GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
14 Mart 2023 Salı 08:42

Kemeraltı zam mağduru… ‘Bu Ramazan zor geçecek’

Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, Ramazan ayına 9 gün kala Kemeraltı’nda beklenen hareketliliğin gerçekleşmediğini belirterek “Ramazan hareketliliği geçtiğimiz yıllara göre çok sakin geçiyor. O da ekonomik durumdan kaynaklı… Pazar alışverişi veya ramazanlık ürünlerin fiyatları yükseldi, et ile peynir neredeyse yarışıyor.  Zor bir ramazan geçecek. Hem psikolojik olarak depremin getirdiği etki hem piyasa koşulları hem de seçim rüzgârı, inanılmaz derecede sokaktaki esnafımıza yansıyacak” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Ramazan ayının gelmesine 9 gün kala iftar ve sahur sofralarını zenginleştirmek isteyen İzmirlilerin alış veriş adreslerinin başında Kemeraltı geliyor.

Kemeraltı esnafı ise başta hurma, peynir, zeytin ve kuru yemiş olmak üzere gıda alımlarını sürdürüyor. Ancak ekonomide yaşanan olumsuzluklar sebebiyle fiyatlar geçen yıla göre fahiş biçimde artmış durumda…

GIDACILAR İNANILMAZ BİR FİYATLA İNSAN KARŞISINA ÇIKACAK
Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, Egedesonsöz’e yaptığı değerlendirmede geçtiğimiz yıla oranla Ramazan alışverişlerinin sakin geçtiğine değindi. Girgin, ekonomide yaşanan olumsuzluklara dikkat çekerek “Pazar alışverişi veya ramazanlık ürünlerin fiyatları yükseldi, et ile peynir neredeyse yarışıyor.  Zor bir ramazan geçecek. Hem psikolojik olarak depremin getirdiği etki hem piyasa koşulları hem de seçim rüzgârı, inanılmaz derecede sokaktaki esnafımıza yansıyacak. Mecburen esnaf bu malı almak zorunda. İmalata zam gelmiş ve hiç kimse yerine koyamıyor, hele ki gıdacılar inanılmaz bir fiyatla insan karşısına çıkacak. 40 liraya alınan ürün üç gün sonra 55 lira olmuş durumda...” dedi.

Artan zamların kendilerini de olumsuz etkilediğini kaydeden Girgin şunları söyledi: 

“Gider durmuyor, elektrik faturası, kira durmuyor. İnsanların alım gücü inanılmaz derecede düşük. Bu asgari ücret açığı asla kapatmadı. Çok komik kaldı. Kiralar patladı. Bunların hepsinin tesiri var. En ucuz kira 7 – 8 bin TL’den başlıyor ve bu en kötü yer. Ben anlayamıyorum, bu insanlar 10 bin, 15 bin, 20 bin kira öderken kaç para kazanıyorlar. Hangi kitle bu parayı çıkartıp oturuyor inanın anlamış değilim. İnsanlar yemiyor, içmiyor, barınmak için şehir arıyor”