GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
10 Mart 2017 Cuma 14:59

‘Kayyum madeni’nde kritik tarih: Kapasite artışı İDK’da!

Mahkeme kararı ile yönetimine kayyum atanan İpek Holding’e ait Koza Altın İşletmeleri’ne üçüncü kez kapasite artışı için son aşamaya gelindi. Geçtiğimiz yıl büyük tartışmalara ve protestolara neden olan kapasite artışı için hazırlanan rapor 18 Nisan’da İDK’da değerlendirilecek.

Ender ALDANMAZ / EGEDESONSÖZ - Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından İzmir’in Dikili ilçesinde bulunan Çukuralan Altın Madeni İşletmesi’nin 3. kapasite artırımı için hazırladığı ve büyük tepkilere neden olan projede 1 yıl sonra son aşamaya gelindi.

FETÖ’ye mali destek verdiği gerekçesiyle önce polis operasyonu yapılan ardından da Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği'nin kararı ile 26 Ekim'de bünyesindeki tüm şirketlerin yönetimine kayyum atanmasına karar verilen şirketin, Dikili’de bulunan Çukuralan Altın Madeni İşletmesi kapasite artırımı için 18 Nisan’da Bakanlık nezdinde İnceleme, Değerlendirme Kurul (İDK) toplantısı yapılacak.

İDK’dan çıkacak olan görüşe göre yeni kapasite artırım projesinin kaderi belirlenecek. Firma, 3’üncü kapasite artışı için yaklaşık 45 milyon TL’lik yatırım bedeli harcayacak

HALK TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Geçtiğimiz yıl gündeme gelen ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından ÇED olumlu raporu verilen kapasite artışı ile ilgili yapılan halkın katılım toplantısında arbede çıkmıştı. Bergama ve Dikili’de bulunan çevrecilerin ve yöre halkın protestolarına sahne olan toplantıya halk alınmamıştı. Tepkiler üzerine proje ile ilgili 1 yıldan uzun bir süredir proje ile ilgili herhangi bir çalışma yapılmaması dikkat çekmişti.

13 YIL İŞLETİLECEK
Altın ve gümüş cevheri elde edilmesi için yapılacak olan kapasite artışı çerçevesinde şu anda 192 hektarlık mevcut işletme alanı, 3.kapasite artışı ile birlikte daha da genişleyecek. Yeni üç adet açık ocak ile iki adet yer altı ocağının eklenmesiyle alan 324 hektara çıkacak. Yaklaşık 13 yıl işletilecek olan yeni alanda 1. 87 milyon ton cevher, yeraltı ocaklarından ise toplam 5.82 milyon ton cevher çıkarılacak. Tüm madencilik faaliyetleri sonucunda (açık ocak ve yeraltı) yaklaşık 50 milyon ton ekonomik olmayan kaya kazısı gerçekleştirilecek.