GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
9 Haziran 2021 Çarşamba 10:44

Kent Konseyi Başkanı Coşkun: Ayvalık'ta 3-4 yıl önce de müsilaj ile karşılaştık

Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarla Ayvalık’ta oluşan müsilajın, Marmara Denizi’nden geldiği iddialarına yönelik konuşan Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Halil Coşkun, bölgede meydana gelen müsilajın Marmara Denizi’nden gelmediğini belirtti. Coşkun, “Ayvalık’ta müsilajın görülmesi bizim için yeni bir şey değil. 3-4 yıl önce de bu durumla karşılaşmıştık. Deniz suyu sıcaklığı 18 dereceyi geçmesi ve biraz da kirliliğin etkisiyle görüldü” dedi.

Menduha Ceylan/EGEDESONSÖZ- Marmara Denizi’ni esir alan ve deniz yaşamının son bulmasına sebep olan müsilaj, Ege Denizi’nde de görülmesiyle birlikte bir takım endişeleri beraberinde getirdi. Son günlerde sosyal medyada yer alan paylaşımlar üzerinden Marmara Denizi’nde oluşan müsilajın, Ayvalık civarlarına indiği yönünde algılar yaratıldı.

Söz konusu iddialar üzerinde konuşarak, bölgede görülen müsilajın Marmara’dan gelmediğini ancak Ayvalık’ta da dönem dönem varlığının söz konusu olduğunu söyleyen Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Halil Coşkun, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Ayvalık’ta müsilajın görülmesi bizim için yeni bir şey değil. 3-4 yıl önce de bu durumla karşılaşmıştık. Bizdeki yansıması Marmara Denizi’ndeki gibi yoğun değil. Ayvalık’ta dönem dönem kıyı şeritlerinde, yaklaşık 50 santimetrede, yer yer koylarda biraz müsilaj toplanmaları oldu. Deniz suyu sıcaklığı 18 dereceyi geçmesi ve biraz da kirliliğin etkisiyle görüldü. Şu anda her hangi bir problem yok. Daha önce Şirinkent civarında, iç denizinde, Sarımsaklı’nın belirli bölgelerinde karşılaşmıştık.”

Müsilaj oluşumunu denizin ekolojik yapısının bozulmasına bağlayan Coşkun, “Ayvalık’ın iç denizi balçık durumunda… Deniz salyası bizim bölgemizde yoktur diyemem ama şu anda yok, daha önceden belirli bölgelerimizde gördük. Özellikle iç denizlerde, Ayvalık’ın iç limanında biraz yoğun görülüyor. Deniz suyu sıcaklığı arttığı zaman denizin içindeki bakteriler ve kirlilik dolayısıyla ortaya çıkabiliyor. Biz arıtma için uğraşıyoruz ama en büyük sorun bu durumda arıtma sistemleri… Yıllar boyu kanalizasyon atıkları denize atıldığı için dipte bir çökelme söz konusu” diyerek Edremit civarında görülmesi itibariyle Balıkesir adına alınacak önlemlerin konuşulacağı bir çalıştay düzenleneceğini söyledi.