GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
3 Haziran 2020 Çarşamba 14:08

Karaburun’u karıştıran Danıştay kararı meclis gündeminde!

Karaburun Yaylaköy’de ‘Karaburun RES” Projesi’nin ÇED Olumlu kararını iptal eden mahkeme kararı, Danıştay tarafından bozuldu. CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi. Bayır, önergede Bakan Kurum’a, “Yarımada planlanmadan talana mı açılacaktır?” sorusunu yöneltti.

Karaburun Yaylaköyü’nde Lodos Elektrik Üretim A.Ş’ye ait “Karaburun RES Projesi”ne şirketinin kapasite artırımı talebine, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) 'olumlu kararı' verildi. Daha önce 3 kez 'ÇED olumlu' kararları mahkemece iptal edilen proje için İzmir 3'üncü İdare Mahkemesi tarafından da aynı karar verilirken, 4'üncü kez ÇED iptal edildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile şirketin karara itirazı sonrasında, Danıştay kararı bozdu ve davanın reddine karar verdi.

Yatırımın ÇED raporunu iptal eden İzmir 3. İdare Mahkemesi’nin kararını bozan Danıştay’ın kararına TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, tepki gösterdi. CHP’li Bayır konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle 6 maddeden oluşan bir soru önergesi verdi. 

Bayır, önergede şu soruları sordu:

-Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) ilan edilen Yarımadada hassas bitki varlığı ve doğadaki hayvan varlığı tespitleri, rezerv bölgeleri, hassas bölgeler ve yarı hassas bölgeler belirlenmeden hem karasal alanda hem de denizel alanda kapasite artışlarına, yer değişikliklerine ve imar alanlarının açılmasına neden izin verilmektedir?

-Türbinlerin konumlandırılacağı yerlerin boylu maki vejetasyonuna sahip olduğu, boylu maki vejetasyonunun hayvan türlerine önemli ölçüde besin ve barınma sağlaması açısından önem arz ettiği ve alanda az sayıda olduğu, Bakanlığınız tarafından bilinmekte midir?

-İhalesi bile yapılmamış Yönetim Planı süreci ne zaman başlayacaktır?

-Yarımada planlanmadan talana mı açılacaktır?

-Biyolojik çeşitliliği ve pek çok değeriyle kıymetli bularak ÖÇKB ilan ettiğiniz Karaburun’da talanın boyutları hız kesmeden büyürken kaç kilometrekarelik bir alanı korumayı düşünüyorsunuz? Planınız nedir?

-Lisansların ve ÇED Olumlu kararlarının defalarca “yaşamdan” yana iptal edildiği Karaburun Yarımadası’nda hukuki süreçlerde şirket lehine karar vermesini nasıl değerlendiriyorsunuz?