GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
5 Eylül 2021 Pazar 11:43

Kentsel dönüşümcü değil depremzedeyiz demişlerdi: AK Partili Nasır'dan 'sıfır faiz' önerisi!

İzmir'de yaşanan deprem sonrası evlerini kaybeden depremzedelerin 'kentsel dönüşümcü değil depremzedeyiz' sloganlarının ardından AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır'dan önemli bir hamle geldi. Evlerini kaybeden vatandaşlara, konutlarını yeniden yapması için verilecek olan 2 yıl ödemesiz 20 yıl geri ödemeli ve faizli 200 bin TL'lik kentsel dönüşüm kredisi için depremzedelerin çığlığına kulak veren Nasır'ın, Ekim ayı Türkiye Büyük Millet Meclisi toplantısında 200 bin TL'lik kredinin 'sıfır faiz' ile verilmesi için konuyu Meclis'e taşıyacağı belirtildi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'de geçtiğimiz yıl 30 Ekim tarihinde yaşanan 6.9 şiddetindeki deprem sonrası depremzedelerin verilerine göre toplamda 79 bin 272 bağımsız bölüm için ağır, orta ve hafif hasar kaydı olmak üzere hasar kaydı oluşmuştu.

Depremde etkilenen yapıların yıkım süreci ve inşa süreci başlarken, müteahhitlerin depremzedelere çıkardığı yüksek maliyetler işe bir çok depremzedenin evine yeninden kavuşamamasına neden olmuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, depremzedelerine evlerini yapabilmesi için Dünya Bankası ile düşük faizli ve 20 yıl geri ödeme süreli 340 milyon dolarlık kredi için çalışmalara başlarken, bakanlıklar aracılığı ile hükümet ise 2 yıl geri ödemesiz 18 yıl geri ödemeli olmak üzere 200 bin TL'lik düşük faizli kentsel dönüşüm kredisinin depremzedelere uygulanabileceğini duyurmuştu

AK PARTİ'Lİ NASIR'DAN ÖNEMLİ ADIM
Gerek Dünya Bankası kredisini sadece orta hasarlı yapılara verilecek olması, gerekse kentsel dönüşüm kredisinin faiz yüksekliği depremzedeleri kara kara düşündürürken, daha önce Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne depremzedeler için 'soru önergesi' vererek önemli bir adım atan AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır'dan kritik bir hamle daha geldi.

Emsal artışı sorunu içinde 'itiraz etmeyeceğiz' sözünü depremzedelere vererek yanlarında olduğunu belirten AK Partili Nasır, bu kez de 'kentsel dönüşüm kredisi' için düğmeye bastı.

YÜZDE 0 FAİZ TBMM'YE GİDİYOR
Depremzedelerin 'kentsel dönüşümcü değil depremzedeyiz' sloganları sonrası harekete geçen Nasır, 200 bin TL'lik kentsel dönüşüm kredisinin 'yüzde sıfır' faiz ile depremzedelere verilmesi için Ekim ayında TBMM'ye gidecek.

Konuyla ilgili Ege'de Sonsöz'e konuşan İzmir Depremzedeleri Derneği Başkanı Haydar Özkan, AK Partili Nasır'ın önerisinden dolayı mutlu olduklarını belirtirken, " Sayın Necip Vekilimiz ile görüştük. Bizlerin kentsel dönüşüm kredisi ile ilgili yüzde sıfır faiz talebimiz olduğunu kendisine ilettik. Kendisi de olumlu karşıladı bu talebimizi ve bize Ekim ayı TBMM toplantısında bu konuyu Meclis'e taşıyacağının sözünü verdi. Zaten kendisi bize emsal artışı konusunun da İzmir Büyükşehir Belediyesi gündemine gelmesi durumunda AK Parti grubu olarak öneriye oy birliği yapacaklarını da belirtmişti. Sayın vekilimizin bize destek olması gerçekten çok önemli bir durum. Çünkü biz depremzedelerin sorunlar siyaset üstü olan bir insanlık sorunudur" diye konuştu.