GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarım
30 Mayıs 2023 Salı 10:41

Kemalpaşa’da hüzün… Kiraz çatladı, fiyat uçtu!

Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, Kemalpaşa’da etkili olan dolu ve yağışların erkenci kirazlarda hasara neden olduğunu belirterek, “İhracatın hareketli olduğu bir hafta. Kemalpaşa’dan sonra hasat yapılacak bölgelerdeki olumsuz hava koşullarından dolayı ihracat da zarar gördü. Firmalar da fiyatı yukarı çekti.” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- İzmir ve Denizli'de etkili olan dolu yağışı tarım arazilerine zarar verdi.  İzmir-Kemalpaşa'da, olumsuz hava şartları sebebiyle erkenci kirazlarda hasar meydana geldi.  İhracatçı firmalar, rekoltedeki düşüş sebebiyle fiyat yükseltti.

YÜZDE 70'E YAKIN ZARAR
Konuyla ilgili Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulunan Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, “Bölgemizdeki kiraz üretim alanlarına baktığımızda zarar gören alanın oranı çok yüksek değil. Ancak erkenci kirazlarda yağmur nedenli çatlak sebebiyle yüzde 70’e varan bir zarar var” dedi.

DENİZLİ’DE DE DURUM BENZER
İzmir’deki ihracat firmalarının Denizli’ye kiraz almaya gittiğini söyleyen Oray, “Kirazda yağmurdan dolayı çatlama meydana geldi. İhracatın hareketli olduğu bir hafta. Kemalpaşa’dan sonra hasat yapılacak bölgelerdeki olumsuz hava koşullarından dolayı ihracat da zarar gördü. Firmalar da fiyatı yukarı doğru çekti. Bizden sonra Denizli’de kiraz hasadı başlayacaktı. Denizli Ziraat Odası ile görüştüm. o bölgede hasar tespit yapan üreticiler,  en az yüzde 70 oranında hasar olduğunu söyledi. Yüzde 90’lara kadar vardığını ifade ettiler. Kiraz üretimi yapılan tüm bölgede bu zarar ile karşı karşıyayız.  Buradaki firmalar, oraya kiraz almaya gidiyor ve oradaki durum dolayısıyla fiyatlar arttı” dedi.

REKOLTEDE DÜŞÜŞ
Kiraz rekoltesinin de geçtiğimiz yıllara göre yüzde 5 ile yüzde 10 arasında bir düşüş olduğunu aktaran Oray, “Kiraz ağaçlarının çiçek açma döneminde havaların soğuk olması ürün kaybına neden oldu. Kemalpaşa’da kiraz hasatında yeniden hareketlenme var. Ziraat 900 cinsinde ortaya yaklaştı. İyi kirazlar geliyor. Satış fiyatları yükselir diye düşünüyorum” açıklamasını yaptı.