GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
27 Ekim 2023 Cuma 08:01

Karaburun'da Sezar izleri!

Özel Çevre Koruma Bölgesi statüsündeki Karaburun'da Roma, Bizans ve Osmanlı döneminden kalma kültürel kalıntıların bulunduğu alan Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alındı.

EGEDESONSÖZ - Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir'deki arkeolojik SİT alanlarına yenilerini ekledi. 

EGEDESONSÖZ - İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, kentteki bir bölgeyi daha koruma altına altına aldı. 

Özel Çevre Koruma Bölge statüsüne sahip Karaburun'da şahıs ve hazine arazileri üzerinde Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait amorf seramikler ile işlenmemiş çakmaktaşı bulundu.

Kurul, Tepeboz Mahallesi'ndeki 149 ada, 42, 43, 46, 47 ile Bozköy Mahallesi'ndeki 280 ada, 63 parselin bir kısmını 3'üncü derece arkeolojik SİT alanı ilan etti. 

Kurul'un kararı şu şekilde: 

Izmir İli, Karaburun İlçesi, doğal sit alanı Özel Çevre Koruma alanında kalan Tepeboz Mahallesi, şahıs ve hazine mülkiyetine ait 149 ada, 42, 43, 46, 47 parseller ile Bozköy Mahallesi, şahıs mülkiyetine ait 280 ada, 63 parselde Kurul Müdürlüğü uzmanlarınca yapılan incelemede: az miktarda Roma Bizans, Osmanlı (boyalı-sırlı) Dönemlerine ait amorf seramikler ile işlenmemiş çakmaktaşı yani, ana kayadan kopmuş çekirdek ve yongalar görülmesi nedeniyle alanın 2863 sayılı yasanın 6. ve 7.maddeleri kapsamında ve Tespit Tescil Yönetmeliğinin 6.maddesi doğrultusunda, kararımız eki koordinath haritada sınırları gösterildiği şekilde "3. derece arkeolojik sit alanı" olarak tescil edilmesine. tescil sit fişinin onaylanmasına, taşınmazların tapu kaydına Tapu Müdürlüğünce "3.derece arkeolojik sit alanıdır" şerhinin konulmasına, alanın doğal sit alanında kalması nedeniyle Çevre Şehircilik ve Iklim Değişikliği İl Müdürlüğüne iletilmesine,