GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
23 Ocak 2018 Salı 10:00

Karaburun Nergisi S.O.S veriyor!

Karaburun Ziraat Odası Başkanı Gazanfer Yavaş, ilçe ile özdeşleşen nergis çiçeğine Mersin’den rakip çıktığını belirtti. Yavaş, İzmir piyasasına giren Mersinli üreticilerin piyasayı ele geçirdiğini söyledi.

EGEDESONSÖZ- Karaburun’dan sonbahar-kış aylarında İzmir’e demet demet taşınan ve çiçekçi tezgahlarında satılan nergislere rakip çıktı. Mersin’den gelen nergisler, piyasayı ele geçirince Karaburun nergisinin pabucu adeta dama atıldı.

Son iki yılda ciddi bir çıkış yapan Mersin nergisi, İstanbul ve Ankara’dan sonra İzmir piyasasına da ciddi şekilde girdi. İzmir nergisinden çok Mersin nergisinin satılmaya başlandığı piyasada bu yıl en zorlu rekabetin yaşandığı yıl oldu.

Karaburun Ziraat Odası Başkanı Gazenfer Yavaş, havaların sıcak olmasıyla bir anda açan nergisler İzmir’de piyasada arz fazlasına neden olunca fiyatlar giderek düştüğünü ve şu anda nergis demetinin 5 TL’ye satıldığını söyledi. Oda Başkanı Yavaş, sorunlarının mevsimin sıcak geçmesinden ziyade Karaburun nergisine rakip nergisin çıkması olduğunu belirtti.

İZMİR PİYASASINA GİRDİLER
Karaburun nergisine son 2-3 yıldan beri Mersin nergisinin tek büyük rakip olduğu ve İstanbul-Ankara’dan sonra İzmir piyasasını da ele geçirdiğini kaydeden Başkan Gazanfer Yavaş “İşimiz çok zor, rekabet edemiyoruz” dedi.

Son iki üç yıl içinde İstanbul ve Ankara’ya satılan Mersin nergisinin bu yıl itibariyle İzmir piyasasına girdiğini belirten Yavaş “Daha önce çok kısıtlı üretilen Mersin’de veya en fazla Antalya’da satılabilen nergis, son iki-üç yıldan beri özellikle İstanbul ve Ankara piyasasına hakim oldu. Bu yıl da İzmir piyasasına inanılmaz şekilde girdiler. Bizim işimiz çok zor. Bununla baş edemeyiz. Şu anda İzmir çiçek piyasasında Mersin nergisi var. Fiyat açısından da rekabet edemiyoruz. Çünkü bir demetini ortalama örneğin biz 10 TL’ye satarken onlar 5 TL’ye satabiliyor. Biz daha önce İstanbul-Ankara’ya gönderiyorduk ancak onlar daha ucuz gönderince iki şehir ibreyi Mersin’e döndürdü” dedi.