını kaybetti. Kerkük Valisi Rakan Said el-Cuburi, kentteki Ortak Operasyonlar Komutanlığı güçlerinin kullandığı binanın Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) teslim edilmesi kararının ertelendiğini ve göstericilerin protestolarına son verildiğini duyurdu.

Irak Kürt Bölgesel Yönetim (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani, Kerkük’teki Kürtlere sağduyu çağrısı yaparak şiddet eylemlerine karışmamalarını istedi.

Kerkük’te bir kişinin öldüğü, altı kişinin yaralandığı olaylarla ilgili yazılı bir açıklama yapan Başbakan Barzani, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’ye Kerkük'teki göstericilerin can güvenliğini koruması çağırısında bulundu.

Barzani, "Sayın Başbakan'a istenmeyen bu durumu kontrol etmesi ve vatandaşlar ile göstericilerin can ile mal emniyetini sağlaması çağrısında bulunuyorum. Artık sorumsuz kişilerin durumu daha karmaşık hale getirmesine izin verilmemelidir." ifadelerini kullandı.

Kerkük’teki Kürtlere de sağduyu çağrısı yaparak onlardan şiddet eylemlerine karışmamalarını isteyen Barzani, şehirdeki Arap ve Türkmenlere de "aykırı kişilerin" kentteki barış ve birlikte yaşamı bozmalarına izin vermemelerini istedi.

Irak'ta Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Başkanı Mesut Barzani de Kerkük'teki gelişmeler ile ilgili yayınladığı yazılı açıklamada, "Kerkük’ün bu şehirde yaşayan oluşumlar arasında birlikte yaşam, kardeşlik ve dayanışmanın şehri olması gerektiğine sürekli vurgu yaptık." ifadelerini kullandı.

Göstericiler tarafından Kerkük-Erbil otoyolunu trafiğe kapatılmasının vatandaşların günlük hayatlarını olumsuz etkilediğini belirten Barzani, bu adımın kentte karışıklığa neden olduğunu aktardı.

Şehirdeki yasal olmayan adımların tüm etnik gruplar arasında fitneye yol açtığını vurgulayan Barzani, Irak güvenlik güçlerine yönelik de şu eleştirileri yöneltti:

"Güvenlik güçlerinin ve Kerkük polisinin, birkaç gündür devam eden bozgunculuğa ve yasa dışı eylemlere hiçbir şekilde müdahale etmemesi ancak Kerküklü Kürtlerin gösterisine şiddetle müdahale etmesi sonucu bir Kürt gencinin kanı dökülmüştür. Bu durum bizim için hayret vericidir. Bu tür davranışlar hiçbir şekilde kabul edilemez ve çok kötü sonuçlar doğurur. Çocuklarımızın Kerkük’te kanının dökülmesinin bedeli ağır olur."