GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
6 Kasım 2021 Cumartesi 08:57

Kayyumun meydan projesine Büyükşehir vetosu!

Urla Belediye Başkanvekili ve İlçe Kaymakamı Murtaza Dayanç’ın üzerinde önemle durduğu Urla Meydan Projesi’ni İzmir Büyükşehir Belediyesi ret etti. Özel proje alanı vasfıyla gelen talebi kabul etmeyen İmar ve Bayındırlık Komisyonu kararı oy çokluğuyla aldı. CHP Urla İlçe Başkanı Hakan Özbadur, “Urla’nın en prestijli yerinde kimseye sormadan emrivaki yapamazsınız. Kayyum yönetimi belediye meclisini hiçe sayarak projeyi bir anda masanın üzerine koydu. Böyle bir yönetim anlayışına büyükşehir de izin vermedi” dedi.

EGEDESONSÖZ- Urla Belediyesi tarafından çalışmaları tamamlanan meydan projesi İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden döndü. Belediye Başkanvekili ve kayyum Kaymakam Murtaza  Dayanç’ın talimatıyla hazırlanan projede otopark ve ticari işletmeler yer alıyordu. Urla Belediyesi’nin karşısında yer alan meydanın yeniden revizyonunu içeren proje Büyükşehir İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından ret edildi. Özel Proje Alanı olarak belirlenen ve Büyükşehir’e gönderilen 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı doğrultusunda hazırlanan, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişiklik önerisinin oy çokluğuyla kabul edilmedi.

İLÇE KARAR ALDI
2019 yerel seçimlerinde Urla Belediye Başkanlığı’na seçilen Burak Oğuz’un FETÖ/PDY soruşturması ve sonrasındaki yargılamayla görevinden uzaklaştırılmasıyla birlikte atanan kayyum yönetimi belediye meclis toplantılarını da yapmamıştı. Urla’nın o dönemki kayyumu Önder Can ile başlayan uygulama şimdiki kaymakam Dayanç döneminde de devam ediyordu.

Urla Belediyesi’nde hiçbir çalışmaya ve karara artık imza atamayan belediye meclisinin CHP’li üyeleri meydan projesiyle ilgili toplantı yaparak karar aldı. Kararda şu ifadelere yer verildi:

“Hacıisa Mahallesi 1292-1293 adalardaki 1/1000 ölçekli imar planı revizyon önerisi, bu alanda yapılmak istenen meydan projesinin; Urla’mızın stratejik planlarındaki 5 yıllık ve 10 yıllık nüfus projeksiyonlarına hizmet edecek, otopark ihtiyacını karşılayacak şekilde tasarlanmadığından, gerek projenin Cumhuriyet Meydanı ve Zafer Caddesi’ne eklemlenmesi, gerekse alanda bulunan taksi ve otobüs durakları ile özel mülkiyetlerin akıbeti belirsiz olduğundan, bu kadar merkezi ve özel konumda bulunan bir projenin, herhangi bir sivil toplum kuruluşu ile üniversitenin ve odaların da görüşü alınmadan, düşünülüp, tartışılmadan yapılması, telafisi mümkün olmayan zararları doğuracağından, öneri grubumuz tarafından oy birliği ile reddedilmiştir”

KİMSEYE SORULMADI!
Urla Meydanı’nda yapılacak bir değişiklik ya da önemli projenin aynı zamanda ilçenin dokusuna da etki edeceğini ifade eden CHP Urla İlçe Başkanı Hakan Özbadur bu konuda kimseye bir şey sorulmadığını belirtti.  Urla’nın en prestijli yerinde kimseye sormadan emrivaki yapamazsınız. Kayyum yönetimi belediye meclisini hiçe sayarak projeyi bir anda masaya koydu. Bu kabul edilebilir bir şey değildir. Meydan projesini biz de herkes gibi kamuoyundan öğrendik. Bu ilçede sivil toplum kuruluşları, meslek odaları var. İlçemiz ile özdeşleşmiş bir Urla Yüksek Teknoloji Üniversitesi var. Bir tane bile bilim insanının görüşünün yer almadığı, Urla’nın hiçbir değerinin fikir belirtemediği projeyi kabul etmiyoruz. Ben yaptım oldu anlayışına karşıyız. Kayyum yönetim belediye meclisinin seçilmiş üyelerini ve Urlalıların iradesini hiçe sayarak bir karar alamaz. Böyle bir yönetim anlayışına büyükşehir de izin vermedi. İlçeden gönderilen karar Büyükşehir’in sağduyulu yönetim anlayışından geri dönmüş oldu” ifadelerini kullandı.