GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
17 Aralık 2023 Pazar 12:17

Karabulut, yeni planı değerlendirdi: İzmir'in lehine değişiklikler yapılmış!

İnciraltı Gelişim Derneği Başkanı Tayfun Karabulut, son açıklanan planın, Mayıs ayındaki plandan çok bir farkı olmadığına vurgu yaparak, “Yapılan değişiklikler, İzmir’in lehine değişikliklerdir. Mesela yeni bisiklet yolları eklenmiş, 30 metrelik yol öngörülmüş, Balçova Hükümet Konağı için yer tahsis edilmiş” dedi. İnciraltı’na nitelikli yatırımcının geleceğini öne süren Karabulut, 2026’da tesislerin misafir kabul etmeye başlayabileceğini düşündüklerini dile getirdi.

EGEDESONSÖZ – İnciraltı Gelişim Derneği (İNGEDER) Başkanı Tayfun Karabulut, SONSÖZ TV’de Gazeteci yazar Muhittin Akbel’in sorularını yanıtladı. İnciraltı planlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Karabulut, itirazlar nedeniyle revize edilen ve onaylanıp yeniden askıya çıkarılan planlarla ilgili bilgiler verdi.

72 İTİRAZIN İKİSİ ÖNERİ, 34’Ü İSE SORU ŞEKLİNDEYDİ
Yeni planda yer alan değişiklikleri anlatan Başkan Karabulut, “çözüm sürecinin sonuna gelindiği söylenebilir mi?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Bu planlarımız, onaylanmış planlardır. Toplam 29 haftanın 5 tanesi kesinleşti. 24 paftada da bazı değişiklikler yapıldı. 5 milyon metrekarelik alanın planlarıyla ilgili o süreçte 72 itiraz yapılmıştı. 72 itirazla ilgili gerekli değerlendirmeler yapıldı bakanlıkta. Sonuç itibariyle Mayıs ayında açıklanan planla Aralık ayında açıklanan, onaylanan plan arasında öyle çok büyük farklılıklar yok. Yapılan değişikliklerin, İzmir’in lehine değişiklikler olduğunu söyleyebilirim. Mesela plana yeni bisiklet yolları eklendi. Balçova ilçemizin Hükümet Konağı yok. İnciraltı alanında Hükümet konağı için yer tahsis edildi. Bazı yollarda değişiklik yapıldı. Belediyenin hizmet alanı olarak kullanacağı yerler açıldı. Bu arada o 72 itirazı, itiraz olarak görmemek lazım. Balçova ve Narlıdere belediyeleri, şu şöyle olmazsa, böyle olursa, daha iyi olur, şeklinde tavsiyelerde bulundu. İki belediyemiz de çeşitli noktalarla ilgili görüşler bildirdi. Diğer itirazların 34 tanesi, soru şeklindeydi. Benim arazim, yeşil alan görünüyor; ben ne yapacağım, gibi… Planın bütününde zaten bir değişiklik beklemiyorduk. Çünkü son 32 yılın en düşük emsali verilmiş İnciraltı’na... Üç hafta önce İzmir’de denizin yükselmesi sonucu bir sel felaketi yaşadık. Kıyı Kenar Kanunu uygulaması yapılacak İnciraltı’nda. O zaman herkes, keşke Mavişehir de İnciraltı gibi olsa diyecek. İlk 50 metrede zaten bir şey yapamıyorsun. İnciraltı’nda yapılar, denizden 150 metre uzakta olacak ve olası bir deniz yükselmesine karşı en büyük önlem alınmış olacak. 150 metre sonrasında yapılacak binalar da tek katlı olacak. Konut alanlarında ise 0,6 emsalle iki kata izin veriliyor. Üçkuyular İskelesinin önünden İnciraltı’na giden yolun kaldırıldığını, 30 metrelik yol açıldığını düşünün. Evet; o bölgeye 30 metrelik geniş yol açılacak. İzmirliler, bir Kent Ormanı büyüklüğünde yeni bir yeşil alana kavuşacak. İnciraltı’nın planlamasıyla nitelikli yatırımcı gelecek İzmir’e.“

BÜYÜKŞEHİR’DEN, MESLEK ODALARINDAN İTİRAZ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ
Revize edildikten sonra tekrar askıya çıkarılan planlara yine itirazların olacağını, bundan bir şüphe duymadıklarını anlatan Başkan Karabulut, “Onaylanmış bir plandan söz ediyoruz. İtiraz yapılsa da yeni bir plan bekleyecek miyiz? Kesinlikle hayır! Ancak itiraz sonucu gerekli görülen yerlerde yeni düzenlemeler olabilir. Mahkeme, revize edilmesini gerektirecek bir karar verebilir. Mayıs ayındaki planla ilgili Ziraat Mühendisleri Odası bir dava açtı, yürütmeyi durdurmak istedi, mahkeme ret verdi. Üst mahkemeye taşıdılar, oradan da ret çıktı. Ocak ayı itibariyle 18 uygulamasına odaklanmış durumdayız. İnciraltı Gelişim Derneği olarak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığıyla irtibat halindeyiz. AK Parti Milletvekilimiz Mahmut Atilla Kaya himayesinde çalışmalar çok yakından izleniyor. Toprak sahipleri, süreç uzayacak diye hiçbir endişeye kapılmasın. Arazilerini kesinlikle satmasınlar. 18 uygulama anlamında Ocak ayında bir altyapı oluşturulacak. İki hafta içinde de geniş katılımlı bir toplantıyla toprak sahiplerini bilgilendireceğiz. Bu süreç neden gecikti? Çünkü önümüzde bir yığın bürokratik engel vardı. Burası İnciraltı! Davasız olur mu hiç? Tabii ki belediyenin, meslek odalarının dava açmasını zaten bekliyoruz. Ama bildiğimiz bir şey daha var ki, yapılan işin doğru iş olduğundan eminiz.” Dedi.

BU PLAN, İZMİR İÇİN BİR DEVRİMDİR, ÇÜNKÜ…
İnciraltı planlarının onaylanıp askıya çıkmasıyla ilgili “Bu İzmir için devrimdir” diyen Başkan Karabulut, bu sözünü şu sözlerle açtı:

“İnciraltı ile mücadelemiz başladığından itibaren, kimin kapısını çaldıysak “Bu iş olmaz” yaklaşımını gördük. Ama İnciraltı Gelişim Derneği olarak, üyelerimizle birlikte hiç umudumuzu yitirmedik, mücadele ettik. İnciraltı, İzmir’in en nadide yeridir. İki EXPO sürecinde resepsiyonlarla bu alanı dünyaya tanıtmışız. Ama bu arada kurban kesim yeri haline geldi, sabrettik. Milyar dolarlık arazinin üzerinde düğün kır bahçeleri olur mu Allahaşkına? Mangallardan çıkan duman altında kalmış bir İnciraltı nasıl kabul edilebilir? Biz İzmir’i seviyoruz. İzmir’i sevmeseydik; bugün İnciraltı’nda planı değil, kentsel dönüşümü konuşuyor olurduk. İnciraltı’nı gecekondulaştırmayan, yeşilini koruyan biziz. Yakın bir zamana kadar bize randevu bile vermeyen makamlar vardı.  Böyle bir durumları yaşadıktan sonra planın onaylandıysa, daha seçim atmosferine girmeden planlar askıya çıkarılmışsa, hükümet bunun takipçisi olduysa, bu bir devrimdir. İzmir için devrimdir.”

ARALIK’TAKİ PLAN, NASIL SEÇİM YATIRIMI OLABİLİR?
Mimarlar Odası Sekreteri Uğur Yıldırım’ın, İnciraltı için Mayıs ayında çıkarılan planın bir seçim yatırımı olduğu iddiasını değerlendiren İnciraltı Gelişim Derneği Başkanı Tayfun Karabulut, “İkinci planın da yerel seçimler öncesi açıklanmış olması, tesadüf mü?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Tabii ki tesadüf. Mayıs ayındaki plan için böyle bir şey düşünülebilir. Ben bu konuda bir şey diyemem, kabul edilebilir. Fakat Aralık ayındaki planın seçim yatırımıyla ne alakası var? Adayları bırak, aday adayları bile belli değil iktidar partisinin… Bu durumda, Aralık ayında yapılan plan için nasıl seçim yatırımı denilebilir?”

İNCİRALTI, BİZİM GÜZEL KIZIMIZDIR, TALİPLİSİ ÇOKTUR
Planların uygulanmasıyla İnciraltı’nda ne gibi değişiklikler olacağını anlatan Başkan Karabulut, şu görüşlere yer verdi:

“Înciraltı, sağlık turizmi konusunda altyapısı olan bir yer. Agamemnon gibi bir termal tesisi var. Turizm teşviki var İnciraltı’nda. İnciraltı, turizm gelişim bölgesidir. Mardin’de kim ne yatırım yaparak teşvikten yararlanıyorsa, aynı teşvikten buraya yatırım yaparken de faydalanacak. Müthiş bir şekilde nitelikli yatırımcı çekecek. Bizim kızımız çok güzel. İnciraltı, bizim kızımız. Kızımızın taliplisi de çok. İzmir, nitelikli turist çekecek. Sağlık turizminin altyapısı İnciraltı’nda oluşturulacak. Bu da büyük bir kazançtır İzmir için. Termal tesisler, oteller, geriatri merkezleri olacak. İnciraltı, 10 milyar dolarlık yatırımcı çekecek kadar değerli bir yer. İzmir’e yılda 20 milyar liralık ticaret hacmi yaratacak. 35 bin insanımızın ekmek kapısı olacak. Spor alanları, eğitim alanları olacak. Daha konforlu, nitelikli yeni yeşil alanlar kazandırılacak. İnciraltı, Alsancak gibi Çin Seddi olmayacak; düşük katlı binalar olacağı için her tarafından şehre hava geçişi olacak. Bizim hedefimiz, 2024 yılı bitmeden İnciraltı’na ilk kazmayı vurmaktır. 2025 yılında İzmirlileri yeşil alanlarla buluşturmuş, 2026 yılında da tesisler misafirlerini kabul eder duruma gelir diye düşünüyoruz.”