GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
22 Temmuz 2017 Cumartesi 08:58

Karar verildi: Bakanlık İzmir'in o ilçesinde maden arayacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı olan Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün Karaburun’da gerçekleştireceği madencilik ile taş ocakçılığını destekleyici, test amaçlı sondaj faaliyetleri için ÇED gerekli değildir kararı verildi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - İzmir’de mermer ve doğal taşlarının zenginliğiyle maden ocağı işletmecilerinin gözdesi durumunda olan ayrıca zaman zaman ilçedeki vatandaşların yargıya başvurmaları ve ocaklar civarındaki bölge halkından gelen tepkilerle adından söz ettiren Karaburun’da bu kez bakanlık araştırma yapacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesindeki Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün, Biga Yarımadası ve Güneyi Polimetal Maden Aramaları Projesi kapsamındaki İzmir çalışmaları start aldı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Karaburun İlçesi’nde Değirmen Tepe-Azap Tepe mevkiinde maden aramak için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararını verdi.

Önceki süreçte İzmir Valiliği’ne sunulan ve kabul edilen rapor doğrultusunda ÇED süreci başlayan projenin maliyeti 277 bin 500 TL olarak belirlendi.  Tek noktada sondaj yapılacak çalışmada derinliğin minimum 400 metre maksimum ise 450 metre olacağı vurgulandı.

Madencilik ile taş ocakçılığını destekleyici, test amaçlı sondaj faaliyetlerinin yapılacağı çalışmada petrol ve doğalgaz için herhangi bir araştırmanın gerçekleşmeyeceği ifade edildi.

Raporun Çevre Araştırmaları Dairesi Başkanlığı, Maden Etüt ve Arama Dairesi Başkanlığı ve Sondaj Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlandığı öğrenildi.

ELVERİŞLİ MADEN OLUP OLMADIĞI ARANACAK
Projenin teknik olmayan özetinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, MTA Genel Müdürlüğü’nün görevinin,  ‘Memleketimizde işletmeğe elverişli maden ve taşocağı sahaları bulunup bulunmadığını ve işletilen maden ve taşocaklarının daha faydalı surette işletilmelerinin nelere mütevakkıf olduğunu araştırmak ve buna muktazi veya müteferri bulunan arama ameliyatı, fenni ve jeolojik tetkikat, kimyevi tahlil ve fenni tecrübeler yapmak, harita almak, plan, mürtesem, maktalar resmetmek, proje ve fenni raporlar, rantabilite hesapları tanzim etmek gibi bütün teknik ve ilmi işleri görmek ve memleketin madenlerinde ve maden sanayiinde çalışacak Türk mühendis, fen memuru, ustabaşı ve mütehassıs işçi yetiştirmek’ olduğu belirtildi.

ORMAN İZNİ ALINACAK
Proje alanının orman ve mera arazisi içinde yer almasından dolayı çalışmaların gerçekleşmesini sağlayacak olan ‘orman izni’ için İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nün onayına başvurulacağı da belirtildi. Sondaj çalışmalarına başlanmadan önce ilgili kurum ve kuruluşlardan da gerekli izinlerin alınacağı dosyada yer aldı. Çalışmaların bitmesinin ardından İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nün öngördüğü şekilde gerekli rehabilitasyon müdahalelerini yapabileceği ifade edildi.