GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
4 Ağustos 2024 Pazar 08:19

Kaçak kazıdan tarih çıktı!

İzmir'in Tire ilçesinde yapılan kaçak kazıda tümülüs çıktı. Tümülüs koruma altına alındı.

EGEDESONSÖZ - İzmir'de gerçekleştirilen bir kaçak kazıda tarihi kalıntılara ulaşıldı. 

Tire'nin Eskioba ve Yenioba köylerinin sınırlarında kalan orman alanındaki izinsiz kazı sonucunda tümülüs bulundu. 

Tire Müze Müdürlüğü'nün talebi sonrasında İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tümülüsü korunması gereken kültür varlığı ilan etti. 

Resmi Gazete'de yayımlanan karar şu şekilde:

İzmir İli, Tire İlçesi, Eskioba Mahallesinde özel mülkiyete ait 109 ada, 25 parsel (kısmen) ve Yenioba Mahallesi 107 ada, I parselde (kısmen) yapılan kaçak kazı sonucunda Tire Müze Müdürlüğü tarafından tespit edilen ve kısmen tahrip edilmiş olan tümülüsün 2863 sayılı Yasanın 6. maddesi kapsamında bulunması nedeniyle 2863 sayılı Yasanın 7. Maddesi hükümleri gereğince Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür varlığı olarak tescil edilmesine, tescil fişinin onaylanmasına, taşınmazın koruma grubunun 1.Grup olarak belirlenmesine, kararımız eki harita ve koordinat listesinde gösterilen alanların koruma alanı olarak belirlenmesine, ayrıca Tire Müze Müdürlüğü tarafından suç duyurusunda bulunulmuş olduğundan açılan yasal soruşturma sonucundan bilgi verilmesine, kaçak kazı çukurlarının adli tahkikat tamamlandıktan sonra ilgili Belediyesince Müze Müdürlüğü denetiminde kapatılmasına bu aşamada gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasına karar verildi.

TÜMÜLÜS NEDİR?
Tümülüs, genelde kral ve kral ailesi ve nadiren soylular için önce zemin üzerine mezar odası inşa edilerek, sonra üstüne yığılan toprak veya taslar yığılarak  oluşturulan yapay tepelii anıt mezarlardır. Tümülüsün boyu, mimari özellikleri ölen kişinin zenginliği, değeri nispetinde değişir. Tümülüs iç ve dış mimarisi coğrafi şartlar ve zamanın estetik algısına göre de değişiklik arz eder.