GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
25 Ocak 2022 Salı 11:32

Kayıt altına almayan sokağa bırakıyor!

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yasaklı ırklar için hazırladığı genelge kapsamında Türkiye genelinde 81 ilde toplam 23 bin 406 kayıt işlemi yapıldı. Sürenin dolmasıyla birlikte ise kayıt altına almayan hayvan sahiplerinin, yasaklı ırkları sokağa bıraktıkları görülüyor. Karşıyaka'da genelge sonrası sokağa terk edilen 3 yasaklı ırk, Karşıyaka Belediyesi tarafından barınağa alındı.

EGEDESONSÖZ- Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından “yasaklı ırk” olarak kabul edilen ve 14 Ocak 2022’ye kadar sahipleri tarafından kayıt altına alınmasını zorunlu kılan genelgede süre uzatımına gidilmezken verilen süre doldu. Belediye Veteriner Hekimler Derneği, genelge kapsamında Türkiye genelinde yapılan kayıt işlemlerini paylaştı.

İstanbul’da 5 bin 455, İzmir’de 2 bin 896 ve Ankara’da 2042 yasaklı ırkın kayıt altına alındığı belirten dernek yetkilileri, 81 ilde toplam 23 bin 406 kayıt işlemi yapıldığı bilgisini verdi. Ardahan, Hakkari, Iğdır, Siirt ve Şırnak’ta sadece 1’er hayvanın kayıt altına alındığı listede, ilk sırayı İstanbul aldı. Sürenin dolması ve bu sırada kayıt işlemi yaptıramayan bazı hayvan sahiplerinin can dostlarını terk etmesi ise büyük üzüntü yaratmaya devam ediyor. Yurt genelinde terk edilmiş çok sayıda yasaklı ırk, belediye veteriner işleri ekipleri tarafından barınaklarda koruma altına alındı. Karşıyaka’da da genelge sonrası sokağa terk edilen 2 pitbull ve 1 arjntin dogo cinsi köpek, barınağa alındı.   

“SAHİPLENDİRME KONTROLLÜ OLMALI”
Yasaklı ırk olarak kabul edilen hayvanları sahiplenenlerin kontrollü olması ve gerekli eğitimden geçmesi gerektiğini belirten Yetkililer, hayvanların kimi zaman ruh sağlığı bozuk insanların elinde olabildiğini belirtti. Hayvanların bu tür kişiler tarafından saldırgan hale getirildiğini belirten Yetkililer, “Sadece yaygın olarak bilinen cinsler değil, her türlü hayvan uyguladıkları yanlış eğitimlerle saldırgan hale gelebilir. Bunun önüne geçmek için sahiplenen kişilerin bilinç düzeyini yükseltmek gerekir. Bu kişilere belki bazı eğitimler zorunlu hale getirilebilir. Aksi takdirde bu tür önlemlerin de üzücü olayları engellemeyeceği düşüncesindeyiz” dedi.

İL İL KAYIT LİSTESİ

GENELGE NE DEMİŞTİ?
7332 sayılı "Hayvanları Koruma Kanunu İle Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" 14.07.2021 tarihli ve 31541 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Bahse konu kanunun 5.maddesi kapsamında 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun 14. maddesinin (l) bendi "Bakanlıkça belirlenen tehlike arz eden hayvanları üretmek, sahiplenmek, sahiplendirmek, barındırmak, beslemek, takas etmek, sergilemek, hediye etmek ve bunların ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak yasaktır" şeklinde değiştirilmiştir.Bu kapsamda, tehlike arz eden hayvanların belirlenmesine dair bakanlığımızca ilgili kurum/kuruluşların temsilcilerinden oluşturulan komisyon tarafından; Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully ırkı köpekler tehlike arz eden hayvanlar olarak belirlenmiştir. Böylece tehlike arz eden hayvanlarla ilgili hususların yer aldığı 2021-48 sayılı "Tehlike Arz Eden Hayvanlar İle İlgili Genelge" 07.12.2021 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Yürürlüğe giren genelge ile, söz konusu hayvanların 7332 sayılı Kanun gereğince 14.07.2021 tarihi öncesinde sahiplenilmiş olmaları ve 14.01.2022 tarihine kadar kısırlaştırılarak kayıt altına alınmaları kaydıyla sahiplerince bulundurulmasına imkan sağlanacaktır. Aksi takdirde söz konusu hayvan sahiplerine 28. maddenin birinci fıkrasının (j) bendinde öngörülen idari yaptırım hükümleri uygulanacaktır.Yine kısırlaştırılan ve kayıt altına alınan bu hayvanlar kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız olarak dolaştırılamaz, halkın yoğun olarak bulunduğu yerler ile çocuk oyun alanları ve parklarına sokulamaz. Bu hükümlere aykırı hareket edenlere, 11 bin TL idarî para cezası verilecek; belirtilen yasaklara aykırılığın tekrarı halinde, idarî para cezası verilerek hayvanlara el konulacak ve hayvan, konulabileceği bakımevi bulunan en yakın belediye tarafından hayvan bakımevine götürülecektir.