GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
1 Mart 2016 Salı 13:11

Karşı cepheden BMC yorumu: İzmir yalvarıyor…

Kent BMC’nin Sakarya’ya taşınma kararıyla sarsılırken, otomotiv devinin yeni adresinde yerel basından ilginç bir manşet geldi. Başkan Kocaoğlu ve oda başkanlarının tepkileri, “İzmir yalvarıyor, Sakarya susuyor” ifadeleri ile verildi.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ – İzmir’in en büyük otomotiv firması BMC’nin Bakanlar Kurulu kararıyla Sakarya’nın Karasu ilçesine taşınma kararının yankıları sürüyor.

İşadamı Ethem Sancak, Katar Silahlı Kuvvetleri Endüstri Komitesi ve Öztreyler firmasının TMSF’den satın aldığı BMC'nin İzmir’den ayrılma kararı teşvik tartışmalarını da beraberinde getirmişti. Karara temel neden olarak Sakarya’nın 3., İzmir’in ise 1.teşvik bölgesinde yer alması gösterilmişti.

Karar sonrası İzmir’in meslek odaları, sanayi kuruluşları tarafından tepkiler dile getirilirken İzmir’e bölgesel teşviklerin verilmesi için çağrıda bulunuldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da yetkililere çağrı yaparak BMC’nin Bergama, Kemalpaşa, Tire ya da Ödemiş’teki OSB’lere taşınabileceğini söylemişti.



İZMİR YALVARIYOR
BMC’nin taşınma kararı ‘karşı cephe’de ise büyük sevinç yarattı. Sakarya yerel medyası BMC’yi ilginç ifadelerle manşete taşıdı. Manşette Başkan Kocaoğlu başta olmak üzere MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar ve sektör temsilcilerinin çağrıları, “İzmir yalvarıyor, Sakarya susuyor” ifadeleri ile verildi. Yayımlanan haberlerde İzmir’den yapılan çağrılara karşın Sakaryalıların yatırımı ellerinde tutmak için çalıştıkları ifade edildi.

YERLİ OTOMOBİLDE SAKARYA ATAKTA
Öte yandan Sakarya basınında BMC’nin gelmesi yerli otomotiv için de gündemi hareketlendirdi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın “Babayiğit nereden çıkarsa orada yapılır” açıklamalarının üzerine İzmir’de yürütülen çalışmalar, BMC’nin gitmesiyle yara alırken; BMC yerine yerli otomobil başta olmak üzere yeni yatırımın mutlaka getirilmesi gerektiği dile getirilmişti.

Sakarya’da ise BMC ile birlikte kentin otomobil üretim üssü olması için çalışmalara hız katıldı. Kentin tüm birimleri BMC’nin ardından yerli otomobil için de Sakarya’nın en uygun yer olduğunu dile getirerek Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı başta olmak üzere yatırımcılarla görüşmelere hız kazandırıldı.