GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
11 Mayıs 2022 Çarşamba 09:20

Karabulut, Bakan Kurum'a seslendi… İnciraltı'nda isyan bayrağı açıldı!

İnciraltı Gelişim Derneği Başkanı Tayfun Karabulut, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na seslenerek, "Eğer planlar daha da gecikecekse, 2002 yılından bugüne kadar yapılması gereken ve kanuni bir zorunluluk olan Geçiş Dönemi Yapılaşma Koşullarını lütfen ivedilikle ilan ediniz" çağrısında bulundu

EGEDESONSÖZ - İnciraltı planlarının açıklanmasını uzun süredir bekleyen İnciraltı Gelişim Derneği üyesi mal sahipleri, hala Ankara'dan gelecek müjdeli bir haber bekliyor. İnciraltı Gelişim Derneği Başkanı Tayfun Karabulut, gecikmeden dolayı umut yorgunu olduklarını belirterek, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a çağrıda bulundu. İnciraltı ve Bahçelerarası'nın, 2002 yılından bu yana SİT alanı olduğunu hatırlatarak, "Ya İnciraltı planları hemen çıksın, ya da yasanın emrettiği gibi Geçiş Dönemi Yapılaşma Koşulları ilan edilmeli"dedi.

İNCİRALTI VE BAHÇELERARASI, 2002'DEN BERİ SİT ALANI 
İnciraltı toprak sahipleri olarak yıllardır plan ha bugün ha yarın çıkacak ümidi ile yaşamaktan yorulduklarını belirten Başkan Karabulut, "Bugüne kadar kanun ve nizamdan ayrılmadan devlet büyüklerimizin sözlerine güven duyarak bugünlere geldik. Geldiğimiz süreçte çok yıprandık, hem manevi hem de maddi çok zararlar ettik. 2002 yılında İnciraltı ve Bahçelerarası bölgesi SİT ilan edildi. Kamunun mülkü olan Kent ormanı çevresi 1.derece karşısında olan ve şahıs mülkiyetinde olan 5 milyon metrekare arazilerimizde 2 veya 3.derece SİT olarak belirlendi. 2002 yılından bugüne yani yirmi senedir planların yürürlüğe gireceği günü tüm imkansızlıklara rağmen sabırla inanarak bekledik" dedi.

Mülkiyet haklarının sınırlandırıldığını öne süren Başkan Karabulut, şu değerlendirmelerde bulundu:

ATALARIMIZDAN BİZE TARIM VASFINI YİTİRMİŞ ARAZİ VE VERGİLER KALDI 
"Anayasa'nın 35. maddesinin ilk fıkrası, herkese mülkiyet hakkını tanımakta, güvence altına almaktadır. İkinci fıkrası, mülkiyet hakkının hangi koşullarda sınırlandırılabileceğini ya da mülkünden yoksun bırakılabileceğini düzenlemektedir. Bu fıkra mülkiyet hakkının ancak ”kamu yararı amacıyla, kanunla sınırlandırılabileceği” şeklindedir. İçinde bulunduğumuz durumda kamu yararı değil, tam tersine kamu zararı vardır. Mülkiyet hakkı başkasına zarar vermemek ve yasaların koyduğu sınırlamalara uymak koşuluyla, kişinin, bir şey üzerinde dilediği biçimde yararlanma, tasarruf etme, başkasına devretme, kullanma biçimini değiştirme, harcama ve tüketme yetkilerini kapsar. Bizler ise Anayasa ile teminat altına alınmış olan mülkiyet hakkımız olan topraklarımızda, daha önceki beyanlarımda da belirttiğim gibi bölgenin tarım vasfını kaybetmesi nedeniyle sadece vergi ödeyerek bekçilik yaptık. Bu vergileri devletimize olan inancımız ve güvenimiz nedeniyle, mülkiyetimizden bir kuruş dahi kazanmadan hep zorluklarla ödedik. Atalarımızdan bize iki şey miras kaldı. Tarım vasfını yitirmiş topraklar ve Emlak Vergileri. Bizler de çocuklarımıza ya da bu gidişle torunlarımıza böyle bir miras bırakmak istemiyoruz. Anayasada güvence altına alınmış mülkiyet hakkımızı kullanmak istiyoruz."

GEÇİŞ DÖNEMİ YAPILAŞMA KOŞULLARI, BUGÜNE DEK YAPILMIŞ OLMALIYDI 
2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma kanuna göre, SİT ilanından sonra, Koruma amaçlı imar planı yapılıncaya kadar, koruma bölge kurulu tarafından üç ay içinde geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartları belirlenir ve 18 ay içerisinde Koruma Amaçlı İmar Planları hazırlanır, maddesi olduğunu hatırlatan İNGEDER Başkanı Tayfun Karabulut, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnciraltı ve Bahçelerarası bölgesinde SİT ilanın 2002 yılı olduğunu tekrar hatırlatmak isterim. İnciraltı ve Bahçelerarası’nda toprak sahibi olup, dışarıda kirada oturan, arazisinden bir kuruş bile gelir elde edemeyen yüzlerce toprak sahibi var. 5 nesildir sahip olduğu topraklarda Geçiş Dönemi Yapılaşma Koşulları ilan edilmediği için mülkiyet hakkımızı kullanamıyoruz. Mülkiyet hakkımız üzerindeki bu sınırlamalar nedeniyle hem bizler zorluk içinde yaşamaya çalışıyoruz hem de büyük bir kamu zararı doğuyor. Bu konu özelinde; Kamunun yararı/ihtiyaçları ile malikin/bireyin hakkı/çıkarı arasında “adil bir denge” olmadığı hususu çok açıktır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı sayın Murat Kurum’a çağrımız; bizlere söz verilen imar planlarının bir an önce çıkması yönündedir. Eğer planlar daha da gecikecekse, 2002 yılından bugüne kadar yapılması gereken ve kanuni bir zorunluluk olan Geçiş Dönemi Yapılaşma Koşullarını lütfen ivedilikle ilan ediniz."