GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
8 Aralık 2022 Perşembe 09:14

Kasapların başkanı ‘peynir bile bizi solladı’ dedi… Ete zam kapıda!

İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, artan maliyetler sebebiyle ete zammın kaçınılmaz olduğunu söyledi. Şenkara açıklamasında “Kar oranlarımız düşük, yüzdelik koyup satıyoruz. Fiyat artışı kaçınılmaz… Peynir bile bizi solladı. Sütün arttığı oranda etin fiyatı artmadı” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Ekonomide yaşanan olumsuzluklar sebebiyle birçok kalemde olduğu gibi et fiyatlarında da yükseliş görüldü. 1 kilo kıymanın kilosu 140-200 TL bandında satılırken kuşbaşı etin fiyatı 160-230 TL arasında satılıyor.

İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, “besicilerin yem ve hayvan bakım maliyetinin yüksek olmasından kaynaklı olarak etin fiyatı yüksek… Üretici sattığı bir kilo süt ile yemin maliyetini karşılayamıyor. Bu durum direkt fiyatların yükselmesine sebep oluyor” dedi.

Asgari ücretteki yükselişin işçi maliyetlerindeki artış sebebiyle yeni zamları beraberinde getireceğini aktaran Başkan Şenkara, “ üretimi zayıf olan ülkelerde asgari ücrete yüzde 50 zam yapsanız dahi enflasyon bunu karşılayamaz.  Asgari ücrete zam yapılması fiyatlara da yansıyacak. İşçi maliyetleri artacak. Ete, giyime, ekmeğe yansıdı enflasyon oranında zam” dedi.

KESECEK ÜRÜN AZALDIKÇA FİYATLARA YANSIYOR
Et fiyatlarında yükseliş beklediklerini de kaydeden Şenkara açıklamasında şunları söyledi:

“Kar oranlarımız düşük, yüzdelik koyup satıyoruz. Fiyat artışı kaçınılmaz… Peynir bile bizi solladı. Sütün arttığı oranda etin fiyatı artmadı. Sütün arttığı oranda etin fiyatı artmadı. Temel sebebi üreticiler sütten kazanamayınca üretimi bırakıp hayvanları kesime gönderiyor. Kesecek ürün azaldıkça fiyatlara yansıyor. En büyük maliyet nakliye… Çalışanlara zam yapılıyor. Ancak küçük üreticinin de esnafın da beli bükük. Müşteriler akraba gibi, zamları yansıtmamaya çalışıyoruz. Kira ve elektrik faturaları da masrafların yarısı… Elektrik parası bin 500 TL’den 8-10 bin TL’ye yükseldi”