GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
19 Mayıs 2023 Cuma 09:15

Kemeraltı manzaraları… Satılmayan gelinlikler, siftahsız günler!

Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda dükkânları düğün sezonuna hazırlayan esnaf,  satışların düşmesinden şikâyet ediyor. Gelinlik dükkanı sahipleri sezonun açılmasında rağmen siftah dahi yapamadıklarını anlattı. Çarşı'nın en hareketli sektörü ise çiçekçilik... Çiçekler siparişlere yetişememekten ve personel bulamamaktan şikayetçi...

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda düğün hazırlıkları başlasa da sezon bir türlü sektörde başlamıyor.

Öte yandan ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik dar boğaz dolayısıyla alım gücü düşük vatandaşlar çarşıda bir kalabalık oluştursa da ihtiyaçlarını karşılayacak maddi imkânları bulamıyor.

Düğün için Kemeraltı Çarşısını tercih eden vatandaşlar fiyatlardan şikâyet ederken sektörde çalışan çoğu dükkânda siftah bile yapılmıyor.

Düğün öncesi temel ihtiyaçlardan olan gelinlik, damatlık ve çiçekçiler ile konuştuk. 

‘SİFTAHSIZ DÜKKÂN KAPATIYORUZ’
Gelinlik satıcısı Ali Ülgen, Şubat ayında başlaması gereken sezonun geciktiğini vurgulayarak, “2 senedir durumlar kötü. Herkes muallakta. Müşterinin söylediği tek şey, “her şey çok pahalı”. Fiyatlar dolayısıyla büyük sıkıntılarımız var. En düşük gelinlik fiyatı 10 bin TL’den başlıyor. En yüksek gelinlik fiyatı ise 50 bin TL. Abiye fiyatları ise 8 bin ila 30 bin TL arasında değişiyor. Her yer yangın yeri gibi. Satışlar durgun. Vatandaşlar seçimlerin bitmesini bekliyor. Vatandaş çarşıya inse de alım gücü çok düşük. Sezonumuz, gelin damat fuarının ardından Şubat ayında açılırdı.  Pandemiden sonra hayatımız tamamen farklılaştı. Artık sezonun ne zaman başlayıp biteceğini dahi bilmiyoruz. Bu sene, Mayıs ayında daha yeni bir hareketlenme meydana geldi. 30 yıldır çarşıda hizmet veriyorum. İlk defa böyle bir dönem görüyorum. Şubat ayında sezona hazırlandıktan sonra sezon da başlardı.  Ne olacağını bilmiyoruz. Siftahsız dükkânı kapattığım günler oluyor. Düğün sektörü de bir zincirleme. Hepimiz aynı şeyden şikâyetçiyiz.  Gönül ister ki; herkes güle oynaya alış veriş yapsın. Müşteri de rahat etsin biz de edelim. Eski günlerimize dönelim. Üretici de, toptancı da şikâyetçi. Kemeraltı kültürü bitmiyor ancak bu kalabalık sizleri aldatmasın. Geziyorlar ama ceplerinde para var mı? Sezon açılınca siftah yapmadığımız gün geçmezdi. Bunun yanı sıra hayatımız artık pandemi öncesi ve pandemi sonrası diye ikiye ayrıldı” şeklinde konuştu.

‘DAMATLIĞIN FİYATINI SÖYLERKEN UTANIYORUM’
Damatlık satan Ali Güler ise, satışların yarı yarıya düştüğünü kaydederek,”Bu sene yüzde 50 civarında düşüş söz konusu. Seçimlerden dolayı herkes bir karmaşa yaşıyor. Düğün yapsak mı yapmasak mı tartışmaları var. Seçimlerin sona ermesini bekleyenler var. Düğün salonları dolu deseler de çarşı da satış yok. Gurbetçi vatandaşlarımız da henüz gelmedi. Gelenler ise fiyatları pahalı buluyor. Seçimden sonra ne olacak ne bitecek bilemiyoruz. Bu seçim diğer seçimlere benzemiyor. Bunun da ekonomiye etkisi çok büyük. Geçen sene sattığımız damatlığı bu sene yarı fiyatına satamıyoruz. Satışlar da yüzde 50 azaldı. En ucuz damatlık bizde 4 bin TL, en pahalı damatlık ise 8 bin TL. Sezon da başlamadı. Oturuyoruz dükkânda. Normal şartlarda, bu aylarda 4-5 takım elbise satmamız lazım ki kurtarayım. Güncel takım elbiseleri de satılmıyor.  Ev ya da arabası olan varsa maliyetleri karşılamak için satıyor. Hiçbiri yoksa bankaya krediye dayanılıyor. Bütün sektörlerde durum aynı olsa da bizim düğün sektöründe 200 gün iş yapıyoruz. Yeni yetişen arkadan gelen eleman da yok. Emekliyim. Bir damatlık 8 bin TL. Ben söylerken utanıyorum” dedi.

‘ÇALIŞACAK PERSONEL BULAMIYORUZ’
Duran Çiçekçilik’in sahibi Mehmet Reşat Duran sahibi ise satışların düşmediğini ancak personel bulamadıklarını belirterek, ”Satışlarımız geçtiğimiz seneye göre daha iyi. Bazen de sipariş yetiştiremiyoruz. En büyük sıkıntımız personel eksikliği bu sektörde… Çalışacak ve yetişen personel yok. Satışlarımızda bir sıkıntı yok. Gençler bana göre çalışmak istemiyor. Masa başı iş aradıklarını düşünüyorum. Asgari ücretin üzerinde maaş teklif etsek de yine de çalışan bulamıyoruz ya çarşıda çalışmak istemiyorlar ya da bir ay sonra bırakıp gidiyorlar. İmalatçılar bize mal yetiştiremiyor. Gecelere kadar mesai yaptığımız  günler oluyor. Düğün salonlarına bol siparişlerimiz var. 2022-2023 arasında piyasalardaki meseleler dolayısıyla maliyetlerin yükselmesi bizim karımızı götürdü. Kar edemedik ama eskisi gibi değil zarar etmedik. Yerli ürünler zam gördü. Gelin çiçekleri ortalama 45- 150 TL arası 650 TL’lere kadar yükseliyor” diye konuştu.