GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
17 Eylül 2017 Pazar 13:54

Kemalpaşa’daki şenlikte kriz… Başkanlar karşı karşıya!

Konak ve Karşıyaka belediyelerinin Yörükler Şenliği için ilçeye gönderdikleri ikram araçlarını gören Belediye Başkanı Uğurlu, Yörükler Derneği Başkanı Savran’a, “Ne istediyseniz verdik. Siz niye başka ilçe belediyelerden araç istiyorsunuz?” dediği öğrenildi. Bu çıkış protokolde gerginlik yarattı.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - Kemalapaşa’da bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Yörükler Şenliği protokolünde kriz yaşandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Kemalpaşa Belediyesi’nin katkılarıyla Dere Mesire Alanı’nda gerçekleşen etkinlik gerginlikle başladı.

Konak Belediyesi ve Karşıyaka Belediyesi tarafından alana gönderilen ikram araçları Kemalpaşa Yörükler Derneği Başkanı İsmail Savran ve Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu’yu karşı karşıya getirdi. İkili arasındaki atışma protokole de yansıdı. Daha sonra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İlçe Başkanı Ulviye Üreten de Belediye Başkanı Uğurlu ile tartıştı. Gelişmelerin arından İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni temsilen törene gelen Başkanvekili Sırrı Aydoğan alanı terk etti.

NE İSTEDİYSENİZ VERDİK!
Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu’nun etkinlik alanına girdiğinde Konak ve Karşıyaka belediyelerinden gelen ikram araçlarını görmesiyle sinirlendiği ve Dernek Başkanı Savran’a, “Biz bu etkinliği İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yapmıyor muyuz? Ne istediyseniz verdik. İzmir Büyükşehir Belediyesi de verdi. Siz niye başka ilçe belediyelerden araç istiyorsunuz? Bu araçları geri göndereceksiniz” dediği öğrenildi. Daha program başlarken ortamın gerilmesi üzerine Ege Bölgesi’nin çeşitli illerinden Kemalpaşa’ya gelen yörüklerin de alanı terk ettiği öne sürüldü.

ZABITA PERDELEME YAPTI
Ayrıca Kemalpaşa Belediyesi bünyesindeki zabıtaların da gelen Konak Belediyesi araçlarının önüne set çektiği ve engellemeye çalıştığı belirtildi.

BAŞKAN’IN NEZAKETLİ DAVRANMASI GEREKİYORDU!
Kavgayla başlayan şölen ve yaşananlar hakkında konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Sırrı Aydoğan, “Orada biz yardımcı olmuşuz, ilçe belediyesi destek vermiş. Yörükler Derneği’nin başka yerden araba çağırması doğru değil. Ama madem araçlar gelmiş ilçe belediye başkanının daha nezaketli davranması ve gelenleri misafir olarak görmesi gerekirdi. Bu olay İzmir’e yakışmadı. Ben tartışma olunca alanı terk edip ayrıldım. Sonrasında şenlik devam eder mi etmez mi bilmiyorum” açıklamasını yaptı.

CHP’Lİ BAŞKAN O ARAÇLARLA GELEN PİLAVI DAĞITTI
Öte yandan CHP İlçe Başkanı Ulviye Üreten de alana gelen Konak Belediyesi’nin ikram aracından vatandaşlara kendisi pilav dağıttı. Yüzlerce vatandaşın oluşturduğu kuyruk sırasında etrafta yine zabıta araçları yer aldı.

ANLAMADIM, ŞAŞIRDIM, MANİDAR BULDUM, BU KADAR ÖZGÜVENSİZLİK OLMAZ!
Krizin ardından Egedesonsöz’e konuşan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş önemli açıklamalarda bulundu. Pekdaş, “Ben çok şaşırdım. Öncelikle onu söyleyeyim. Geçen hafta Kemalpaşa yörükleri bir şenlik düzenliyoruz diye geldiler. Etkinlik komitesi adına temsilcileri ağırladık. Etkinliği anlattılar. Bu etkinlliğe bizi davet ettiler. Ayrıca Türkiye’nin tüm şehirlerinden yörüklerin bir araya geldiği bir etkinlik bu. Çok misafirimiz var. Kemalpaşa Belediyesi yemek veriyor ama o yeterli olmayacak. Biz sizden katkı istiyoruz dediler ve dilekçe verdiler. Ben de yemek zor olur tavuklu pilav olsun dedim. Tamam çok iyi olur dediler. Ben de gereken hazırlıkların yapılması için talimatımı verdim. Bugün alanda nahoş, çirkin, olmaması gereken şeyler olmuş. Biz bir dayanışma örneği gösterdik. Buradan bir takım siyasi sonuçlar çıkarmak manidar. İzmir dayanışması adına bir de ortada misafirperverlik var. İşim olmasaydı ben de gidecektim. Çünkü yörükler bizi ziyaret ederek davet ettiler. Bir yemek göndermek, yardımcı olmak, tepki gösterilecek büyük bir yanlış davranış gibi gösterilecek ve siyasi malzeme yapılacak bir şey değil.  Ben Kemalpaşa Belediye Başkanı yerinde olsaydım teşekkür ederdim. Bunu anlamadım, çok manidar buldum, bu kadar özgüvensizlik olmaz” dedi. 

SEMA PEKDAŞ İŞİNE BAKSIN!
Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu yaşanan krize ilişkin detaylı bir açıklama yaptı. Uğurlu, “Sema Pekdaş işine baksın. Gitsin kendi belediyecilik hizmetleriyle uğraşsın. Konak’ta olan bütçenin dörtte biriyle biz Kemalpaşa’da yatırım yağmuru gerçekleştirdik. Onun bir tane icraatı kimse görmüş değil. Kemalpaşa Belediyesi’nin organizasyonunu yaptığı, ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe tavuk pilav göndermek iş değil. Biz yörüklerimizle birlikte bu etkinliğin dördüncüsünü gerçekleştiriyoruz. Konaklamadan 600 kişilik yemek ihtiyacına, ulaşımdan sanatçılarına ve tanıtım afişlerine kadar her şeyinde Kemalpaşa Belediyesi’nin imzası var. Bu konuyu asıl siyasallaştıranlar kendileridir. Siyaset yapmadıklarını ifade edenler yörük şenliği gerçekleştirilirken yol kenarında pilav kazananın başında fotoğraf verdiler. Ben CHP ilçe başkanı ulviye üreten hanımefendiye de nezaket sınırları içinde gerekeni söyledim. O da bana ‘Bunlar misafir. Kalsınlar, ikramları dağıtsınlar’ dedi. Bizim hiçbir şeye ihtiyacımız yokken Konak ve Karşıyaka belediyelerinden ikram araçlarını çağırmışlar. Şimdi ben senin evine gelsem ve orada birilerini çağırıp yemek versem uygun olur mu? Buranın şehriemini ve belediye başkanı benim. Buna izin vermem. Meseleyi siyasallaştırıp konuyu tartışmalı hale getiren de Ulviye Hanım’dır” dedi.

İLÇEMİZE DESTURSUZ GİRMİŞLERDİR!
Yörük kültürünü ve geleneğini yaşatmak için ellerinden geleni yaptıklarını belirtirken, “Yörük gelenek ve göreneğinde bir yörüğün kapısını çalar destur ile girersen yörüğün aşı senin aşın yatağı da senin yatağın olur, sana sahip çıkar. Diğer ilçelerden çağrılan araçlar belediyemizin bilgisi dışındadır. İlçemize destursuz girmişlerdir” diye konuştu. Başkan Uğurlu tüm yaşananlara Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Sırrı Aydoğan’ın da şahit olduğunu söyledi. Uğurlu Aydoğan’ın kendisine hak verdiğinin altını çizdi.