GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
14 Ekim 2021 Perşembe 13:25

Karşıyaka'da emsal artışına vize!

Bayraklı Belediyesi'nin ardından deprem nedeniyle en fazla hasarlı yapıların bulunduğu ilçelerden biri olan Karşıyaka Belediyesi de 'emsal artışı' önerisini meclis gündemine getirdi. AK Parti ve CHP'nin oyları ile oybirliğiyle kabul edilen gündem maddesi, iki grup arasında tartışmalara neden oldu.

Menduha CEYLAN / EGEDESONSÖZ - Karşıyaka Belediyesi Ekim ayı olağan Meclisinin üçüncü oturumu 'emsal artışı' görüşmelerine şahit oldu.

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın yönetiminde gerçekleştirilen oturumda, geçtiğimiz günlerde Bayraklı Belediyesi tarafından İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'ne sunulan ve oy çokluğu ile kabul edilen parsel bazında yüzde 20, ada bazında ise yüzde 30 emsal artışı kararı damga vurdu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in de ilk meclis oturumuna getireceğini söylediği emsal artışı kararı için düğmeye basan Karşıyaka Belediye Meclisi, 'emsal artışı' önerisini meclis gündemine taşıdı.

Başkanlıktan gelen önerge ile meclis üyelerine sunulan öneri ile parselde yüzde 20, ada bazında ise yüzde 30 emsal artışı kararı meclis üyelerinin onayına sunuldu. Gündeme alınan önerge partilerin oy birliği ile acil kaydıyla komisyonlara gönderilirken, ara verilerek komisyonlar tarafından görüşülen ilgili madde komisyona oy birliği ile meclise geri gönderdi.

ÖZTÜRK: BİZ BAŞTAN BERİ BURADAYDIK, HİÇ DEĞİŞMEDİK
Komisyon maddesinin görüşülmesi sırasında söz alan AK Partili Meclis Üyesi Adem Öztürk emsal artışına daha önceden karşı çıkıldığını hatırlatarak,  "Kentimiz ve şehrimiz için ciddi anlamda önem taşımaktadır. Grubumuz olarak kentimizin dönüşmesi konusundaki hassasiyetimizle oybirliği ile imza attık. Bazı çekincelerimiz olacak. öncelikle Atakent mahallesi konusunda bir duruşumuz vardı, buradaki insanların mağdur olduğu, binalarının betonarme ömürlerinin tamamladığını, bölgenin maddi katkı sağlayamadığından dolayı baştan beri inşaat artışını savunduk. Sizin çekincilerle tabanı sabit tuttuğunuzda katları arttırın dedik ve ısrarla dönüşüm engellendi. İnsanlar itiraz etti, Kılıçdaroğlu’nun kapısına gidildi bir şey olmadı ama şimdi sihirli değnek değmiş gibi kabul edildi. Bunu öneren biz olunca olmaz ama sizlerden biri olunca olur. Ne değişti merak ediyoruz. İşin içine kimler girdi merak ediyoruz. Bu konuda hakkımızı teslim etmenizi istiyorum. Biz baştan beri buradaydık, hiç değişmedik" diye konuştu.

AK PARTİ DEYİNCE OLMAZ, BÜYÜKŞEHİR DEYİNCE OLUR!
AK Parti'nin önergesinin kabul edilmemesini de eleştiren Öztürk, "Geçtiğimiz ay bizim kentimizin 30 Ekim'den sonra acilen dönüşmesine ihtiyaç var, çok fazla yol almadık; gördüğüm kadarıyla dönüşümün tek yolunun emsal artışı olduğunu söyledim ve partimizin duruşunu anlattım karşı çıktınız. Bizim bahsettiğimiz bu konu şimdi karşımıza geldi. Biz demiştik! Doğru olan da bu. Biz dedik ki bakın arkadaşlar bunu sadece orta ve ağır hasarlı binalarla bir tutmayın dedik. Dün büyükşehir meclis üyesi arkadaşlarımız bayraklıya has olmasın dediler. Dün hayır denilen bu karar bugün önümüze geldi. Gelsin sıkıntı yok, oy birliği vereceğiz ama hakkı ve adaleti verirken sana dağıtıyorum sana dağıtmıyorum demek yanlış. Ağır ve orta hasarlıya 2 kat vereceksiniz ama riskli yapılara bu artışı vermeyeceksiniz şimdi. Bu olmaz. Bu sizin ve bizim ilçe olarak başımızı ağrıtacak. Biz buna oybirliği verdik ama çekincemiz şu; eğer bir hak veriyorsak lütfen bunu sadece orta hasarlı ve yüksek binalarda değil, riskli yapılara da verin. Vermeniz, kenti dönüştürmeniz gerekiyor. Doğru söyleyen kimse, parti ayrımı yapmadan doğruya sarılmamız lazım. AK Parti deyince olmaz, Büyükşehir deyince olur. Doğruya sarılmalıyız, biraz geç oldu ama oldu teşekkür ederiz" dedi.

TUGAY: SAMİMİYETİMİZİ TARTIŞMAYA GEREK YOK
Eleştirilere yanıt veren Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ise emsal artışı kararının alınması için Büyükşehir'in şart olduğunu belirtirken, "Birincisi biz Karşıyaka Belediyesi olarak imar plan kararlarında tek başına karar alma yetkisine sahip değiliz. Kararlarımızın Büyükşehir tarafından onaylanması lazım. Büyükşehir’de karar alınması dolayısıyla bu karar verildi. Büyükşehir belediyesi başkanımız bizlerle konuştu, sonrasında da açıklama da bulundu. Bunun nedeni bu. 6306 ya karşı bir şey vermemişiz gibi düşünmeyin lütfen, kentsel dönüşümle ilgili en çok şikayet edilen şey, kentsel dönüşümü gerçekten kentsel dönüşüm gibi yapmıyoruz, bina dönüşümü şeklinde yapıyoruz. Aslında dönüşümler ada bazında olmalıdır. Ada bazlı dönüşümlerin kentimizi revize edeceğine biz de yürekten inanıyoruz. İnsanları bu nedenle teşvik etmek için yüzde 20’yi belirliyoruz. Riskli yapılar için de karar aldık. Kentimizin daha yaşanabilir olması için, sadece binanın üzerine 2 kat getirip nüfus yoğunluğunu artırmamız, dar sokaklarda insanları yaşamaya mahkum etmemeliyiz. Bunun için yükseklikle beraber bir emsal artışı sağlanabilir ama nüfusun otoparkı yeşil alanı planlanmalıdır. Bunu gözettik. Emlak bankası konutları kararı bizim tek başımıza verdiğimiz bir karar değil, emsal olacağı çekincesi nedeniyle daha üst makamlarca kısıtlandı bu kararı vermemiz. Bizim burada aldığımız kararın onaylanması gerekiyor. Samimiyetimizi de gerçekten tartışmaya gerek yok" ifadelerini kullandı.

ÖZCAN:  GEREKLİ ÇALIŞMALAR YAPILSAYDI…
CHP ve yerel yönetimlere yöneltilen eleştiriler hakkında söz alan CHP'li Yaşar Özcan'da, "Hükümet depremin ardından gerekli çalışmaları yapsaydı, şu anda bu konular zaten konuşulmuyor olacaktı" diyerek Öztürk’e tepki gösterdi.

ÖZTÜRK: BENİM HÜKÜMETİM DEPREM OLDUĞU ZAMAN BÜTÜN OLANAKLARIYLA BURADAYDI
Yöneltilen eleştiri sonrası yeniden söz alan AK Partili Öztürk, “Durum değişikliği yeni olmadı. Biz 30 Ekim’den beri aynı şeyi söylüyoruz. Her mecliste söylüyoruz. Bas bas bağırıyoruz. 6306 sayılı yasa kapsamındaki binalar için yapılması gerekenleri… Siz dediniz ki ada bazında dönüşüm, bu Karşıyaka gerçeğine uyuşmuyor. Riskli yapı ibaresi alanların bir dahaki depremi beklemesi gerekiyor. Ada bazına zorladık diyorsunuz ama gerçekleştirmeniz imkansız. Depremzede konutları tamamlandı, teslim edilecek, siz ne yaptınız? K bölgesini biz daha geçirip onaylayıp hizmete sunamadık. Benim hükümetim deprem olduğu zaman bütün olanaklarıyla buradaydı. Bir yıl dolmadan hak sahiplerine teslim etti" dedi.

TUGAY: ADA BAZLI DÖNÜŞÜMÜ DESTEKLİYORUZ
Yeniden söz alarak Başkan Tugay, "Hükümet yeterli çalışmayı yaptı diyorsunuz ama peki bu deprem mağdurları meydanlarda toplanıyor, neden eylem yapıyor. Neyi hükümetten bulamadılar? Bir taraftan diyorsunuz ki bu kararın alınması gerekiyor yoksa dönüşmeyecek. Bizler Karşıyaka'nın emanetini almış insanlarız bu emanete hıyanet etmemek gerekiyor. Bütün binalara yüzde 20 emsal artışı vermek, şehrin aynı alanda yüzde 20 daha fazla nüfusta olması demek. Aynı sokaklar, yeterli sosyal donatı alanı yok, çok sıkışık bir yaşam alanı var. Bunun üzerine ilave kat koyduğumuz zaman yaşam nasıl devam edecek, çocuklar nerede oynayacak, sosyal nüfusun ihtiyaçları nasıl karşılanacak. Biz burada bence çok doğru bir yaklaşım gösteriyoruz. Deprem konutları yapıldığı için sorunlar çözülüyor olsaydı, bugün böyle bir karar almak zorunda kalmazdık. Sorun çözülmedi demek ki insanlar eylem yapıyorlar. Deprem mağdurlarının mağduriyetini acilen gidermek yönüne çalışıyoruz. Genel bir kentsel dönüşüm uygulaması yapılsın istiyorsak bunu sadece emsal artışına bağlamak çok doğru bir karar olmaz. Biz gayet dikkatli davranıyoruz bence. Ada bazlı dönüşümü destekliyoruz. Bu tavrımız devam edecek. Bundan sonraki çalışmalarımızda da güçlendireceğiz ama o duruma göre şehrin planlanması lazım. Plansızca bunu yaparsak bunun sonuçlarını hepimizi ağır bir şekilde yaşarız."