GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
4 Şubat 2016 Perşembe 08:46

Kansersiz bir yaşam için bunları yapın!

İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof.Dr.Melikşah Ertem, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, erken tanının önemine dikkat çekti. Ertem, her yıl 8 milyondan fazla insanın kanserden hayatını kaybettiğini, alkol ve sigaradan uzak durarak düzenli spor yapın dedi.

Toplumun kanser konusunda bilgi düzeyini artırmak ve kanserden korunmayı sağlamak amacıyla çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Prof.Dr. Melikşah Ertem,  “Kanser ölümlerinin yüzde 30’u beslenme ve davranış alışkanlıklarıyla ilgilidir. Şişmanlık ve obezite, sebze ve meyve yönünden fakir beslenme, yetersiz fizik egzersiz,  tütün ve tütün ürünlerinin kullanılması ve alkol içilmesi kansere zemin hazırlayan risk faktörleridir. Tütün ve tütün ürünleri tüm kanser ölümlerinin yüzde 22’si ve tüm akciğer kanseri ölümlerinin yüzde 71’inden sorumludur” dedi.

ERKEKLERDE AKCİĞER, KADINLARDA MEME İLK SIRADA
Prof.Dr. Ertem, “Bugün dünyada en sık ölüm nedenleri arasında kanserler de yerine almaktadır. Yılda 8 milyondan fazla insan hayatını kanser nedeniyle kaybetmektedir. Ülkemizde de kanser ölümleri ikinci sırada yer almaktadır. Akciğer, mide, karaciğer, kolon ve meme en sık ölüm nedeni olan kanserlerdir. Erkek ve kadınlarda en sık kanser çeşidi farklılık göstermektedir. Erkeklerde en sık akciğer kanseriyken kadınlarda meme kanseridir” dedi.

SİGARA İÇMEYİN!
Sigara kullanımının kanserin en büyük nedenlerinden olduğunu ifade eden Melikşh Ertem, “Dünyada 8 milyon kanser ölümünün 1,5 milyonu sigara nedenlidir. Kanserlerden korunmanın en bilinen ve en etkin yolu tütün ve tütün ürünlerinden uzak durulmasıdır. Tütün ve tütün ürünlerinde binden fazla kanserojen olduğu belirtilmektedir. Akciğer, dudak, gırtlak, mesane, rahim ağzı kanserlerinin nedeni tütün ve tütün ürünleridir. Sigara içmeyiniz, içilen ortamda bulunmayınız” diye konuştu.

YAŞAM ALANLARINIZA DİKKAT EDİN
Kentlerdeki hava kirliliği de kanser nedenlerindendir. Ev içinde katı yakıtların yakılmasıyla oluşan hava kirliliği pek bilinmeyen ama önemli bir kanser nedenidir. Mobilyalarımızda kullanılan malzemelerin bazıları kanserojendir. Mobilyalarımızı seçerken kanserojen madde içermeyenleri tercih edin. Ayrıca, mesleksel kanserler tüm kanserlerin yüzde 5’ini oluşturmaktadır. Çalışma ortamında kanser etkeni olabilen faktörler tanımlanmalı, risk analizleri yapılmalı ve koruyucu düzenlemeler uygulanmalıdır” dedi.

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR
Melikşah Ertem sözlerini şöyle sürdürdü: “Kanser ölümlerini önemli ölçüde azalttığı bilinen bir yol da kanser taramalarıdır. Meme, rahim ağzı kanseri, deri, kolon kanserinde taramaların yararı bilinmektedir. Erken teşhis kanserlerde hayat kurtarıcıdır. Bu nedenle örneğin 35 yaşın üzerindeki kadınların en az 2 yılda bir rahim ağzı kanseri taraması için kadın hastalıkları kliniklerine gitmeleri gerekir.”

DOĞRU BESLENİN
Kanserden korunma noktasında sağlıklı beslenmenin önleyici olduğunu anlatan Prof.Dr.Ertem, “Kanserden koruyucu besinlerin tüketimiyle korunma sağlarken, bir yandan da kansere neden olabilen gıdaların tüketimi ve aşırı beslenmeyle oluşan obezite kansere neden olabilmektedir. Özellikle antioksidan özelliği bilinen A ve E vitaminlerinin bolca bulunduğu badem, ceviz ile posa açısından zengin olan tam buğday, kepekli ekmek ve omega 3 açısından zengin olan balık, kansere karşı koruyucu etki göstermektedir. Tüm kanserlerin 5’te 1’i ile 4’te 1’i arasındaki kısmı şişmanlık, hareketsiz yaşam, kötü beslenme nedenleriyle oluşmaktadır. Şişmanlık ve obeziteden korunma da kanserlerden korunmayı sağlayacaktır” diye konuştu.