GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
1 Temmuz 2024 Pazartesi 18:42

Karşıyaka’ya maddi güç katacak… Asfalt plent tesisi Büyükşehir’e kiralanacak!

Karşıyaka Belediyesi Temmuz Ayı Olağan Meclis toplantısını Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, yönetti. Toplantıda, Karşıyaka Belediyesi’ne ait olan asfalt plent tesisinin İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne kiralanması gündeme geldi. İlgili madde oybirliği ile acil koduyla komisyonlara gönderildi.

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Karşıyaka Belediyesi Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın ilk oturumu gerçekleştirildi. Meclisi, Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal yönetti.

Başkan Ünsal, Açelya Rabia Doğan’ın Kadın Aile ve Hizmetleri Müdürü olarak atandığını duyurdu.

YANGINLAR GÜNDEME GELDİ
Meclis başlamadan önce Başkan Ünsal hafta sonu İzmir’de meydana gelen yangınlara değinerek, “Bu hafta sonu acı bir tablo ile karşılaştık. Orman yangınları hepimizi çok üzdü. Yangın uzun sürdü ama sonrasında kontrol altına alındı. Milli servetimiz zarar gördü, içinde yaşayan canlarımız yok oldu. Her bir vatandaşımızın orman yangınları konusunda sorumluluğu var. Her bir metrekare yeşil alan hepimizin gözü gibi bakması gereken bir değerdir. Bir daha böyle bir olay yaşanmaması için herkesi birlikte çalışmaya davet ediyorum. Belediyemizin bünyesindeki güneş tarlasının yanında da bir yangın çıktı. Biraz önce kontrol altına alındı ama ne gibi bir tahribat verdiği tam net değil” ifadelerini kullandı.

Ünsal'ın açıklamalarının ardından başkanlıktan gelen önergeler görüşüldü. Önergeler, ilgili komisyonlara oy birliği ile havale edildi.

AK PARTİLİ ÖZTÜRK: İLÇEMİZDEKİ METRUK BİNALAR ARAŞTIRILSIN
Meclis üyesinden gelen önergeler içerisinde ilçe sınırları içerisinde bulunan metruk binaların araştırılmasına dair önerge verildi. Önerge hakkında bilgilendirmelerde bulunan AK Parti Grup Başkanı Adem Öztürk “Metruk binalar var kentimizde. Riskli yasa ilan edilip yıkılamayan binalar var. Riskli yasa ile alakası olmayıp şahısların mülkiyeti üzerinde bulunan ve ciddi güvenlik tehlikesi oluşturan binalar var. Bu önergeyi belediyemizde bir envanter olsun ve neden yıkılamadığının gerekçelerinin karşılarına yazılmasını istiyoruz. Bunun da meclisin bilgilendirilmesini istiyoruz” dedi.

CHP’Lİ BAKOĞLU AŞIK: BELEDİYE BİRİMLERİ KONTROL EDİYOR, ÖNERGEYE GEREK YOK
Öztürk’ün önerisine karşılık olarak CHP Meclis Üyesi Nilüfer Bakoğlu Aşık, “Bu önergeyi incelediğimizde zaten bunlar belediyenin asli görevleri içerisinde. Belediyenin birimlerinde bu binalar kontrol ediliyor. Dolayısıyla böyle bir önergeye gerek yok. Belediyemizin müdürlükleri bu konuyla ilgili gereğini yapıyor, ellerinde bu bilgiler var. Böyle bir önergeye gerek yok. İlgili birimler isterlerse bilgi verir” ifadelerini kullandı.

Önergeyle ilgili olarak Başkan Ünsal, “Yine de deprem afet kentsel dönüşüm ile çevre sağlık ve iklim değişikliği komisyonunda görüşülmesi uygundur diye düşünüyorum” dedi. İlgili önerge oy birliği ile ilgili komisyonlara gönderildi.

MECLİSTEN KADIN EMEĞİNE DESTEK
Başkanlıktan gelen önergelerin görüşülmesinin ardından komisyonlardan gelen raporlar görüşüldü.

Karşıyaka Çarşısı içinde işletmelerin önünü kapatmayacak ve işletmelerin çalışma düzenine engel olmayacak şekilde uygun görülen alanlarda, vatandaşlardan gelen talepler ile Esnaf, Sanatkarlar ve Pazar Yerleri Komisyonu tarafından gelecek yönlendirme doğrultusunda ilçenin farklı bölgelerinde de haftada bir gün, 20:00-23:00 saatleri arasında olacak şekilde El Emeği Ürünleri Satış Yeri kurulması, satış yerlerinin üreticilere aylık olarak tahsis edilmesi ve aylık tahsis bedelinin 1.000,00(BinTL)+KDV olarak belirlenmesine dair komisyondan gelen rapor hakkında Başkan Ünsal meclise bilgilendirmelerde bulundu.

BAŞKAN ÜNSAL KOMİSYON RAPORU HAKKINDA MECLİSİ BİLGİLENDİRDİ
Konuyla ilgili bilgilendirmelerde bulunan Başkan Ünsal, “Belediye olarak birçok merkezimiz var. Kadınlarımız buralarda çok değişik şeyler üretiyorlar. Halk evlerinden aldığımız eğitimlerle bu yapılıyor. Ellerinde çok malzeme birikti, bunları satmak istiyorlar. Onlara uygun yerler gösteriyoruz, satış oluyor ama her zaman süreklilik göstermiyor. Bu iş gücüne faydamız dokunması için biz bunu sürekli hale getirmek istedik. Karşıyaka Çarşımız kapandıktan sonra küçük bir bölümde esnafı engellemeyecek bir şekilde satış masaları kuralım dedik. Cüzi bir katılım ücreti alalım dedik. Haftanın bir günü satış yapacak. Üretim yapan kadın gruplarıyla paylaştık, çok memnun oldular. Bu onların üretim ve emeklerine saygı için yapılmış bir çalışmadır. Bütün komisyonlarımızdan da geçmiştir” dedi. İlgili komisyon meclisten oy birliği ile geçti.

ASFALT PLENT TESİSİ BÜYÜKŞEHİR’E KİRALANACAK
Toplantıda ayrıca mali çıkış yolu arayan Karşıyaka Belediyesi, şantiye tesislerinde bulunan asfalt plent tesisini 5 yıllığına İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne kiralaması gündeme geldi. Önerge oybirliği ile plan ve bütçe komisyonuna acil koduyla gönderildi. Asfalt plentin kiralanmasından elde edilen gelirin personel maaşlarının ve piyasa borçlarının ödenmesinde kullanılacak.

Komisyonlardan oybirliği ile gelen raporların tamamı meclisten de oybirliği ile geçti.

Komisyonlardan gelen raporların görüşülmesinin ardından belediyenin geçtiğimiz ay yaptıklarına dair meclis üyelerini bilgilendirmek amacıyla bir sunum gerçekleştirildi.

AK PARTİLİ ÜNAL: SİVAS KATLİAMI’NIN HESABI VERİLMEMİŞ, ADALET SAĞLANMAMIŞTIR
Dilek ve temenniler bölümünde söz alan AK Parti Meclis Üyesi Hasan Ünal, 2 Temmuz 1993’te yaşanan Sivas Katliamı’nı lanetleyerek, “1925 yılında tekke ve zaviyeler kapatıldı, mallarına el konuldu. Aleviler de cumhuriyet döneminde baskı, katliam ve asimilasyon politikaları ile karşı karşıya kaldılar. Hiçbir zaman anayasal çerçevede eşit yurttaş statüsünde kabul edilmediler. Kabul edilmemekle kalmayıp, ayrımcılığa uğradılar. Çok büyük oyunlarla aleviler ağır bedeller ödedi. 1935’te Tunceli Kanunu çıkarıldı. 4 Mayıs 1937’de Dersim Katliamı yapıldı. Binlerce ölü ve yaralı canımız oldu, sürgün ve yakılmalar yapıldı. Bu katliam hiçbir zaman araştırılmadı. Hükümette kim olursa olsun toplumuzu ayrıştırmak isteyen karanlık eller her zaman devredeydi. 1978’de Maraş’ta CHP iktidarı döneminde 1 hafta boyunca Alevi evleri işaretlendi. Yakıldı, yıkıldı ve onlarca canımız öldürüldü. Bir şekilde engellenemedi. Dönemin valisinin 8 ay önce Maraş’ta olaylar planlanıyor şeklinde bir geri bildirimine rağmen. 1980’de Çorum’da onlarca canımız katledildi. Engellenmek istenmedi. 2 Temmuz 1993’te Sivas Katliamı yaşandı, insanlık dramı. İnsanlık tarihinin en korkunç katliamlarından birisidir. Pir Sultan Abdal’ı anma etkinliklerinin dördüncüsü düzenlendiği Sivas’ta semah dönen gençlerimiz, yazarlar, deyişleri dilimize pelesenk olmuş ozanlarımız, aydınlarımız Madımak Otel’de katledildi. Üzerinden 31 yıl geçti, kim veya kimler yaptırdı, hükümet neden engellemedi, neden araştırılmadı? Sivas Katliamı Alevi toplumları üzerine oynanan oyunların bir benzeridir. Acımız ilk günkü kadar tazedir, 31 yıl boyunca demokrasi laiklik cumhuriyet çağdaş değerleri ve Anadolu halklarının bir arada yaşama arzusunu hançerlemeyi hedef alan bu katliamın hesabı verilmemiş, adalet sağlanamamıştır. Allah-u Ekber nidaları ile insan yakan zihniyetin de dinimizle alakası yoktur. Aynı karanlık eller sadece 2 gün sonra Başbağlar’da akşam namazını kılıp camiden çıkan 28 canımızı kurşuna dizerek, 5 canımızı da evlerinde diri diri yakarak 33 insanımızı katletmiştir. Sivas’ta yakanı da yaktıranı da, Başbağlar’da öldüreni de öldürteni de sadece kınamıyorum lanetliyorum. Bu süreç böyle devam etti. Gazi ve Ümraniye’de de nereden geldiği belli olmayan kurşunlarla insanlar katledildi. Karanlık eller devredeydi. Dersim Katliamı hariç tarihsel süreçte yaşanan bu katliamlara karşı toplumumuzun birliktelik inancına inanıyor, karanlık güçlere el birliği ile cevap vereceğimize güveniyorum” sözleriyle bir anma konuşması gerçekleştirdi.

CHP’Lİ EVSEN: GÖREN DE ESKİ CHP’Lİ ZANNEDER
Ünal’ın sözleri üzerine CHP Meclis Üyesi Mustafa Evsen Ünal’ın eski CHP’li olmasına dem vurarak, “2 Temmuz anması üzerine konuştu ama bizim meclis üyemizden uzun konuştu. Gören de eski CHP’li zanneder. Hassasiyetle konuyu değerlendirdi. TBMM’de bu konuları aynı böyle hassasiyetle değerlendirecek milletvekilini AKP sıralarında görmeyi çok arzuluyoruz. Sivas araştırılsın önergesi 2020’de ve 2023’de verildi ancak reddeden parti AK Parti ve MHP olmuştu. Kendisinin bu hassasiyeti bizler için çok değerli. Umarız sizin gibi milletvekilleri AK Parti sıralarında İzmirimizi temsil etsin” dedi.

AK PARTİLİ ÜNAL: YAKIŞTIRMASI İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM AMA VEKİLLİK HEDEFİM YOK
Evsen’in sözleri üzerine Ünal, “Yakıştırması için çok teşekkür ediyorum ancak vekillikle alakalı bir hedefim yok. Önümüzdeki günler neyi gösterir ona bakacağız. CHP’den gelir gibi konuşuyorsun dedin, doğru söylüyorsun. Yaşım 52, 14 yaşında Halk Evleri’nde sol siyasete başladım” dedi.

AK PARTİLİ ÜNAL: AVM İÇİN BAĞIMSIZ KOMİSYON KURULSUN
AK Partili Ünal ayrıca Karşıyaka’da bulunan Hilltown AVM ile ilgili de söz alarak, “Gündemimizde bir AVM var. Size önerimiz bağımsız bir komisyon oluşturarak o bağımsız komisyonu çalıştırarak bağımsız komisyondan burayla alakalı sağlıklı geri bildirimler almanızdır. Bir önceki meclis toplantısında da gündeme geldi. Pergüle dediğimiz şey zeminden itibaren 4 tarafı açık çatıdan bir yerdir. Kendimizi kandırmamıza gerek yok” dedi.

BAŞKAN ÜNSAL: PERGÜLE DIŞINDA TADİLAT PLANI OLMAYACAK
Ünal’ın sözleri üzerine Başkan Ünsal, “AVM’de olması gereken inşaatın dışında yer tespit ettik. Gerekli yerleri mühürledik. Aldığım bilgiye göre orada pergüle imkanı var. Arkadaşlarımız burayla ilgili tadilat planı yapacak, onun dışında bir tadilat planı olmayacak. Ona uyarlarsa işler rayına girer. Yoksa hiçbir şekilde olmayacaktır” diye cevap verdi.

AK PARTİLİ ÜNAL: 2019 YILINDA CEM EVİ İÇİN PROTOKOL İMZALANMIŞ, TEK ÇİVİ BİLE ÇAKILMAMIŞ
AK Partili Ünal ayrıca belediyenin önceki yıllarda Örnekköy’de yapılması planlanan cem evi protokolünün yıllar geçmesine rağmen yapılmadığını ifade ederek Başkan Ünsal'a protokolle alakalı olarak, “Yapılan bir protokol var. 21/03/2019 tarihinde belediyemiz ile Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı arasında bir protokol yapılmış. Mülkiyeyi belediyeye ait olan Örnekköy’de bulunan tapunun dini tesis alanında kalan yerde, belediye tarafından inşa edilecek olan taşınmazın vakfın amaçları doğrultusunda kültür ve cem evi olarak kullanılması amacıyla imza altına alınan bir protokol var. Vakıf yetkilileri görüştüm. 2019’da Hüseyin Mutlu Akpınar döneminde gerçekleştirdik dediler. Cemil Tugay’a da ilettik dediler, Tugay da protokolü imza altına almış ve bitireceğiz demiş. Bir çivi dahi çakılmamış. Bu protokolle alakalı siz ne düşünüyorsunuz?” sorularını sordu.

BAŞKAN ÜNSAL: MADDİ İMKANLARIMIZ ÇOK KISITLI, CEM EVİ YAPMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL
Ünal’ın sorduğu soruya yanıt veren Başkan Ünsal, “Protokolle alakalı olarak benim bunları bilmeme imkan yok. Ben sizden bu bilgileri alayım ama şunu da söyleyeyim; maddi imkanlarımız çok kısıtlı. Bu maddi imkanlarla herhangi bir cem evi veya başka bir şey yapabilmemiz mümkün değil. Önceliğimiz belediyenin işleyişi. Protokolü inceleyeceğim ama sıraya koymamız lazım” dedi.

AK PARTİLİ ÜNAL: VAKFIN CEM EVİNİ İNŞA EDECEK GÜCÜ VAR
AK Partili Ünal ise protokolle alakalı son olarak, “Maddi imkanlara kesinlikle katılıyorum ama bu protokol yapılmış, bu protokol resmi bir protokoldür. Bu alanın tahsis edilmesi durumunda ilgili vakfın bu cem evini inşa edecek gücü var. Sonuçta Karşıyaka’da yaşayan Alevi nüfusu oldukça yoğun, herkes bir tuğla taşıyacaktır diye düşünüyorum. Alanın protokol gereği tahsis edilmesi yeterli olacaktır” ifadelerini kullandı.