GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
2 Ağustos 2022 Salı 10:17

Kapasite artışı talep etmişti... Bakanlıktan veto!

Filoğlu Grup bünyesinde yer alan Gemma Madencilik, Menderes’te tarım arazileri çevirili dolomit ocağının kapasitesini artırmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına yaptığı başvuru geri çevrildi. 

Metehan UD  / EGEDESONSÖZ - Yönetim kurulu başkanlığını iş insanı Fatih Fil’in yaptığı Sakaya merkezli Filoğlu Grup bünyesinde yer alan Gemma Madencilik İzmir’in Menderes ilçesinde dolomit ocağının kapasitesini artırmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurmuştu.

2018 yılında alınan ‘ÇED gerekli değildir’ kararı ile çalışmalarına başlayan ocağın kapasitesinin; 700 bin tondan 2 milyon 800 bin tona, kırma eleme tesisinin ise 250 bin tondan 1 milyon 800 bin tona çıkarılması planlanıyordu. 

SAATTE 120 KİLO TOZ!
Orman ve tarım arazisi içerisinde kalan ocağın kapasite artışına onay verilmesi durumunda patlatma işlemleri artarak devam edecekti.  alanında ayda 906 noktada yılda ise 10 binin üzerinde noktada dinamit patlatılacaktı. Proje dosyasında yer alan bilgilere göre ocak alanında saatte 120 kilogramdan fazla tozun havaya karışması bekleniyordu.

BAKANLIK İPTAL ETTİ
Proje tanıtım dosyasını inceleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bürokratları kararlarını açıkladı. Bakanlığın sitesinde yer alan duyuruya göre ÇED süreci devam eden projenin iptal edilerek sonlandırıldı. 

Duyuruda şu ifadelere yer verildi:

İzmir İli, Cumaovası (Menderes) İlçesi, Çileme Mahallesi, Yarımakça Mevkii'nde Gemma Madencilik San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan “S. 41134 (Er. 2315559) II-A Grubu Maden (Dolomit) Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi Kapasite Artışı”  projesine esas hazırlanarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Başvuru Dosyasına ilişkin devam eden ÇED süreci ÇED Yönetmeliği’nin Madde 6. (4 ) hükmü gereğince Bakanlığımızca 26.07.2022 tarih ve 4179365 sayılı yazı ile iptal/iade edilerek sonlandırılmıştır.