GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
30 Mart 2023 Perşembe 09:00

Karşıyaka’daki ücret krizinde son durum… İşçiler yeniden iş başı yaptı!

Karşıyaka Belediyesi’ndeki maaş krizinin çözülmemesi üzerine belediyenin şantiye ve saha birimlerinde çalışan işçiler iş bıraktı. Belediye ile sendika arasında yapılan görüşmeler sonucunda saat 17:00’da eylem sonlandırıldı.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ – DİSK Genel İş 8 Nolu Şube üyesi Karşıyaka Belediyesi Kent AŞ ve Personel AŞ işçilerinin maaşların eksik ve zamanında yatmamasından kaynaklı başlatmış olduğu eylemler devam ediyor. 

-KARŞIYAKA’DA TEMİZLİK İŞÇİLERİ İŞ BIRAKTI

Son olarak bugün belediyenin şantiyelerinde ve saha birimlerinde çalışan yaklaşık bin işçi iş başı yapmayarak belediye yönetimine alacaklarının tamamen yatırılmasını talep etti. 

İşçilerin eylemlerinin geriye dönük alacakları ve ücretlerinin ödenene kadar süreceği öğrenildi.

Ayrıca, Kent AŞ işçilerinin ikramiyelerini alamadığı ve maaşların parçalı bir şekilde ödendiği öğrenilirken Personel AŞ’de çalışan işçilerin yarım maaş aldığı kaydedildi.

Son olarak dün temizlik biriminde çalışan işçiler iş bırakmıştı.

İş bırakma eylemi 17:00'de sonlandırılırken gece vardiyalarında çalışan işçiler iş başı yaptı. Eylemlerin geleceği ile ilgili yarın sendika ile işçiler arasında yapılacak toplantıda karar verilecek. 

‘7 TAKSİTTE MAAŞ’
Maaş sorununun çözülmemesi durumunda eylemlerinin artarak devam edeceğini belirten Genel İş 8 Nolu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin “Ücretlerimiz yatmazsa görüşmeler olmazsa eylemlerimiz devam edecek. Kent AŞ’deki şirkette Ocak ayı maaşı 7 taksitte yattı, henüz tamamlanmayan arkadaşlarımız var. Şubat ayı maaşı hiç ödenmedi. Personel AŞ’nin de Şubat ayı maaşının yüzde 75’i yattı sadece. İşçiler sendikadan bu sorun çözülene kadar işin peşinin bırakılmamasını talep ediyor.” dedi.

‘İŞÇİLER TEFECİLERİN ELİNE DÜŞTÜ’
İşçilerin maaşlarını geç almasından kaynaklı yaşadıkları problemleri de anlatan Gümüştekin “İşçiler elektrik, su ve doğal gaz faturalarını ödeyemiyorlar. Kiralarını ödeyemiyorlar. Bankadan kredi çektiler, onları ödeyemiyorlar. Bankaların kara listesinde olanlar tefecilerden borç alanlar var. Önceden işçiler birbirinden borç alırdı, şimdi maaş alamadıkları için birbirlerinden borç alamıyorlar. İşçiler borçlarından kaynaklı evlerini, arabalarını satışa çıkardılar. İşçiler borç batağında. Maaş alamadığı için tek taraflı fesih yapan işçiler var” diye konuştu.

‘İLLER BANKASI BAHANE EDİLEMEZ’
Belediye yönetiminin sendika ve işçileri muhatap almasını da isteyen Başkan Gümüştekin şunları söyledi “Biz bu işin çözülmesi için çaba görmek istiyoruz, bizimle ve işçilerle muhatap olmalarını istiyoruz. İller Bankası’ndan gelen paranın azalmasından kaynaklı belediye bir sıkıntı yaşıyor. Hükümetin CHP’li belediyelere karşı tutum aldığını biliyoruz ancak bu işçiyi ilgilendiren bir durum değil. İşçi bunun yükünü kaldıramaz. ‘İller Bankası’ndan para az geldi’ diyerek işçinin maaşını ödenmemesi olmaz. Bir tutum geliştirilmesi gerekiyor”.