GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
18 Ocak 2019 Cuma 17:57

Karabağlar’da plan tartışması: İptal kararına 'çarpıtıyorlar' yanıtı!

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Karabağlar Belediyesi tarafından yapılan ve Büyükşehir Belediyesi’nin de onayladığı Bahçelievler-Gülyaka Mahalleleri’nin planlarının iptal edildiğini duyurdu. Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ise, “Burada iptal olan plan değil plana ait notlardır. Birileri meseleyi çarpıtıyor. Bizim mahkeme kararına itirazımız var” dedi.

EGEDESONSÖZ- Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvtopu’nun göreve geldikten sonra başlattığı planlama ve dönüşüm çalışmaları sürüyor. İlçenin genelinde farklı yerlerinde bölgesel planlar yaparak şimdiye kadar 2 bin hektarlık alanda düzenleme yapan Başkan Selvutopu geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na çağrıda bulunarak kentsel dönüşüm bölgesi ilan edilen Karabağlar Çennetçeşme’deki 540 hektarlık alanın da kendilerine devredilmesini istemişti.

Başkan Selvutopu’nun çağrısına henüz bir yanıt gelmezken Mimarlar Odası İzmir Şubesi Karabağlar Belediyesi tarafından yapılan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kabul edilen Bahçelievler-Gülyaka Mahalleleri İmar Planları’nın mahkeme tarafından iptal edildiğini duyurdu. Oda yaptığı açıklamada planın “ulaşım altyapısına, yol ağına ve kademelenmesine yönelik yeterli alan ayrılmadığı, yapılaşma koşullarının yoğunluk artışına sebebiyet verdiği, yüksek yapılaşma önerisinin İzmir Körfezi siluetini bozacağı, plan notlarında yer alan hükümler sebebiyle yüksek yapı alanlarının önünün açıldığı, kat adedi ve bina yüksekliği artışı ile şehrin ve alanın güneşe olan cephesinin olumsuz etkileneceği” gibi gerekçelerle 5. İdare Mahkemesi tarafından durdurulduğunu açıkladı.

Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İbrahim Alpaslan ise  “Kent yağmasına karşı açtığımız bir davayı daha kazanmaktan, haklı olduğumuzun belgelenmesinden dolayı mutluyuz. Endişelerimiz yasal merciler tarafından da onaylandı” dedi.

BAŞKAN’TAN TEPKİ: “ÇARPITIYORLAR”
İdare Mahkemesi’nin verdiği kararda sıralanan gerekçelerin hiçbirisinin olmadığını anlatan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu duruma tepki gösterdi. Selvitopu, Mimarlar Odası’nı kararı çarpıtmakla suçlarken, “Burada iptal edilen şey planın tamamı gibi anlatılıyor. Plan iptal edilmedi. Plan notları dediğimiz küçük ayrıntılarla ilgili bir karar alındı. Bu da ‘minimum parsel büyüklüklerinin bin metrekare olması şartı’ kararıdır. Bunun dışında bir şey yok. Mahkeme bilirkişi raporuna dayanarak sadece bu konuda çekince bildirdi. Biz de gerekli itirazımızı zaten yaptık. Karabağlar’da emsal artışı, bina yükselmesi falan yok. Biz yaptığımız tüm planlarda gabari (yükseklik) ile ilgili ayrıca şartlar getiriyoruz. Sınırlamaları açıkça belirtiyoruz. Kentin genelini planlarken her yeri gecekondularda olduğu gibi bir iki katlı göremezsiniz. Yüksek yapıların olduğu yerlerde de planlama yaparak sorunu çözersiniz. Biz böyle yaparak çok düzenleme yaptık. Yeşil alan, sosyal donatı alanları ve kamu alanlarını ancak böyle ortaya çıkartırsınız. Kimse konuyu çarpıtmasın” dedi.