GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
24 Ocak 2017 Salı 15:37

Karaburun’da doğayı tehdit eden balık çiftliğine halk seti!

Özel Çevre Koruma Alanı ilan edilmesi için çalışma yürütülen bölgede yapılması planlanan dev balık çiftliğinin ÇED toplantısı bölge halkının protestoları sonucu iptal edildi.

Mehmet İŞLER / EGEDESONSÖZ - Cennet doğasıyla İzmir’in en özel bölgelerinde olan Yarımada’da balık çiftlikleri krizi yeniden hortladı.

Karaburun’da Özel Çevre Koruma Alanı olarak ilan edilmesi için çalışma yürütülen bölgede 3 yıl önce Yunan firma tarafından kurulması planlanan ve halkın önüne set çektiği balık çiftliği projesine bu kez yeni bir firmanın talip olması ve akabinde başlatılan ÇED süreci ile kriz yaşandı.

Bölgede 3 yıl önce Yunanistan menşeili Elekrosal’ın ÇED toplantısını basarak tepki gösteren köylülerin balık çiftliği istemediği alana bu kez Türk Agromey firması talip oldu.

Daha önce bakanlıktan Karaburun’un Foça ve Menemen’e bakan Batı yönündeki sahiller için izin alan firma kafeslerin kurulumu için bakanlığa başvuru yaptı.

Dosya kabul görülürken ÇED toplantısı için de 24 Ocak tarihi belirlendi.

Karaburun’un Amberseki Mahallesi'nde kritik toplantıya protesto için akın eden bölge halkı, Karaburun Kent Konseyi üyelerine Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın yanı sıra CHP PM Üyesi Avukat Şehrazat Mercan ve İzmir Milletvekilleri Musa Çam ile Tacettin Bayır da destek verdi.

Protestolar karşısında yetkililer geri adım attı ve toplantının yapılamayacağını duyurdu. Kısa süreli gerginlik sonrası tutanak jandarma kontrolünde tutuldu. Böylece balık çiftliğe karşı mücadelede ilk adım atıldı. 



TAM BİR SOYTARI İŞİ!
Egedesonsöz’e konuşan Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, “Biz kontrolsüz balık çiftliklerine karşıyız. Burada yapılacak olan tesisler çok büyük bir alanı kapsıyordu. Bu toplantıya katıldık. Biz de ilçede söz sahibi olan insanlar olarak altına imzamızı atmak, şerhimizi koymak isterdik. ÇED toplantısını yapacak ekip ‘güvenliğimiz yok’ diyerek ayrıldı. Biz kendilerine ‘kaymakamlığa gidelim, burada gerekenleri size anlatalım’ dedik. Onlar başka kapıdan çıkıp gitmişler. Tam bir soytarı işi. Yapılanları kabul etmiyoruz. Bölge halkı zaten büyük bir tepki gösteriyor. Biz de halkımızın yayındayız” dedi.

SÜRECİN TAKİPÇİSİYİZ
Avukat Şehrazat Mercan ise, “Bu toplantı sürecin sadece bir aşamasıydı. Daha sonra bakanlıkta inceleme değerlendirme toplantısı da olacak. Karaburun halkı balık çiftliklerini istemiyor.  Biz de kendilerine her türlü desteği veriyoruz. Sürecin yakından takipçisiyiz” diye konuştu.

KORUMA ALTINA ALINACAKTI
Hızlı bir şekilde yayılan balık çiftliklerine karşı direnen ve sürekli eylemler yaparak seslerini duyurmak isteyen bölge halkı konuyu TBMM’ye taşımıştı. AK Parti İzmir eski Milletvekili İlknur Denizli de bölgenin “Biyosfer Rezerv Alanı ve Özel Çevre Koruma Alanı” ilan edilmesi için çalışmaların başlatıldığını ifade etmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda başlayan çalışmalarla ilgili bir sonuç alınamadı. Zaman içinde bu konuyla ilgili resmi bir işlem yapılmadı.

TALEP ANKARA YOLCUSU!
Öte yandan 2014’te change.org’ta balık çiftliklerine karşı atılan ve Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve diğer ilgili bakanlara iletilen 25 bin imzayla dile getirilen Özel Çevre Koruma Alanı talebi için harekete de geçildi. Karaburun Belediye Başkanı Çakır, Belediye Meclis Üyeleri, Muhtarlar, Kent Konseyi, Meslek Odaları, Kooperatifler ve sivil yapıların temsilcilerinden oluşan bir heyet ilgili kararın Bakanlar Kurulu’ndan ivedilikle çıkarılması talebini yinelemek ve  Yarımadadaki  tahripkar yatırımlar konularını görüşmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’den randevu istedi.