GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
9 Ocak 2024 Salı 11:23

Karşıyaka’nın kritik planlarında revizyon!

Odalar tarafından yargıya taşınan Karşıyaka’nın Cumhuriyet Mahallesi planları revize edilerek yeniden askıya çıkarıldı.  

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - İzmir’in Karşıyaka İlçesi’nde uzun yıllardır kentsel dönüşüm ve imar planı revizyonu bekleyen bölge ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Cumhuriyet Mahallesi, İnönü Mahallesi ve Örnekköy Mahallesi sınırları içerisinde bulunan 137 hektarlık alanda yürütülen dönüşüm çalışmaları kapsamında imar planlarının etaplar halinde hazırlanması kararlaştırılmıştı.

3 yıl önce bölgenin geneline dair hazırlanan 1/1000 Ölçekli Cumhuriyet-Örnekköy-İnönü Mahalleleri Uygulama İmar planına askıya çıkarılmış ardından askı süresinde yapılan itirazlar doğrultusunda planlar yeni bir çalışma yapılması için geri çekilmişti. Ardından 1’inci ve 2’inci etap olarak adlandırılan alana dair özel planlama çalışması yapılmıştı. Meclislerin de onayından geçen imar planı İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yayımlandı.



Askıya çıkan 1/5000 Ölçekli Cumhuriyet Mahallesi 1. Ve 2. Etap nazım İmar Planı’nın ana gerekçesi odaların ve vatandaşlarının itirazları ve mahkemenin 1/1000 ölçekli Ölçekli Cumhuriyet Mahallesi 1. Ve 2. Etap Uygulama İmar Planı ile ilgili verdiği yürütmeyi durdurma kararı verdiği doğrultusunda düzenleme gösterildi.

Plan açıklamasında 29 hektarlık alanda nüfus ve donatı alanlarını tekrar düzenlenmesi, bölgede yaşanan uygulama sorunlarının giderilmesi, bölgenin sağlıklı bir yapılı çevreye dönüşmesi, uygulama kabiliyetine sahip, eşitlikçi, erişilebilirliğin sağlanması gerekçeleri yer aldı. Plana göre konut alanı azaltılırken ticaret-konut alanı artırıldı.



Plan açıklama raporunda şu ifadeler yer aldı:

Plan Açıklama Raporunun önceki bölümlerinde ayrıntıları ile açıklandığı üzere İzmir Büyükşehir Belediyesince 09.05.2022 tarihinde, Cumhuriyet Mahallesi 1. Etap 1/1000 Ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planı, Cumhuriyet Mahallesi 2. Etap 1/1000 Ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planı ile bu planların dayanağı olan, Anadolu Caddesinin kuzeyi ve Sosyal Konutlar olarak bilinen bölgede yaklaşık 29 hektarlık alanı kapsayan Cumhuriyet Mahallesi 1. ve 2. Etap 1/5000 ölçekli Revizyon Nazım İmar Planı onaylanmış; Cumhuriyet Mahallesi 1. Etap 1/1000 ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planı ve dayanağı nazım imar planına İzmir 7. İdare Mahkemesinin 2022/579 E. sayısıyla, Cumhuriyet Mahallesi 2. Etap 1/1000 ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planı ve dayanağı nazım imar planına İzmir 7. İdare Mahkemesinin 2022/572 E. sayısıyla dava açılmış; 21.06.2023 tarihinde 7. İdare Mahkemesince alınan yürütmenin durdurulmasına ilişkin karar doğrultusunda bilirkişi raporunda belirtilen hususlara yönelik düzeltmeleri içeren 1/5000 ölçekli Cumhuriyet Mahallesi 1. ve 2. Etap Nazım İmar Planı Revizyonu ve eş zamanlı olarak uygulama imar planı çalışmaları yapılmıştır.

1/5000 ölçekli Cumhuriyet Mahallesi 1. ve 2. Etap Nazım İmar Planı Revizyonu ve Plan Açıklama Raporu, davaya konu plan kararları ve mevcut kullanımlar göz önünde bulundurularak, 1/5000 ölçekli Cumhuriyet, İnönü ve Örnekköy Mahallelerinin bir kısmını kapsayan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonunun etaplara ayrılması ve düzenlenmelerin yapılması gereken hususlar doğrultusunda hazırlanmıştır.

Revizyon plan çalışması 19.11.2020 onay tarihli imar planı değişikliklerinin devamı niteliğindedir. Söz konusu plan çalışması ile; bölgede yenilemeye aday çok sayıda yapının bulunduğu ve kentin gelişme dinamikleri çerçevesinde hem sağlıklı yapılaşma hem de gerekli donatı alanlarının sağlanması gerektiği için günümüz modern şehircilik ve çağdaş planlama anlayışı ile deprem riskine karşı sağlam, sürdürülebilir, erişilebilir, yaşanabilir, sağlıklı ve güvenli kentsel mekân oluşturmak amacıyla kentsel yenilemeye yönelik plan çalışması yapılmıştır.

Sonrasında, nüfus öngörüleri, donatı alanı ihtiyaçlarının karşılanması, 18. madde uygulaması ile plan uygulama araçlarının mevzuata uygun hale getirilmesine yönelik çalışmalar yürütülmüş; günümüze kadar yapılaşmaları yönlendiren imar planından gelen bazı imar hakları, yapılaşmaların planlama ve ruhsat tarihleri itibari ile sorgulanmış, planının uygulanabilirliği açısından bazı imar adalarında önceki imar planından gelen imar hakları korunmuş; ancak, mekânsal anlamda yenilenme ihtiyacı olan alan alanlarda, topoğrafya ile uyumlu taşıt, bisiklet, yaya güzergahları oluşturulmuş ve birbirine entegre edilmiş, yeşil akslar ile yaya sirkülasyonunun yoğun olduğu odaklar belirlenmiş, çekim merkezleri ve ticari akslar oluşturulmuş; nüfusun ihtiyacı doğrultusunda, hizmet etki alanları dikkate alınarak sosyal donatı alanları ve kurumların ihtiyacı olan teknik altyapı alanları belirlenmiş; yapılaşma ölçeğinde sokak, yapı adası ve bina arasındaki ilişki ağı dikkate alınarak plan kararları oluşturulmuştur.

Cumhuriyet Mahallesi 1. ve 2. Etap Plan Sınırlarını içeren alanda, 1/000 ölçekli Revizyon İmar Planları ile eş zamanlı olarak 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonunda da düzenlemeler yapılmıştır.