GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
3 Haziran 2024 Pazartesi 10:31

Karabağlar’dan İZSU’ya ret!

Karabağlar Belediyesi, İZSU’nun General Asım Gündüz Mahallesi’ndeki kurmayı planladığı atık su arıtma tesisinin imar planlarına itiraz etti. İtirazla ilgili son kararı İzmir Büyükşehir Belediyesi verecek.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Karabağlar Belediyesi Meclisi tarafından hazırlanan ‘1/1000 ölçekli 4. Etap Karabağlar-Günaltay Mahalleleri ve Civarı Uygulama İmar Planı’, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından değişiklik yapılarak onaylanmış ve planlara Karabağlar’da kurulması planlanan atık su arıtma tesisi de eklenmişti. 

Karabağlar Belediyesi, kendisinin askıya çıkardığı imar planlarına itiraz etti. İZSU Genel Müdürlüğü’ne ait tesislerin yer aldığı 3471 Ada, 95-428-429 ve 431 parsellerde yapılması planlanan İzsu Atıksu Arıtma Tesisine, Karabağlar Belediyesi’nin İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tesisin planlardan çıkarılmasını istedi. 

BÜYÜKŞEHİR'E GÖNDERİLECEK
İtiraz Karabağlar Belediyesi Meclisi İmar ve Hukuk komisyonları tarafından uygun bulundu. Komisyonların ortak kararının, 4 Haziran 2024 tarihinde Başkan Helil İnay Kınay başkanlığında toplanacak olan Karabağlar Belediyesi Meclisi tarafından da kabul edilmesi bekleniyor. İtiraza dair karar ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’ne sevk edilecek ve son kararı büyükşehir meclis üyeleri verecek. 



İlgili gündem maddesi şu şekilde: 

Karabağlar Belediye Meclisi'nin 01.09.2023 tarih, 111/2023 sayılı kararı ile kabul edilen ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 15.12.2023 tarih, 05.1353 sayılı kararı ile Başkanlık Makamınca 18.01.2024 tarihinde değişiklikle onaylanan ve 25.01.2024 – 23.02.2024 tarihleri arasında askıya çıkarılan UİP-351025969 plan işlem numaralı 1/1000 ölçekli 4. Etap Karabağlar-Günaltay Mahalleleri ve Civarı Uygulama İmar Planı’na, Karabağlar İlçesi General Asım Gündüz Mahallesi, mevcut İZSU Genel Müdürlüğüne ait tesislerin yer aldığı 3471 Ada, 95-428-429 ve 431 parsellerde yapılması planlanan İzsu Atıksu Arıtma Tesisine, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğümüzün 15.02.2024 tarih ve 257305 sayılı yazısı ile askı süresi içerisinde yapılan itirazın oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin İmar-Hukuk Komisyonu Raporu 

SELVİTOPU DA YARGIYA TAŞIMIŞTI
Karabağlar Belediyesi’nin bir önceki başkanı Muhittin Selvitopu bölgeye ait bir önceki imar planlarını askıya çıkarmıştı. Basına açıklama yapan Selvitopu projenin ÇED sürecinden kaçırıldığını ileri sürerek “Tekniğine uygun yapılmadığı takdirde bu tesisin Karabağlar, Buca ve Konak'ı olumsuz etkileyeceğini, çeşitli çevresel sorunlar yaratacağını dile getirdik. Planlara itirazlarımız oybirliğiyle reddedildi. Biz de yargıya yürütmeyi durdurma başvurusu yaptık. İlk aşama mahkemesi kabul etmese de üst mahkeme talebimizi haklı buldu. Yani bu mücadele Karabağlar'da devam edecek. Yeterince etüd edilmemiş, kamuoyuyla bilgisi paylaşılmamış arıtma tesisi oraya yapılırsa, Karabağlar'daki kentsel dönüşüm ve gelişim sürecinin sekteye uğrayacağını düşünüyoruz.” demişti.

SOYER DUYURMUŞTU
Projeyle ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin eski başkanı Tunç Soyer de “Karabağlar ilçemizde bir atık su arıtma tesisi kurulması içinse hazırlıklarımız başladı. Bu tesis İzmir’in ilk yeraltı arıtması olacak ve 100 bin metreküp kapasiteyle çalışacak. Artık Gaziemir, Buca ilçelerin tamamı, Karabağlar ilçemizin ise büyük bir bölümünün evsel atık suları Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi yerine Karabağlar atıksu arıtma tesisimizde arıtılacak. 2026 yılında tamamlayacağımız 850 milyon TL'lik bu çalışmamızın bir özelliği de EXPO 2026'nın bütünleyici bir parçası olması. Tesiste arıtılmış atık suların Meles Çayı’na verilmesiyle, Yeşildere’ye su kaynağı yaratacağız. Bu sayede, kent merkezinde ekolojik bir koridor oluşacak.” ifadelerini kullanmıştı.