GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
7 Eylül 2021 Salı 19:58

Karşıyaka Meclisi 'tartışmalı planlarda' geri adım attı!

Karşıyaka’da büyük tartışmalara sebebiyet veren Cumhuriyet Mahallesi İmar Planları önerge kapsamında durduruldu. İtirazlara sebep olan planın İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden geri çekilmesi karara bağlandı.

EGEDESONSÖZ-  Karşıyaka Belediyesi Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşimi Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay başkanlığında Zübeyde Hanım Nikah Sarayı’nda gerçekleşti.

Meclis birleşiminde, Karşıyaka Belediyesi’nin İller Bankası dışındaki diğer bankalardan 5 milyon lira borçlanılması hususunda Başkan Tugay’a yetki verilmesi gündeme geldi. Ayrıca tartışmalara sebebiyet veren Cumhuriyet Mahallesi planlarında da geri adım atıldı.

Meclis’te aynı zamanda geçtiğimiz haftalarda vefat eden ve “İzmir Baba” olarak bilinen Sancar Maruflu’nun adının yaşatılması için “Sancar Maruflu Öykü ve Oyun Yazma Yarışmasının” düzenlenmesi gündeme getirildi. Önerge, oy birliğiyle Plan ve Bütçe, Hukuk ve Kültür ve Turizm Komisyonları’na havale edildi.

Önerge hakkında konuşan Başkan Tugay, Karşıyaka’da kent kimliği oluşturma amacı taşıdıklarını ifade ederek “Burada amaç kent kimliğimizle ilgili çalışalar yapmak. Bu hikayeler ve sahnelenmesi planlanan oyunlar Karşıyaka’yla ilgili olacak. Amacımız, Karşıyaka hikayeleri çıkarmak. Bunlar yaşanmış ya da kurgulanmış olabilir. Oyunlar sahnelenmeye değer görülürse meclis üyelerimiz ya da çalışanlarımızca sahnelenecek” dedi.

TARTIŞMALI PLANLAR YENİDEN KOMİSYONLARDA
Geçtiğimiz aralık ayında, Karşıyaka’ya bağlı Cumhuriyet Mahallesinin tamamını, İnönü ve Örnekköy Mahallelerinin bir kısmını kapsayan yaklaşık 137 hektarlık bölgede beklenen 1/1000 ölçekli imar planları askıya çıkarılmıştı. Ancak mahalle sakinleri, taşınmazları karşılığında çok düşük bir pay verileceği iddia ederek Karşıyaka Belediyesine tepki göstermişlerdi.

Öte yandan Cumhuriyet Mahallesi 1. Etap Revizyon Uygulama İmar Planı, oturumda yeniden gündeme geldi. Önergede, plan çalışması sürecinde uygulamaların durdurulması ve itirazlar nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilen imar planlarının geri çekilmesi ve bölgeye ilişkin gerekli analiz çalışmaları yapılarak planlama hiyerarşisi kapsamında etaplar halinde ele alınması meclis gündemine getirildi. İlgili önerge, revize edilmesi için İmar Komisyonu’na havale edildi. 

BAŞKAN TUGAY’A YETKİ
Oturumda gündeme gelen bir diğer konu da belediyenin görev ve hizmetlerinin getirdiği giderlerin karşılanması ve Karşıyaka Belediyesi’nin mali yapısının güçlendirilmesi için İller Bankası’ndan alınacak teminat mektubuyla İller Bankası dışındaki bankalardan 5 milyon liralık borçlanma yapılması hususunda Başkan Tugay’a yetki verilmesi oldu. AK Partili Ahmet Uğur Baran’ın komisyonda ret oyu kullandığı ve Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan oy çokluğuyla gelen önerge mecliste de oy çokluğuyla kabul edildi.