GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
29 Mayıs 2019 Çarşamba 12:36

Kemeraltı esnafının Başkanı Kaya: Muhatap TARKEM değil, biziz!

Tarihi Kemeraltı Çarşısı Esnaf Derneği Başkanı Kaya, gerçekleşecek projelere ilişkin bilgiler verirken, bazı teknik konularda TARKEM ile iletişim kurulmasına ayrı parantez açtı. Kaya, “Yayalar için trafiğe kapatılma durumunun saat 19:30’a uzatılmasını istedik. Büyükşehir TARKEM’i aramış. Onların yapacağı işler başka. Sahada olan biziz. O saatin geçerliliğini biz biliyoruz. Perakende, toptancıyı TARKEM bilmez. Büyükşehir’in bu konularda muhatabı biziz, TARKEM değildir” dedi.

EGEDESONSÖZ- Tarihi Kemeraltı Çarşısı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya, Sonsöz TV’de yayınlanan Günaydın Ege Programına konuk oldu ve Aslı Eren’in sorularını yanıtladı. Kemeraltı noktasında yürütülen çalışmaların içeriğine dair bilgiler veren Başkan Kaya önemli açıklamalarda bulundu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ile görüştüklerini ifade eden Kaya, esnaf olarak yerel yöneticilerden beklentilerini sıraladı. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krize değinen Kaya, çarşıdaki ticari hayatın bu durumdan olumsuz etkilendiğini söyledi.

KEMERALTI DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE YOK
‘Bayram yaklaşırken çarşıda ekonomik hareketlilik ne durumda?’ sorusu karşısında konuşan Kaya, “Haberler iyi değil. Çok ciddi bir ekonomik kriz var. Biz küçük esnaflar yılmıyoruz, kendimizi yeniliyoruz. Bayram tatillerinin uzun olması katkı sağlıyor ama özümüzü yitiriyoruz. İnsanlar bayramlık alışverişi yapmıyor, misafir karşılamadıkları için kolonyacım, çikolatacım satış yapamıyor. Düğün sezonu başlıyor. O bizi biraz rahatlatıyor. Kemeraltı Ege’nin incisi, bu ürün çeşitliliği dünyanın hiçbir yerinde yok” dedi.

YEREL YÖNETİMLERLE DE SİNERJİYİ YAKALADIK
Yerel yöneticiler ve kendileri arasındaki dengeye dair açıklama yapan Kaya, “Konak Belediye Başkanı Abdül batur’u ziyaret ettik. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer ile görüşmelerimiz ve çalışmalarımız oldu. Belediye başkanlarımız daha samimi davranıyor. Kemeraltı İzmir’in kalbi. Burada 65 bin kişi evine ekmek götürüyor. Yerel yönetimlerle de sinerjiyi yakaladık. Ne Konak’ı ne de Büyükşehir’i bırakmayacağız” diye konuştuk.

MUHATAP TARKEM DEĞİL BİZİZ!
Alanda kendilerinin olduğunu aktaran Kaya, “Bariyer uygulamasında saatlerin uzatılmasını istedik. Havalar uzadı artık insanlar akşamüstü gelip alışveriş yapmak isteyecekler. Yayalar için trafiğe kapatılma durumunun saat 19:30’a uzatılmasını istedik. Büyükşehir TARKEM’i aramış. Onların yapacağı işler başka. Sahada olan biziz. O saatin geçerliliğini biz biliyoruz. Perakende, toptancıyı TARKEM bilmez. Büyükşehir’in bu konularda muhatabı biziz, TARKEM değildir” açıklamasını yaptı.

AVM’LERDE VAR, KEMERALTI’NDA NİYE OLMASIN?
Çeşitli ilçelerden Kemeraltı’na otobüs kaldırılacağı yönünde bir çalışma içinde olduklarını aktaran Kaya, “Kemeraltı otobüs uygulaması için bazı vatandaşlar ‘ne gerek var, zaten merkez’ dediler. AVM’lere tanınan haklar var. Ücretsiz servisler var. Burada Kemeraltı’na yapılan hiçbir şey yok. Bundan 2 sene önce aktarmalı sistem diye bir şey geldi İzmir’e. Semtlerde küçük küçük Kemeraltı gibi yerler oluştu. İnsanlarımız ilçelerden aktarma yaparak gelmiyor. Biz Büyükşehir Belediye Başkanımıza, ‘günde iki kez otobüs olsun’ dedik. Alsın müşterimizi bıraksın geri dönsün. Bizim talebimiz bu kadar. Orada 65 bin insan zor şartlarda yaşıyor. Sayın Valimiz de Kemeraltı ile ilgileniyor. Beni gören üst erkan artık rahatsız oluyor. Çünkü sürekli bir şeyler istiyorum.  Biz artık ‘hayır’ cümlesini duymuyoruz. Bakalım, değerlendirelim diyorlar” dedi.

MÜZE KEMERALTI’NA, YERLİ VE YABANCI TURİSTLERE, ÖĞRENCİ ARKADAŞLARIMIZA KATKI SAĞLAYACAKTIR
Çarşıya Leonardo Da Vinci müzesi yapılacağını aktaran Kaya, “Da Vinci ile bilgimiz vardı. Bu konuyla ilgili bana geldiler böyle bir müze yapalım dediler. Araştırmasını yaptım. Da Vinci 1400’lü yıllarda yaşamış bisiklet projesini yapmış selesi yok diye kabul edilmemiş. 1800’lü yıllarda bir Alman yapıyor. Da Vinci ile ilgili bilinmesi gereken birçok şey var. Dönem bilgilenme, aydınlanma dönemi. Ne geliyorsa başımıza cahillikten gelmiyor mu? Biz Da Vinci müzesi Kemeraltı’na, yerli ve yabancı turistlere, öğrenci arkadaşlarımıza katkı sağlayacaktır. Da Vinci müzesine gelecekler aileleriyle gelecekler. Belki yemek yerler, alışveriş yaparlar. Bize de katkısı olur. Üniversitede ‘müzeye gidin bileti getirin devamsızlığınızı kaldıracağız’ demişler. Da Vinci müzesi Kemeraltı’na çok ciddi kaktı sağlayacaktır. Büyükşehir Belediye Başkanımızın da duyunca gözlerinin içi güldü. Konuyu uzatmadı bile, ‘yeri bul, gel başkan’ dedi. Tunç Bey’den biz kenti marka değeri yapacağı enerjisin aldık. Bizim de katkımız olursa ne mutlu bize. Bu gidişle gece yaşayan Kemeraltı da kaçınılmaz son gibi görünüyor. 2019-2020’de bizi çok keyifli bir Kemeraltı bekliyor. Kemeraltı festivallerine de hemen başlıyoruz” ifadelerini kullandı.

BATUR VE SOYER’DEN BEKLENTİLER…
‘Konak Belediye Başkanı Batur ve Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’den beklentileriniz nelerdir?’ sorusunu yanıtlayan Kaya, “8 yıldır başkanım. Biz insanları yormadan çözüm odaklı taleplerde bulunduk. Geçmiş başkanlarımıza teşekkür ederiz, elinden geldiğince destek olmaya çalıştılar. Konak’ta 20 yıllık bir tecrübe var. Büyükşehir’de vizyonu olan çok samimi bir kişi var. Bu dönemden daha fazla umutluyum. Bize dokunacaklarını düşünüyoruz. Pozitif enerji aldık. ‘hayır’ cümleleri yok, ‘tamam başkan, ne diyorsan yapılacak’ laflarını duyduk. Kemeraltı için çok güzel şeyler olacak. Esnafımızın yüzü çok daha fazla gülecek” dedi.

KEMERALTI UNESCO MİRASI OLACAK
Kaya ayrıca, “Kemeraltı’nın uçmaması için hiçbir sebep yok. Siyasi konjonktürden dolayı nefes alamadık. Kemeraltı için valimiz imzayı attı, yakında UNESCO mirası olacak. Sabrın sonu selamet! 2019 sonundan ve 2020’den itibaren İzmir’imizde ve Kemeraltı’nda çok güzel şeyler olacaktır. Bunları biliyoruz” diye konuştu.

BİZ İZMİR’İZ, HER ŞEYİ İSTERİZ
Tarihi Çarşılar Federasyonu’nun ilerleyen günlerde gerçekleşecek genel kurulu için gelen ‘başkan olmak istiyor musunuz?’ sorusunu cevaplandıran Kaya, “Tarihi çarşılar istiyorsa neden olmasın. Biz İzmir’iz her şeyi isteriz” dedi.