GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
28 Haziran 2024 Cuma 07:18

Karabağlar’da Kur'an kursu gerilimi!

Karabağlar ilçesindeki Tahtacı Alevi köyü Uzundere’de tarım arazisi üzerine inşa edilen, imarsız Kur'an kursu binası mahkeme kararıyla belediye tarafından yıkılmak istenirken binayı inşa edenler yıkıma karşı direneceklerini dile getirdi.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ -  İzmir’in Karabağlar ilçesi sınırlarında yer alan Uzundere Köyü’nde sınırlarına geçtiğimiz yıl bir grup, Kur'an kursu ve öğrenci yurdu binası inşa etti.  İmar planı olmayan bölgeye inşa edilen Kur'an kursu ve öğrenci yurduyla ile ilgili Karabağlar Belediyesi yıkım kararı alırken mülk sahiplerine de encümen kararıyla birden fazla ceza kesti.

TARIM ARAZİSİ ÜZERİNE
Seçim öncesi gerçekleştirilmek istenen yıkım ise mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesi ile yapılamadı. Ancak mahkemenin yıkımla ilgili kararı hukuka uygun bulması üzerine tapuda 4028 ada 6 parsel üzerinde kalan kuran kursu ve öğrenci yurdunun binasının bugün yıkımının gerçekleştirilmesi planlanıyor. 9 dönümlük imarsız tarla üzerindeki  binanın imar mevzuatına aykırı olarak zemin artı 2 kat olarak yapıldığını tespit edildi. Emniyet güçlerinin olmamasından kaynaklı yıkımın ertelendiği öğrenildi.

YIKIMA KARŞI NÖBET
Öte yandan binayı inşa edenler ise yıkıma karşı nöbet tutmaya başladı ve araçlarıyla inşaatın yolunu da kapattı. Anadolu Ajansı’na açıklamada bulunan mülk sahiplerinden Adem Kemerkaya ise " Bugün aldığımız duyuma göre, binanın kaçak bina olmasından dolayı yıkım kararı çıkmış. Belediyeye ait iş makineleri de araziye gelmiş durumda. Sabahleyin de bu binanın yıkımı gerçekleşecektir. Fakat binanın yapımına katkı sunan insanlarla beraber yıkıma karşı olduğumuz için nöbet tutuyoruz. Sabah da burada herkes yıkımın engellenmesi çabasında olacaktır." ifadelerini kullandı.

TAHTACI ALEVİ KÖYÜ
300 yıllık bir köy olan Karabağlar Uzundere ise Tahtacı Alevi Türkmen köyü olarak biliniyor.   

DERNEK BAŞKANI: KÖYÜMÜZDE İSTEMİYORUZ!
Egedesonsöz’e açıklamada bulunan Ege Tahtacı Kültür ve Dayanışma Derneği Uzundere Şubesi Başkanı Süleyman Türkeli, kur’an kurslarına karşı olmadıklarını belirterek “Biz kuran kurslarına karşı değiliz, ülkemizin bir ihtiyacıdır ama yapıldığı yer yanlış. Alevi Tahtacı Türkmen köyüne yapılmasına ve kaçak yapılmasına karşıyız. Bir ev gibi inşaata başladılar ve sonrasında yükselttiler. Bir kasıt olduğunu düşünüyoruz. Biz cemaatlere karşıyız. Biz cemaatleri de onların yapacağı da kuran kurslarını da köyümüzde istemiyoruz.” İfadelerini kullandı.