GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
18 Mayıs 2023 Perşembe 11:03

Karar açıklandı… Zeytinlikler nefes alacak!

Foça’da zeytin tarlalarının yanı başında, Kocamehmetler köyüne ise 850 metre uzaklıkta açılmak istenen taş ocağı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan mevzuata uygun bulunmayarak izin verilmedi.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden (MAPEG) İzmir’in Foça ilçesinde maden arama ruhsatı alan iş insanı Refik Akgül, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kapısını çalmıştı.

Proje tanıtım dosyasına göre açılmak istenen Kocamehmetler Mahallesi’ne 850 metre uzaklıkta yer alacak. . Öte yandan kızıl çam ağaçları ile ocak sahasının yakın çevresinde zeytin tarlaları da yer alıyor.  Şirket, 24,71 hektarlık ÇED alanında yılda 502 bin 200 ton dekoratif taş üretmeyi planlıyor. 

Yapılan başvuruyu değerlendiren Bakanlık kararını verdi. Bakanlık projenin ÇED sürecini sonlandırdığını ilan etti. Bakanlık tarafından yapılan duyuruda “İzmir İli, Foça İlçesi, Kocamehmetler Mahallesi mevkiinde Refik AKGÜL tarafından yapılması planlanan “S.202200702 (Er:3418829) Ruhsat No’lu Sahada II-B Grubu Maden (Dekoratif Taş) Ocağı (186.000 m3/yıl Doğal Taş (124.000 m3/yıl Pasa) Üretimi)) (24,71 Ha ÇED Alanı)”  projesine esas hazırlanarak Müdürlüğümüze sunulan Proje Tanıtım Dosyasına ilişkin devam eden ÇED süreci 29.07.2022 tarih ve 31907 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliğinin 5.Maddesi 2.Bendi a. Fıkrası hükmü gereğince iptal/iade edilerek sonlandırılmıştır.” denildi.



MEVZUATA UYGUN DEĞİL
İlgili maddede “Projenin gerçekleştirilmesinin ilgili mevzuat bakımından uygun olmadığının tespiti halinde, ÇED süreci aşamasına bakılmaksızın sonlandırılır. ÇED sürecinin sonlandırıldığı Bakanlık ve il müdürlüğü internet sayfasından ilan edilir.” ifadeleri yer alıyor.

ZEYTİN KANUNU’NA AYKIRI
Zeytinciliğin İslahı Ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunu’nun 20’inci maddesi zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 km mesafedeki alanlarda bitkisel gelişimini ve çoğalmalarını engelleyecek kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılması ve işletilmesini engelliyor.