GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
23 Mayıs 2022 Pazartesi 17:46

Kaya'dan Soyer'e 'Roma Kralı Augustus' göndermesi: Bari onu örnek al!

İzmir'de uzun yıllardır yaşanan ve son dönemlerde artış gösteren koku problemi için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e seslenen AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Soyer'e Roma dönemini örnek gösterdi. Altyapı çalışmaları için Roma İmparatoru Augustus'a bakması çağrısında bulunan Kaya, yakın zamanda İzmir körfezi etrafında yürüyüşün bile hayal olacağını belirtti.

EGEDESONSÖZ - İzmir'de havaların ısınması ile birlikte etkisini iyice arttıran koku sorunu bir türlü sonuçlanamazken, Cumhuriyet Halk Partili isimler ve yerel yöneticiler de sorun ile ilgili sık sık açıklamalarda bulunmuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in 'yüzülebilir körfez' hedefini sık sık dile getirdiği ancak körfezde yaşanan koku nedeniyle muhalefetten 'sağlığınız için yüzmeyin' söylemlerinin çıktığı tartışmalarda AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya'da net konuştu.

KÖRFEZ ETRAFINDA YÜRÜMENİN HAYAL OLACAĞI GÜNLERE GİDİYORUZ
İzmir'de yaşanan ve Cumhuriyet Halk Partili isimlerin dahil kabul ettiği koku probleminin nedeninin altyapı olduğunu belirten Kaya, "Bu salgın döneminde İller Bankası paylarından hiç kesilmedi. Bu işleri gidip Gediz'de aradı Sayın Soyer... Kütahya'ya gitmesine gerek yok. Adliye'nin yanından akan derenin kirliliği belli. İlk olarak gelip burayı temizlesin. Kokunun sebebi İzmir'deki altyapının çöküşüdür.  Gediz dış körfeze akıyor. İçe doğru gelmiyor akıntı. Gediz'den gelen akıntının Osmanlı Döneminde iç körfeze akması engellenmiş. Körfezde bırakın yüzmeyi, sahilde yürüyemez hale geldik. Soyer şunu vaat edebilir yakında; 'Merak etmesin İzmirli vatandaşlarımız körfezde maskesiz bir şekilde yürüyebileceğiz'... Yüzme hayalini bırakın, körfez etrafında yürümenin hayal olacağı günlere gidiyoruz. Bu sorun İBB'nin" diye konuştu.

YAŞANAN KOKUNUN NEDENİ
Kent genelindeki yağmur suyu ayrıştırması çalışmalarına da dikkat çeken Kaya, "İzmir genelinde 5 bin kilometre yağmur ayrıştırma kanalları yapılması lazım. Şu an 700 kilometre civarında. Yağmur yağınca Çiğli'deki arıtmaya gidiyor ve kapasite kaldırmayınca lağım körfeze akıyor. Bunlar yapılmış olsaydı sorun çözülmüş olurdu. Sayın Soyer bizim medeniyetimize ve şehirleşmemize karşı ancak onu çok ilgilendiriyor Romalılar... M.Ö 133 yılında Roma İmparatoru Augustus, Kadifekale'ye giden kemerleri yapmıştı. İzmir'in altyapı hikayesi oradan başlıyor. Bizim medeniyetimiz ile zaten kavgası var, Roma ve Yunan medeniyetlerine de ciddi merakları var. Gitsin Augustus döneminde altyapı çalışmaları başlatan isimleri örnek alsın. Yaşanan kokunun nedeni 25 yıllık CHP iktidarının altyapıya hizmet yapmamasıdır" ifadelerini kullandı.

KİM KARŞI ÇIKTI BUNA?
Körfez Geçiş Projesi'nin tekrar başlama gibi bir seçeneğinin olup olmadığının sorulmasına yanıt veren Kaya, "Dava açıldı… Kim karşı çıktı buna? Büyükşehir ve ilçe belediye başkanları... Körfez geçiş projesinde belli bir noktaya gelinmiş olacaktı. Zeminden çekilen malzeme ile ortadaki yapay adacık oluşmuş ve sorun büyük noktada çözülmüş olacaktı. Sadece temizlemek ile bitmiyor. Altyapı yatırımı yapmak lazım. Siz ne kadar temizlerseniz temizleyin yağmur ayrıştırma kanallarını tamamlanmadıktan sonra her yağmur sonrası Çiğli'deki arıtma tesisindeki suyu körfeze basmak zorunda kalırsınız. Ancak bu konuda yatırıma ayrılmış bir bütçe yok. Meşhur bir opera binası var... 2006'da Opera binası macerası başladı, 10 yılda proje hazırlayabildiler. Bitirecekleri günü de artık geçmiş olduk. İşin yarısı neredeyse tamamlanmış durumda. Ancak yine dedikleri bir iş tamamlanmadı. 16 yılda bir opera binası yapamadılar. Dünyada örneği yok bunun" dedi.

BAŞKA BİR TARIM DEĞİL, KENDİLERİNE GÖRE TARIM OLDUĞUNU GÖRDÜK
Menderes'teki katı atık tesisi projesi üzerinden Soyer'in 'zeytin' söylemlerini de eleştiren Kaya, "Şu anda ÇED süreci durduruldu. Durdurulmasındaki neden de İBB'nin ısrarına rağmen oradaki zeytin ağaçlarına verilecek olan zarar. Bu konu gündeme geldiğinde Sayın Soyer zeytin fidanı dağıtıyordu ancak şimdi yüzü tutmuyor, dağıtamıyor. Sen bir yandan zeytinler ile ilgili açıklama yapıyorsun, diğer yandan binlerce zeytine zarar verecek projeye sahip çıkıyorsun. Süreç içinde 2 yıllık tahsis süreci de doldu zaten. İzmirliler şunu görsün; Başak bir tarım mümkün diyenler Menderes'te çöp tesisi yapmayı bile planladılar. Dertlerinin başka bir tarım değil, kendilerine göre tarım olduğunu gördük" açıklamasında bulundu.