GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Kültür - Sanat
1 Haziran 2023 Perşembe 10:50

Kepçe vurdukça çıkıyor... İzmir'in göbeğinde bir kalıntı daha!

İZBETON’un Konak Kemeraltı’ndaki tarihi Roma Hamamı’nın yanı başında yaptığı altyapı çalışmalarında yeni kültürel kalıntılar ortaya çıktı. Koruma Bölge Kurulu’nun vereceği karar bölgenin geleceği açısından önem taşıyor.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - İZBETON'un Konak’ta yaptığı altyapı çalışmaları sırasında tarihi kalıntılarla karşılaşıldı.

Kemeraltı’ndaki Kaplan Mustafa Paşa Vakfı’nın yıkılmasa ile ortaya çıkan antik Roma dönemine ait liman hamamı ve imparatorluk salonunu ortaya çıktığı alan ile yakın zamanda yeniden inşa edilen İzmir İktisat Kongre Binası arasındaki yolda yapılan kazılarda yeni kültürel eserler ortaya çıktı.

Ahmetağa Mahallesi sınırlarındaki 853 Sokak’taki kazı çalışmaları dururken yakın zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun incelemelerde bulunması bekleniyor. Kurul’un vereceği karar bölgenin geleceği açısından kritik önem taşıyor.



ROMA HAMAMI ÇIKMIŞTI
Liman kenti olma özelliği taşıyan İzmir, Roma İmparatorluğu döneminde bir ticaret kentiydi. Konak Kemeraltı’nda bulunan  Kaplan Mustafa Paşa Vakfı Çarşısı olarak hizmet gören ve 2016 yılında 'riskli bina' olduğu iddiası ile yıkılıp yeniden yapımı planlanan taşınmaz, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından ihaleye çıkarılmıştı. İhaleyi kazanan firma tarafından bina yıkılırken, yapının temelinden ise Roma dönemine ait tarihi eserler çıkmıştı. Antik Roma dönemine ait olan liman hamamı ve imparatorluk salonunun tespit edildiği alan yapıya kapatılırken alan arkeolojik sit alanı olarak ilan edilmişti.