GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
24 Ekim 2016 Pazartesi 08:58

Kemalpaşa kirazı teşvikte liste dışı!

Başbakan Yıldırım’ın açıkladığı havza bazlı destekleme modeli resmen yürürlüğe girerken kapsamı şekillendi. Kemalpaşa Ziraat Odası’ndan İzmir’de destek alacak ürünler listesinde kiraz gibi sembolün yer almamasına tepki gösterdi.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Başbakan Binali Yıldırım’ın geçtiğimiz hafta Ödemiş’te açıkladığı Milli Tarım Projesi resmi gazetede yayımlandı.

Havza bazlı destek modeli üreticilerin büyük bölümü tarafından olumlu karşılanırken, bazı üreticileri ise memnun etmedi.

HAVZA BAZLI DESTEK MODELİ
Başbakan Yıldırım yaptığı tarım zirvesinde çiftçiye mazot indirimi, hayvansal destek gibi müjdeler verirken havza bazlı destek modelini tanıttı. Açıklanan yeni modelde ülke genelinde 941 havza teker teker incelenerek destek politikası belirlendi.

Yeni sisteme göre hangi havzada hangi ürün yetişmeye elverişliyse ona destek verilmesi kararlaştırıldı. Bilinçli tarımın gerçekleşmesi için hayata geçirilmeye çalışılan projeyle isteyen çiftçi istediği ürünü ekebilecek ama aynı teşviki alamayacak. Bölgelerde üretime elverişli ürünlere destek verilecek.

KEMALPAŞA UMDUĞUNU BULAMADI
Türkiye’de kiraz üretiminin merkezi Kemalpaşalı üreticiler ise yeni modelde eksik kaldı. Yeni modeli Egedesonsöz’e değerlendiren Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, yeni pakette Kemalpaşa’nın önde gelen ürünleri kiraz, şeftali gibi ürünlerin yer almamasına tepki gösterdi.

ÜRETİCİ YENİ SEZONA BORÇLA GİRİYOR
Mevcut tabloda üreticinin zor durumda olduğunu ifade eden Oray, ”Geçtiğimiz dönem sıkıntılı bir sezon geçti. Rusya krizi ve savaşlar nedeniyle düşen ihracat rakamları satışları düşürdü. Üreticinin ürünleri elinde kaldı. Üretici yeni sezona borçlu bir şekilde giriyor. Kredisini ödeyemeden yeni krediyle sezona giriyor” diye konuştu.

MEYVEYE TEŞVİK YOK
Kemalpaşalı üreticilerin açıklanan paketten umduklarını bulamadığını söyleyen Oray, ”Yaşanan zorluklara karşı piyasa ve pazarlar başbakan tarafından açıklanan paketten çok ümitliydi. Ama beklenen desteği pakette göremedik. İzmir içinde hiçbir meyveye yer verilmedi. Endüstriyel ürünlere, buğday, arpa,  yağlık zeytin gibi ürünlere teşvik verildi” şeklinde konuştu.

EN KALİTELİ KİRAZ
Türkiye’deki kiraz üretiminde Kemalpaşa’nın lider olduğunu belirten Oray, ”Bizim bölge üzerinde üretimimiz en değerli ürünlerden biri kiraz.  Kirazın hasadın bizimle beraber hasat eden Kuzey yarımküre de başka bir yer yok. Ürünü ön plana çıkaralım diye çalışmalarımız sürüyor. Bölgede kiraz şeftali gibi ürünler yüksek kalitede yetişiyor. Yetiştirdiğimiz ürünlerin çoğu ihraç ediliyor. Ama bizim bölgemizde gerçekleştirilen üretime her hangi bir teşvik verilmedi” ifadelerini kullandı.

PAZAR TEZGAHINA DESTEK YOK
Tarımsal üretimde kayıt dışı ürünlerin çok olduğunu söyleyen Oray, desteklerin sadece ihracat ve kayıt altındaki ürünlerde geçerli olduğunu ifade etti. Oray, “Biz bunu her zaman söylüyoruz. Üretimin kayıt altında alınması lazım. Yeni pakette sadece ihracata giden ürünler ve hallerde kayıt altına alınan tüccar ve pazarlarda satılmasına destek yok. Biz bu destekler verilsin diye çok uğraştık ama şimdiye kadar bir sonuç alamadık. Şimdi yine bölge milletvekillerinden TBMM’de soru önergesi hazırlamalarını istedik” dedi.