GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
29 Ocak 2022 Cumartesi 10:19

Kanser tehlikesi ile gündeme gelmişti... Kritik projeler halka sorulacak!

Ödemiş’te Küçük Menderes havzasına aynı şirket tarafından açılmak istenen iki feldspat maden ocağı halka sorulacak. ÇED süreçleri yürütülen ocakların halkın katılım toplantıları 17 Şubat'ta yapılacak.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Aydın merkezli Akfeld Madencilik Şirketi’nin Ödemiş’in Kışlaköy ve Gerçekli mahalleleri ile Kaymakçı ve Uzundere mahalleleri arasında yapmak istediği iki adet feldspat ocağı ve kırma-eleme tesisi projeleri için ‘çevresel etki değerlendirme’ (ÇED) sürecinin başladığını geçtiğimiz haftalarda duyurmuştu.

Projelerle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Bakanlık projelerin halkın katılım toplantılarının yerini ve saatini açıkladı. Halkın katılım toplantılarının ilki Ödemiş’in Gerçekli Mahallesi’ndeki Gerçekli Mahallesi Belediye Kahvehanesi’nde saat 11.00’de ikincisi ise Kaymakçı Belediyesi Eski Binası Toplantı Salonu’nda saat 14.00’de 17 Şubat günü yapılacak. Toplantıda projenin içerikleri anlatılacak, halkın görüş ve değerlendirmeleri alınacak.

VERİMLİ MENDERES HAVZASI ÜZERİNE
Akfeld Madencilik Şirketi tarafından yapılan başvuruya göre ocaklardan yılda 1 milyon 200 bin ton feldspat çıkarılması planıyor. Ocakların hayata geçmesi durumunda günde 175 kilogramdan fazla toz havaya karışacak ve madenin çıkarılması için gerektiğinde patlayıcı kullanılacak. Bakanlık onay verirse her iki ocakta verimli tarım toprakları ile bilinen Küçük Menderes Havzası sınırları içerisindeki tarım alanlarının ve meranın üzerinde kurulacak. ÇED alanlarının yanı başında incir bahçeleri, üzüm bağları zeytinlikler ve tarlalar bulunuyor.

İŞÇİ VE HALK SAĞLIĞI İÇİN TEHLİKELİ
Feldspat cam, seramik, kaynak elektrotları ve boya sanayiinde kullanılan bir endüstriyel hammaddedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Rehberi’ne göre feldspat maruziyetine bağlı kişilerde akciğer, kanser ve deri hastalıkları oluşabilir. Yine bu rehbere göre feldspatın içinde ağır metaller bulunuyor.

AYDIN TABİP ODASI UYARMIŞTI
Aydın Çine ve Söke bölgesinde çok sayıda feldspat ocağının bulunuyor. Ocakların etrafındaki köyler kanser tartışmaları ile gündeme gelmişti. Aydın Tabip Odası’nın feldspat ocakları ile ilgili yaptığı açıklamada “Beşparmak Dağlarındaki feldspat ocakları sadece madenlerin çıkarıldığı bölgedeki insanların sağlığına değil ,bu madenlerin çıkarıldıktan sonra ağır tonajlı araçlarla taşınarak işlendiği Çine'de çalışan ve bu işletmelere yakın yaşayan insanların sağlığını da etkilemektedir.Çine'de feldspat ve kuartz işletmelerinde çalışan işçilerin %23'de Silikozis hastalığı saptanmıştır” ifadeleri yer aldı. Açıklamada ocakların çevresinde doğal yaşama da zarar verdiği dile getirildi.