GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
16 Eylül 2019 Pazartesi 11:54

Karaburun'da Akdeniz foku ölü bulundu

Karaburun Yerel Fok Komitesi, Karaburun kıyılarında olan yavru Akdeniz fokunu kaybettiklerini belirterek, "3 gündür Yeniman, İğdeleraltı, Kuyucak, İskele ve akşam saatlerinde Kuyucak plajında görülen Yavru Akdeniz fokunu sabah Kuyucak sahilinde karada buldu. Hafta sonu kurumların konuya müdahil olamamaları, halkın yavru Akdeniz fokunu fotoğraflamak için çok yoğun 'ilgi' göstermesi, sirk hayvanı izlemeye gelmiş gibi davranış sergilemesi yavru Akdeniz fokunun sonunu hazırladı. Belkileri çoğaltmak çok mümkün. Kısadan; yaşama tutunmasına izin verilmedi "dedi.

Karaburun Yerel Fok Komitesi, Karaburun kıyılarında olan yavru akdeniz fokunu kaybettiklerini açıkladı. Ayrıca açıklamada Akdeniz fokunun Karaburun Yarımadası için önemli bir habitat olduğu vurgulandı. Komite, nesli tükenme tehditi altında olan bu canlı için Karaburun yerelinde koruma ve eğitim çalışmalarının güçlendirilmesini ve acil lojistik destek beklediklerini belirtti.

Karaburun Yerel Fok Komistesi'nin yaprığı açıklama:
"Yavru Akdeniz fokunu otopsi için Doğa Koruma ve Milli Parklar 4 Bölge Müdürlüğü Av Yaban Hayatı Şube Müdürlüğü, Karaburun İlçe Tarım Müdürlüğü, Karaburun Belediyesi Veterinerlik Hizmetleri ve SAD/AFAG ile iletişimlerimiz sonucu Bornova Veteriner Araştırma ve Kontrol Merkezi Enstitüsü’ne gönderiyoruz.

Karaburun Yarımadası kıyıları Akdeniz Fokları ve yaşam alanları için önemli bir habitat. Türkiye’nin imzacısı olduğu ulusal mevzuat ve uluslararası sözleşmelerle koruma altında olan Akdeniz Fokları bölge için önemli bir değer.

Karaburun Yarımadası kıyılarında yer alan Balık Çiftlikleri de nesli tehlike altında olan bu tür için bir tehdit. Geçmiş yıllarda yarımada kıyıları 4-5-6 No’lu potansiyel yetiştiricilik alanları olarak belirlenmişti. Yarımadalılar uzunca bir süredir bu alanlarda yapılan kiralamalar ve taşınmalarla mücadele ediyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün Kapatılmasına Hayır! Kampanyalarının sürdüğü günümüzde, 2000’li yıllarda aktif olan Ulusal Fok Komitesi’nin ilgili Bakanlıkların altında etkisizleştirilmesi, yerel ölçekteki koordinasyonların zayıflamasının başlıca nedeni.

Akdeniz Foku için Karaburun Yarımadası önemli bir habitat. Nesli tükenme tehditi altında olan bu canlı için Karaburun yerelinde koruma ve eğitim çalışmalarının güçlendirilmesini ve acil lojistik  destek istiyor, bekliyoruz. Koordinasyonun güçlendirilmesi yönünde ilgili kurum, kuruluş ve stk’ları bir arada olmaya çağırıyoruz"