GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
9 Ocak 2018 Salı 12:32

Kadroya geçişte belediye taşeron işçilerinin durumu ne olacak?

Büyükşehir Belediyesi taşeron işçisinin kadroya geçme yönetmeliği için bakanlık çıkışlı ‘şirket işçilerinin geçiş işlemine gerek yok, mevcut statülerine devam edecekler’ ifadelerinin yer aldığı yazıyı daire başkanlıklarına gönderdi. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Sarı ise konuya açıklık getirdi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Taşeron Personelin Kadroya Geçiş Yönetmeliği’nin 2018 yılının ilk günlerinde yayınlanmasının ardından gözler kamu kurumlarına çevrildi.

Kadroya geçecek işçilerin ve kadro işlemlerini yürütecek kurumların merakla beklediği yönetmelik sonrasında İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin bünyesindeki şirketlerde çalışan personelin kadro durumunun ne olacağı merak konusu oldu.

İşçilerden 2 Ocak’tan itibaren 10 gün içinde çalıştıkları alt işveren şirketlere değil istihdam edilecekleri kurumlara başvuru yapmaları isteniyor.

Diğer yandan TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 50 ortaklıkları ile kurulan İZBAN’da yaklaşık 500 özel güvenlikçi kadro talep etti.

Ayrıca OHAL kararnamesi ile düzenlenen kadro için son başvuru tarihi olan 11 Ocak yaklaşırken İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nün Çankaya Belediyesi’ne gönderdiği görüş yazısının yer aldığı resmi evrakı daire başkanlarına gönderdi.

GEÇİŞ İŞLEMİNE GEREK YOK!
Çankaya Belediyesi’ne bakanlıktan gelen yazıda, “İl özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlarının doğrudan doğruya veya dolaylı olarak birlikte veya ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlasına sahip olduğu şirketlerde işçi statüsünde çalışmakta olup 4734 sayılı kanun ve diğer mevzuat hükümleri uyarınca personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı sözleşmeleri kapsamında çalıştırılan işçiler hali hazırda ilgili şirketlerin işçisi olduklarından, ayrıca bu işçiler için geçiş işleminin yapılmasına gerek olmayıp, şirketlerinde mevcut statüleri ile çalıştırılmaya devam edeceklerdir” ifadeleri yer aldı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DSİK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı konuya açıklık getirdi.

ŞİRKET İŞÇİLERİNDEN EVRAK ALINMAYACAK, ŞİRKETE GEÇMEK İSTEYENLERDEN ALINACAK
Sarı, “O belgede ‘Hali hazırdaki belediye şirket işçileri evrak vermeyecek, onlar bu kapsamın dışında’ diyor. İZELMAN, İZENERJİ ve İZBELCOM gibi belediye şirketlerindeki işçilerden evrak istenmiyor. ‘Zaten şirket işçisisin aynı işleme sizi tabi tutmayacağız’ diyor o evrak. 4734 sayılı ihale yapılan ama şirketi olmayan belediyelerde taşeron işçiler var. Bayraklı, Buca Karşıyaka’nın bir bölümü gibi. Mesela Karşıyaka’da Kent A.Ş var. ‘Ey şirket işçileri siz zaten belediye iktisadi teşebbüslerinin işçileriydiniz. Siz evrak vermeyeceksiniz’ deniliyor. Ama şirkete girmek isteyen diğer taşeronlar bu evrakları hazırlayacaklar. Bu kadar net! KHK ne diyor? Diyor ki ‘Belediyeler varsa şirketleri üzerinden bu işi yapacak şirketi yoksa şirket kuracak. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuyla ilgili 3 tane şirketi var. İZBELCOM, İZENERJİ, İZELMAN… Bunlar hizmet alım ihalesi yapıyor. Çankaya Belediyesi’nde de var. Çankaya Belediyesi bakanlığa diyor ki, ‘Benim şirketim var. İşçilerim da çalışıyor. Bu evrakları hazırlayacak mıyım, hazırlamayacak mıyım?’. O da diyor ki ‘sizin hali hazırda şirket elemanınız var. Bu evraklara ihtiyacınız yok. Toplamayın’ diyor. İZELMAN, İZBELCOM, İZENERJİ de bu evrakları almayacaksınız diyor. Kimden alacaksınız? Çevre sağlığında ilaçlamacılar var, taşeron işçiler, onlardan alacaksınız. Yol süpürme işini yapan Altaş’tan, araç kiralama işini yapandan alacaksınız diyor. İZBAN işçileri de söylüyor. Götürüyoruz evraklarımızı almıyorlar diyor. Yani; şirket işçilerinden evrak alınmayacak şirkete geçmek isteyenlerin hepsinden evrak alınacak. İşin özü budur” ifadelerini kullandı.