GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
15 Ocak 2018 Pazartesi 08:54

Karaburun’a bir hançer daha! Dükkan kapanıyor...

Lodos A.Ş.’ye ait Karaburun Rüzgar Enerji Santrali, bölgede yeni türbin kurulması için harekete geçti. Şirket, 37 ek türbin daha yapılması için başvuruda bulundu. Karaburun’da rüzgar enerji santral sahalarına ait alanının yaşam alanlarını geçmesi dikkat çekiyor.

EGEDESONSÖZ- Karaburun’da tarım arazileri ve yerleşim alanlarını saran rüzgar enerji santralleri her geçen gün yaşam alanlarını azaltmaya devam ediyor.

Karaburun’da faaliyet sürdüren Lodos A.Ş.’ye ait Karaburun Rüzgar Enerji Santrali, var olan kapasitesini arttırmak için harekete geçti. 50 türbin ile yılda 400 milyon kwh elektirk üreten firma, projeye ek olarak 37 türbinin inşa edilmesi için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurdu. İzmir Valiliği tarafından incelenen proje için ‘Çevresel Etki Değerlendirilmesi’ süreci başlatıldı.

İKİ KEZ ÜRETİM LİSANSI İPTAL EDİLDİ
Karaburun RES’e 50 türbin kurulumu için ilk üretim lisansını 2008 tarihinde verirken firmanın talebi üzerine EPDK verilen lisansı iptal etmişti. 2011 yılında tekrar üretim lisansı alan firmaya 104 km²’lik bir alan proje sahası tahsis edildi.

Lodos Grubu’nun Karaburun RES Projesi’ne Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) verdiği lisans, 2015 yılında Ankara 8'inci İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmiş, tribünler için durdurma kararı çıkmış, akabinde yapılan halkın katılım toplantısı protestolarla önlemişti. Ancak EPDK Lodos’a yeniden lisans vermiş ve süreç baştan başlamıştı. Halkın itirazlarına rağmen proje için “ÇED Olumlu Raporu” verilmesi yargıya taşınmış ve İzmir 6. İdare Mahkemesi ÇED Olumlu kararını iptal etmişti.

TÜRBİN YÜZDE 70, YAŞAM ALANI YÜZDE 30!
Projenin onay verilmesi durumunda ise Karaburun’a ait yaşam alanlarında hızla düşüş olması bekleniyor. Karaburun bölgesinde var olan projelerle birlikte yaşam alanlarının yüzde 30’a kadar düştüğü uzmanlar tarafından belirtiliyor.