GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
27 Ağustos 2021 Cuma 11:20

Karabağlar’a üniversite tartışmasında yeni perde: İşte öneri planın detayları!

AK Parti ile Karabağlar Belediyesi’ni karşı karşıya getiren Demokrasi Üniversitesi’ne ait üniversite alanının planlanması konusunda yeni gelişmeler yaşandı. AK Partili meclis üyelerinin Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu tarafından alan ile ilgili önerilerini bir dosya halinde kendilerini sunulduğunu öne sürmüştü. Öneri taslağı ise ortaya çıktı. Taslakta konut alanının küçültüldüğü üniversite alanının arttırıldığı görüldü.

EGEDESONSÖZ- İzmir’in Karabağlar ilçesinde Demokrasi Üniversitesi tarafından yapılmak istenen kampus projesinin olduğu alanda TOKİ konutlarının yapılmak istenmesi belediye ile AK Parti’yi karşı karşıya getirmişti.

Üniversitenin zamanla yeni fakültelere ihtiyaç duyacağını düşünen Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, 38 hektarlık alanın üniversite alanı olmasına itiraz ederek geri kalan 42 hektarın da üniversiteye verilmesi için İzmir 1. İdare Mahkemesi’ne “yürütmeyi durdurma” davası açtı. Dava dilekçesinde, revizyon imar planı çalışmalarının devam ettiğini, bu planların ulaşım akslarını, yanı başındaki Uzundere Mahallesi’ni olumsuz etkileyeceğine dikkat çekildi. İdare mahkemesi, Karabağlar Belediyesi’ni haklı bularak, yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

Yeniden yapılan planlamada ise toplu konut ısrarı sürdü. Yeni planlamada da taraflar karşılıklı yaptığı açıklamalarda sürecin yeniden yargıya gideceği yönünde sinyaller verilmişti.

Tartışmalar sürerken AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, SonSöz TV’de katıldığı programda belediyenin uzlaşı için bir hamle yaptığını ve alanda 15 katlı konutların yapılması hususunda öneri yaptığını iddia etmişti. Kaya, bu öneriyi reddettiklerini belirtirken Başkan Selvitopu ise “Biz plan önerisi yapmadık, sadece konut alanıyla ilgili öneride bulunduk. Bir taslak, bir tasarı sunduk, bir çözüm olabilir mi düşüncesiyle… Orada kat sayısının ne olacağını, Sayın Kaya’nın biliyor olması lazım. Bizim Karabağlar Belediyesi olarak, şu kadar kat olsun, bu kadar kat olsun, diye bir öneride bulunma şansımız yok, yetkimiz de yok. O kararı bakanlık verir. Kat sayısını bakanlık belirler. Biz ona karışamayız” ifadelerini kullanmıştı.

AK Parti İzmir Büyükşehir Meclis Üyesi ve Karabağlar Belediyesi Grup Başkan Vekili Mustafa Alper Güldalı ile AK Parti İzmir Büyükşehir Meclis Üyesi ve Karabağlar Belediyesi Grup Sözcüsü Fırat Eroğlu ise Başkan Selvitopu ile bu konu için bir görüşme yaptıklarını ve Selvitopu’nun önerilerini bir dosya olarak kendilerine ilettiğini açıklamışlardı.

ÖNERİ PLANI
Karabağlar Belediyesi’nin AK Parti heyetine sunduğu önerilerin ise detayları netleşti. Öneride 50 hektar olarak belirlenen üniversite alanı 65 hektara çıkarıldı. Planlama alanının kuzey bölümündeki yer üniversite alanı olarak tanımlandı. Konut alanı ise projenin sol tarafındaki bir hatta çekildi ve yüksek kat sistemi ile 13 hektara indirildi. Geri kalan alanlar ilkokul, ortaokul, lise ve yeşil alan olarak tanımlandı.