GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
17 Şubat 2022 Perşembe 11:49

Kapasite 36 kat artacak... Kozak Yaylası'na bir hançer daha!

Bergama’da bulunan granit ocağının kapasitesinin artırılması için yapılan başvuruda gözler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın vereceği karara çevrildi. Projeye onay verilirse çam fıstıkları ile ünlü Kozak Yaylası’nda verimli tarım arazilerinin üzerine kurulu granit ocakları daha da genişlemiş olacak ve 2 bin 500 tane daha çam fıstığı ağacı kesilecek. Bölge aynı zamanda Madra Barajı’nın koruma alanında yer alıyor.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – İzmir’in Bergama ilçesindeki Aşağıcuma Mahallesi ve Hacıhamzalar mahalleleri arasındaki alanda kurulu bulunan Aktaş Madencilik Şirketi’ne ait granit ocağının kapasitesinin arttırılması projesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın önünde.

İki yıl önce başlatılan çevresel etki değerlendirme süreci kapsamında sona doğru geliyor. 23 Mart tarihinde toplanacak bakanlığın, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) ocağın geleceğini belirleyecek. Komisyon ya proje tanıtım dosyasının nihai halini vererek ÇED olumlu kararı verecek ya da başvuruyu geri çevirecek.

KAPASİTE 36 KAT ARTACAK
Başvurunun kabul edilmesi durumunda Kozak Yaylası’nda kalan granit ocağının ÇED alanı 35 hektardan 189 hektara çıkmış olacak. Projenin kapasitesi ise yıllık 8 bin 100 tondan 297 bin tona çıkacak. Ocak alanı 5 kat artacakken kapasite ise 36 kat artmış olacak.

DİNAMİT PATLATILACAK
Bölgede granitin çıkarılması sırasında patlatma yöntemi de kullanılacak. 3 günde bir patlatma işletme yapılacak ve her defasında 20 dinamit ateşlenecek. Projenin işletme aşamasında günde 160 kilogramdan fazla toz havaya karışacak.



BARAJ KORUMA ALANINDA
Kapasitenin artırılması ile birlikte ocak alanı her iki mahallenin de sınırlarına daha da yaklaşacak. Ocak alanı, Aşağıcuma Mahallesi’ne 615 metre, Hacıhamzalar Mahallesi’ne ise 792 metre uzaklıkta olacak. Ocak alanı aynı zamanda içme suyu için kullanılan Madra Barajı’nın Uzun Mesafeli Koruma Alanı’nda yer alıyor.

2 BİN 500 FISTIK ÇAMI KESİLECEK
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre ise ruhsat sahası içerisinde tarla ve fıstıklık vasıflı alanlar yer alıyor. Proje dosyasında yer alan bilgilere göre ocak tamamen hayata geçtiğinde en az 2 bin 500 çam fıstığı ağacı kesilmiş olacak. Çam fıstıkları bölge halkının en önemli geçim kaynaklarının arasında yer alıyor.

BERGAMALILAR İSTEMEMİŞTİ
Projenin 17 Temmuz 2020 tarihinde yapılan halkın katılım toplantısına katılan bölge halkı ve Bergama Çevre Platformu üyeleri çevredeki taş ocaklarının fıstık çamı yetiştiriciliğine olan olumsuz etkilerini anlatarak yeni bir ocak daha istemediklerini anlattılar. Özellikle de Aşağıcuma Köyü’nün civarında halihazırda çok sayıda granit ocağı bulunuyor.

 



ANTİK ÇAĞLARDAN BERİ GÖZDE
Kozak (Pindasos), Antik Çağın Kaikos Irmağı (Bakırçay) Havzası’nın tacı olarak kabul ediliyor. Kentin yanı başında yükselen Kozak Yaylası, oksijen deposu olarak biliniyor. Kozak Yaylası aynı zamanda yer altı kaynakları açısından da oldukça zengin. Kozak Yaylası, sahip olduğu fıstık çamı ekim alanları nedeni ile toplam 17 köyden oluşan, yaklaşık on bin nüfuslu özel bir ekolojik havza konumunda. Havza, kendine özgü iklim, toprak ve su yapısına sahip bölge. Kozak Yaylası, Dünya’nın başta gelen ve Türkiye’nin tek doğal fıstık çamı ormanlarını içinde barındırıyor. Son 10 yılda çam fıstığının üretiminde önemli bir düşüş yaşandı.