GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
18 Ekim 2021 Pazartesi 10:08

Karşıyaka’da kritik karar: Riskli yapılarda yüzde 30 emsal artışı!

Karşıyaka Belediyesi emsal artışı kararlarıyla ilgili önemli bir adım attı. Belediye deprem sonrasında oluşan ağır ve orta hasarlılara tanınan yüzde 30 hakla riskli yapıları da dahil etti. Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Özellikle Alaybey-Tersane bölgesi için etkili olacağını düşündük. Dönüşüm ada bazında olmak koşuluyla tüm Karşıyaka’daki riskli yapılar bundan yararlanabilecek” dedi.

EGEDESONSÖZ- İzmir depreminin ardından geçen süre bir yılı bulurken İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin emsal artışı kararı süreci hareketlendirdi. Depremden etkilenen ağır ve orta hasarlı binaların imar kanunu ve yönetmeliklerden kaynaklı hak kayıpları olmaması için “korunacak alan” sınırları ilçe belediyelerinden geçmişti. Büyükşehir son olarak parsel bazında dönüşüm yapanlara ilave yüzde 20, ada bazında dönüşüm yapanlara ise yüzde 30 emsal artışı hakkı getirdi.

Karşıyaka Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği hakları daha da genişleterek yeni bir karara imza attı. Belediye, orta ve ağır hasarlı olarak kayıtlara geçen yapılar dışında 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamına giren riskli yapıları da ekledi. Buna göre, depremden etkilenmiş olmasına bakılmaksızın ilçe sınırlarında karot testi yapıldıktan sonra riskli görülen, çevre ve şehircilik müdürlüğünün kayıtlarına giren tüm yapılar karara eklenecek ve dönüşüm olanaklarından faydalanacak. Karşıyaka Belediyesi, ilgili kanun kapsamına giren yapılara ada bazında dönüşüm şartı getirirken kazanılacak emsal artışını ise yüzde 30 olarak belirledi.

Egedesonsöz’e konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “İzmir depreminin ardından hasarlı olarak ağır ve orta hasarlıların sayısı belli. Bu kapsama giren yapılardan Karşıyaka’da zaten vardı. Biz, bakanlığın dönüşüm kanunundan faydalanacak yapıları da ekledik. Riskli çıkan bir bina zaten hasar oranı olarak yıkılması gereken demektir. Bakanlık da bunun için 60 günlük bir yıkım süresi tanıyor. Biz tüm ilçede bunu uygulamayı düşünüyoruz. K alanlarında olduğu gibi bir sınırlama da koymadık. Özellikle Alaybey-Tersane bölgemizde uzun yıllar önce yapılmış, birbirine girmiş, yeşil alanı bile olmayan binalar var. Artık buralarda binalar dönüşmelidir. Biz bu kararı o bölge öncelikli uygulama alanı olsun diye aldık. Büyükşehirden geçtikten sonra umarım hızlıca çalışmalara başlarız” diye konuştu.