GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
3 Temmuz 2022 Pazar 12:24

Kasapların başkanı açıkladı: En ucuz kurbanlık 3500 lira!

Kurban Bayramı öncesi kurbanlık hayvan fiyatlarını değerlendiren İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, en küçük kurbanlık kuzunun 3 bin 500 lira olduğunu, iri bir koçun 6 bin 500 liraya kadar çıkacağını, büyükbaş hayvanların fiyatının da 40 bin lirayla 70 bin lira arasında değiştiğini bildirdi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. İzmir Kasaplar Odası olarak, bayram öncesi hayvan satış ve kesim noktalarıyla ilgili çalışmalar yürüttüklerini belirten Başkan Melih Şenkara, bu yıl İzmir’de kurbanlık hayvan sıkıntısının yaşanmayacağını söyledi. Kurbanlık fiyatlarının, geçen yıla göre katlandığını belirten Başkan Şenkara, 3 bin 500 liradan aşağıya kurbanlık bulmanın mümkün olamayacağını söyledi.

CANLI BÜYÜKBAŞ HAYVANLARIN KİLOSU 65 LİRA
İzmir’in çeşitli noktalarında kurbanlık hayvan satış noktalarının olacağını belirten İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, bu yıl küçükbaş ve büyükbaş hayvan fiyatlarının yüzde 100 arttığına vurgu yaptı. Koyunların 3 bin 500 ile 5 bin 500 lira arasında satılacağını, büyükbaş hayvanların da 40 bin lira ila 70 bin lira arasında değişeceğini belirten Başkan Şenkara, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Balçova’da biri Florya’da, diğeri Cuma Çarşısı girişinde iki satış noktası olacak. Buca ve Örnekköy’de de birer hayvan satış merkezi olacak. Uzundere’deki henüz belli değil. Fiyatlar çok arttı. Geçen yıla göre bir kat arttığını söyleyebilirim. Kurbanlık kuzular, koyunlar, 3 bin 500 lira ile 5 bin 500 lira arasında. Büyükbaş hayvanın canlı kilosu 65 lira. Ya da karkas kilosu 110 liradan almak mümkün. Bu da, 300 kilo et verecek bir dana 35-40 bin lirasında olacak demektir. Daha etçil bir büyükbaşın fiyatı 70 bin liraya kadar çıkacak. İzmir’de kurbanlık hayvan sıkıntısı yaşanmaz.”

KURBANI KESİLİRKEN GÖRÜN, KURBAN İDABETİNİZ YERİNİ BULSUN!
Bazı zincir marketlerin, vekaletle verip kurban kestirmek isteyen vatandaşların hayvanlarını bayramdan iki üç gün önce kestiğini öne sürdü. Marketlerin, ticari kaygılar nedeniyle böyle bir yola başvurduğunu öne süren Başkan Melih Şenkara, vatandaşlara bu konuda uyarılarda bulundu:

“İzmir Kasaplar Odası olarak, Türkiye Kasaplar Federasyonu olarak, tüm vatandaşlarımızın Kurban Bayramı’nda kurbanının kesildiğini görmesi gerektiğini savunuyoruz. Paketlik kurban olmaz. Kurban kesmek, dini bir vecibedir. Bu önemli vecibeyi yerine getirirken, ticari anlayışla kurbanınızı kurban bayramı önce kesmelerine izin vermeyin. Kurban Bayramı başlamadan önce kesilen kurban kurban değildir, eti için kesilmiş hayvan demektir. Et satın almış olmayın, kurban kesin. Vekaleti verende değil, alanda sorun yaşanıyor. Market zincirleri, yaptıkları bu büyük hatayla vebal altında kalıyorlar.  Et paketlerinin içinden iki boyun, üç tane kol çıkıyor. Bu, daha önce kesilmiş hayvanın kilosu yetmeyince, yeni kesilenle doldurulduğu anlamına gelir. Bu da kurban değil, et satışının ta kendisidir” ifadesini kullandı.