GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
9 Nisan 2021 Cuma 18:37

Karabağlar’a ‘TOKİ-üniversite’ planı için yeni adım... Konut sayısı arttı!

Karabağlar ilçesinde yapılması planlanan ve tartışmalara yol açan 'Demokrasi Üniversitesi' alanı ile ilgili olarak alanda yapılacak TOKİ konutları için projesde revizyon yapıldı. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatılan projenin raporunda konut sayısının 809'a çıkartıldığı görüldü. İlk yayınlanan projede 13 hektarlık bölümde 750 adet konut yapılacağı duyurulmuştu.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Uzundere’de bulunan 80 hektarlık arazinin tamamının İzmir Demokrasi Üniversitesi’ne devredilmişti. Karabağlar’da sevince yol açan devrin ardından planlama ile ilgili eşik bir türlü aşılamamıştı.

Üniversitenin yapılacağı alanda aynı zamanda TOKİ konutunun yapılmak istenmesi Karabağlar Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı karşı karşıya getirmişti. Üniversitenin zamanla yeni fakültelere ihtiyaç duyacağını düşünen Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, 38 hektarlık alanın üniversite alanı olmasına itiraz ederek geri kalan 42 hektarın da üniversiteye verilmesi için İzmir 1. İdare Mahkemesi’ne “yürütmeyi durdurma” davası açmıştı. İdare mahkemesi, Karabağlar Belediyesi’ni haklı bularak, yürütmenin durdurulmasına karar vermişti.

Mahkeme kararının ardından AK Parti ile Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu arasında tartışmalar yaşanmıştı. AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, her ne şart altında olursa olsun projeden vazgeçilmeyeceğini belirtmiş, Başkan Selvitopu da alanın sadece üniversite alanı olması için çabaladıklarını ve projede köklü bir değişiklik olmadığı sürece yeniden yargı yolunu seçeceklerini işaret etmişti.

PROJENİN AYRINTILARI
Gelişmelerin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ilk projeyi kamuoyuna sunmuştu. Projede 13 hektarlık bölümde 750 sosyal konutun inşa edilmesi kararlaştırılmış ve raporda yapılması planlanan konutlarla ilgili de “yatay mimari” vurgusu yapılmıştı.

TOKİ ise yayınlanan ilk projede yeni revizyon yaptı ve yayınlanan rapor ile ÇED sürecini başlattı. Buna göre projenin tahmini bedeli 115 milyon 920 bin TL olarak belirlenirken, konut sayısının ise 809 adete çıkarıldığı bildirildi.  Alanda ayrıca 2 adet ticaret merkezi ile 1 adet cami yapılması planlanıyor.  

DEPREM BÖLGESİ VURGUSU
Ayrıca alanın 1. Derecede Deprem Bölgesi’nde bulunduğu vurgulanırken projenin deprem yönetmeliğine uygun olarak inşa edileceği ve “en az 50 yıl dayanacak biçimde” binaların yapılacağı aktarıldı. Üç yıl içerisinde tamamlanacak süreçte 150 çalışanın görev yapacağı belirtildi.