GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
30 Ocak 2016 Cumartesi 17:16

Karaburun’da o RES’e bir yargı freni daha!

Yargının durdurma kararı sonrası bakanlıktan yeniden onay alan Sarpıncı RES projesi için çalışmalar başlarken, Karaburun halkı da protesto için alandaydı… Tartışmaların gölgesinde İdare Mahkemesi proje için bir yürütmeyi durdurma kararı daha verdi.

EGEDESONSÖZ - Yarımada’da rüzgar santrallerine karşı sivil inisiyatifin hukuki mücadelesi sürerken, projeler de birer birer onay almaya devam ediyor. 

Çalık Holding’e ait Sarpıncık RES projesi yargıdan çıkan yürütmeyi durdurma kararına rağmen yeni bir ÇED süreci başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesindeki İnceleme Değerlendirme Kurulu’nda yapılan toplantı sonrası Valilikten vize de çıktı.

Proje için Kızılcadağ mevkiinde iş makineleriyle çalışmalar başlarken, Karaburun halkı da protesto için alana gitti.



Mahkeme aynı gün proje için bir yürütmeyi durdurma kararı daha verdi. Karar açıklamasında “Dava konusu işleme ilişkin Rüzgar Enerjisi Santrali proje sahası içinde inşaat faaliyetlerine başlanıldığına ilişkin olarak Dosyaya sunulan belgeler uyarınca, bu aşamada telafisi güç zararlar doğabileceği sonucuna varıldığından davalı idarenin savunması ve ara kararı cevabının alınmasından ya da savunma ve ara kararına cevap verme süresinin geçmesinden sonra, istem hakkında yeniden bir karar verilinceye kadar yürütmenin durdurulmasına” ifadelerine yer verildi.

Karaburun Kent Konseyi, Karaburun Kaymakamlığı ile İlçe Jandarma Komutanlığı nezdinde girişimde bulunarak, tahribatın vahim boyutlara ulaşmasının engellenebilmesi için yargı kararının ivedilikle uygulanarak inşaat faaliyetlerinin durdurulmasını talep etti.

Sivil inisiyatif ayrıca mahkeme kararını firma yetkililerine vermek üzere Çalık Enerji firmasının Sarpıncık şantiyesine gitti. Çalık firmasının hiçbir yetkilisinin şantiye alanında olmadığı ancak, mahkeme kararı nedeniyle tüm faaliyetlerin durdurulduğu ifade edildi.

Kent Konseyi’nden yapılan açıklamada her gün inşaat çalışmalarının yargı kararına rağmen tekrar başlatılıp başlatılmadığını denetlemek için sahada olunacağı bildirildi.