GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
23 Ocak 2024 Salı 10:53

Kazdağları'nda dikkat çeken iptal kararı... Köylüler madeni kovdu!

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde Kısacık köyünde 17 yıldır işletme ruhsatı olan maden projesinin ruhsatı Bakanlık tarafından iptal edildi. Kazdağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Doğan, “Şirketin elinde ruhsat vardı. Onun için bu kadar uzadı. Ruhsat süresi boyunca mücadele ettik. Süresi bitince Bakanlık süreyi uzatmadı. Madencilik faaliyet henüz başlamamıştı. Şirket ÇED sürecini tamamlayamamış oldu.” dedi.

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ – Yaklaşık 16 yıldır altın madeni projesinin iptali ile uğraşan çevre aktivistlerin, bu defa Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde Kısacık köyündeki mücadelesi sonuç verdi.

17 YILLIK MÜCADELE SONUÇ VERDİ
2007 yılında Kısacık Altın Madeni Projesini faaliyete geçirmek isteyen sondaj çalışmasına başlayan  Pumice Madencilik A.Ş., 2015 yılında ilk ÇED sürecini başlatsa da 2018 yılında ÇED süreci sonlandırılmıştı. Şirket, 2023 yılında yeniden ÇED sürecini başlattı. Bu kez ise işletmenin işletme ruhsatı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından iptal edildi.

Kazdağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, ÇED sürecinin yeninden başlaması üzerine tüm köylerde, Küçükkuyu beldesi ve Ayvacık ilçesinde bilgilendirme toplantıları ve imza kampanyaları gerçekleştirerek projenin iptalini istemişti.

RUHSATIN SÜRESİ BİTİNCE İPTAL EDİLDİ
Dernek Başkanı Süheyla Doğan, proje işletme ruhsatının itirazlar neticesinde Bakanlık tarafından iptal edilmesini Egedesonsöz’e değerlendirdi.

Doğan, “Çok uzun soluklu bir mücadele oldu. 2007 yılında bölgede Kazdağı Koruma Girişimi grubu iken bir araya gelmiştik. Kısacık köyünde bir sondaj çalışması yapıldığını öğrenmiştik. Sondaj çalışmasını önce MTA arkasından da Park Holding gerçekleştiriyordu. Ruhsatlar birçok kez el değiştirdi. En son Pumice Madencilik tarafından alındı. Şirket ÇED süreci başlattı. Ona karşı yöre halkındaki duyarlılık uyandı. Çeşitli toplantılar yaptık. Şirketin ruhsatı tamamlanmak üzereydi. ÇED halkın katılım toplantısında gereken tepkiler gösterilince ruhsat sürecinde sona gelindiği için Bakanlık’a bilgi edinme başvurusu yaptık. Ruhsatın uzatılmamasını istemiştik daha önce. Derneğimize gelen yazıda,şirketin gereken işlemleri zamanında yapamamış olması nedeniyle ruhsatın iptal edildiği yazıyordu” diye konuştu.

ŞİRKET ÇED SÜRECİNİ TAMAMLAYAMADI
Uzun yıllardır devam eden süreç hakkında konuşan Doğan sözlerine şöyle devam etti:

“Şirketin elinde ruhsat vardı. Onun için bu kadar uzadı. Ruhsat süresi boyunca mücadele ettik. Süresi bitince Bakanlık süreyi uzatmadı. Madencilik faaliyet henüz başlamamıştı. Şirket ÇED sürecini tamamlayamamış oldu.”